CloneApp - Configuratiebestanden back-uppen

Door: Ignace de Groot | 13 oktober 2015 08:15

Apps & Software

Er bestaan tig tools waarmee je gegevensbestanden back-upt en er zijn heel wat programma's waarmee je een complete schijfkopie maakt. CloneApp is ook een back-uptool, maar dan van een totaal andere orde: je back-upt er (uitsluitend) configuratiegegevens mee.

None

CloneApp

Prijs

Gratis

Taal

Engels

OS

Windows Vista/7/8/10

Website

www.mirinsoft.com

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Eenvoudige plug-in-integratie
 • Mogelijkheid tot aanpassingen
 • Frequent nieuwe apps
 • Gebruiksvriendelijk
 • Minpunten
 • Niet altijd feilloos

Ben je van plan de overstap te maken naar een andere Windows-versie of overweeg je een schone installatie? Je programma's opnieuw installeren is altijd wel mogelijk, maar je verliest dan wel alle configuratie-instellingen. CloneApp zorgt voor back-up én herstel van meer dan 175 uiteenlopende toepassingen. Lees ook: In 3 stappen een slimme back-up in de cloud.

Applicaties

www.mirinsoft.com is portable en je hoeft het gedownloade zip-bestand alleen maar uit te pakken en het bijhorende exe-bestand als administrator op te starten. Wanneer je vervolgens Clone aanklikt en de kolom Apps opent, zie je meteen alle ondersteunde applicaties. Op moment van schrijven telden we er 176, maar er komen geregeld nieuwe bij. De werking kan nauwelijks eenvoudiger: je plaatst een vinkje bij alle (op je systeem geïnstalleerde) applicaties waarvan je de instellingen wilt back-uppen en je drukt op de knop Start CloneApp. De back-upbestanden belanden automatisch in een submap van de map van waarin je CloneApp hebt uitgepakt. Deze locatie kun je altijd nog aanpassen via de knop Options.

Je hoeft de gewenste applicaties maar te selecteren.

Aanpassingen

De makers van CloneApp doen niet geheimzinnig over wat er precies voor elke toepassing wordt geback-upt: je komt dat haarfijn te weten wanneer je What is being backed up aanklikt. Wordt een van je geïnstalleerde applicaties toch niet ondersteund, dan heb je twee uitwegen: of je checkt de website van de makers of er intussen een plug-in is, of je klikt Custom aan om zelf te bepalen welke configuratiebestanden en registersleutels mee in de back-up moeten. Deze laatste methode is vooral voor gevorderde gebruikers, net zoals de mogelijkheid om al bestaande back-upsets met de knop Edit aan te passen.

Terugzetten

Is het moment gekomen om de geback-upte configuraties terug te zetten, installeer dan eerst de betreffende applicaties, start vervolgens CloneApp op (inclusief de back-upmap), selecteer de gewenste toepassingen en bevestig met Restore.

Conclusie

CloneApp is niet perfect: bij sommige toepassingen wordt er wel eens iets vergeten in de back-up. Toch is het in elk geval een handige manier om snel weer je vertrouwde instellingen terug te hebben.

Aan het programma zelf valt er nauwelijks iets in te stellen.

Meer lezen?

Volledige back-ups van je systeem en programma's maak je met EasUS Todo Backup.

2 Reactie(s) op: CloneApp - Configuratiebestanden back-uppen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 oktober 2015 22:06 Kasander
  Een beetje off-topic maar is er ook een manier om de instellingen van je Android-apps veilig te stellen? Dus van programma's, games, e.d.?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 november 2015 14:28 pietuithellevoet
  Handig. Op één ding na. De lijst met ondersteunde apps komt in geen velden of wegen overeen met de lijst onder installed. Dus ik begrijp de werking van Cloneapp niet. Of het heeft weinig nut, want ik zie geen mogelijkheid op eenvoudige wijze de configuratie-instellingen van de door mij gebruikte apps op te slaan. Het lijkt me toch dat dat nou juist de insteek zou moeten zijn: het opslaan van de configuratie-instellingen van de apps die ik gebruik.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.