CloneSpy 3.13 - Weg met dubbele bestanden

© PXimport

CloneSpy 3.13 - Weg met dubbele bestanden

Geplaatst: 28 oktober 2014 - 09:15

Aangepast: 24 november 2022 - 11:06

Ignace de Groot

Hoe meer je downloadt en installeert, hoe groter de kans op dubbele bestanden. In veel gevallen nemen die nodeloos schijfruimte in beslag en haal je die maar beter weg. Dubbele bestanden handmatig opsporen is echter tijdrovend. Gelukkig neemt CloneSpy je dit opsporingswerk grotendeels uit handen.

CloneSpy (dat overigens zonder installatie werkt) geeft je bij de allereerste start de raad de helpbestanden door te nemen om te vermijden dat je de verkeerde bestanden verwijdert. Terecht, want niet álle dubbele bestanden zijn overtollig en laten zich dus ongestraft wissen. Om die reden stel je de tool het beste zo in dat die niet zelf beslist welke duplicaten mogen verwijderd worden.

Zoekcriteria & -filters

Om met CloneSpy aan de slag te kunnen, geef je logischerwijze eerst aan binnen welke map(pen) de tool naar dubbele bestanden moet speuren. Standaard beschouwt CloneSpy alleen bestanden die op 'bitniveau' aan elkaar identiek zijn, als duplicaten. Daarvoor maakt de tool checksums (controlegetallen) aan, een proces dat de nodige tijd vergt. Je kunt echter ook andere criteria instellen en bijvoorbeeld aangeven dat een identieke bestandsnaam al volstaat. Verder kun je nog allerlei filters instellen en het zoekproces beperken tot bijvoorbeeld bestanden van een bepaalde grootte, tijdstip en/of extensie.

 

© PXimport

Je kunt diverse filters activeren.

Pools

Het kan natuurlijk gebeuren dat je een omvangrijke schijf al op dubbele bestanden hebt gecontroleerd en dat je nu wilt nagaan of een bijkomende (externe?) schijf bestanden bevat die al op die eerste schijf voorkomen. In zo'n geval kun je handig gebruik maken van zogenoemde 'pools' (groepen). Je brengt die bijkomende schijf dan in een tweede pool onder en je maakt CloneSpy duidelijk dat die alleen naar duplicaten tussen beide pools moet speuren en dus niet binnen elke pool afzonderlijk. Op die manier kun je het zoekproces versnellen.

Resultaat

Na afloop van elk zoekproces krijg je een overzicht van de aangetroffen dubbele bestanden. Veiligheidshalve doe je er goed aan door deze lijst te gaan en zelf te beslissen of je een duplicaat wilt verwijderen en zo ja, welk van beide bestanden weg mag. Dit proces kun je weliswaar automatiseren, door bijvoorbeeld de oudste bestanden of de bestanden met de langste naam te laten wissen. Maar zoals gezegd: geheel zonder risico is dat niet.

 

© PXimport

Map(pen) toevoegen en de scanronde starten. Zo eenvoudig kan het (soms) zijn.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Zeer krachtig

Flexibel (pools)

Snel

Minpunten

Vergt enige gewenning

Conclusie

CloneSpy -------- **Taal:** Engels **OS**: Windows XP Windows Vista Windows 7 Winodws 8 **Website**: [www.clonespy.com](http://www.clonespy.com/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten