Cloud Office: iWork vs. Google Docs vs. Office 365

Door: Edmond Varwijk | 28 februari 2014 07:30

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

De tijd dat je Word-documenten op een usb-stick in de broekzak droeg, is definitief voorbij. Veel kantoorsoftware maakt het mogelijk online verder te gaan waar je gebleven bent. Wij vergelijken Google Docs, Apple iWork en Microsoft Office 365 met elkaar.

Office was een van de eerste toepassingen die de cloud in ging. Alleen was het niet Microsoft, maar waren het enkele kleine bedrijfjes zoals ThinkFree en ZoHo. Beide bedrijven bestaan nog, maar worden toch vooral vriendelijk bedankt voor hun werk, want wie nu aan cloud en Office denkt, denkt vooral aan Google, Microsoft en nu ook Apple.

Deze drie leveren nog volop slag op de markt voor online kantoortoepassingen en weten zowel consumenten als kleine en grote bedrijven voor hun product te interesseren. Wel hanteert elk van hen een heel eigen benadering.

Op je tablet verdergaan waar je op de pc gebleven bent, is het grote voordeel van online kantoorsoftware.

Apple iWork for iCloud

Over iWork is op de Apple-website nauwelijks informatie te vinden. Apple richt zich vooral op de losse onderdelen, zelfs nu tekstverwerker Pages, rekenprogramma Numbers en presentatiepakket Keynote via Apples online opslag en synchronisatiedienst iCloud meer dan ooit met elkaar zijn verboden.

Er is ook niet één installatieprogramma voor iWork, maar elk programma moet je apart downloaden en installeren via de App Store. Ook moet je elk programma apart betalen. Alleen wanneer je na 1 september 2013 nog een nieuwe iPhone, iPod touch, iPad of Mac kocht, is het gratis. De prijs per programma is echter niet hoog en geeft meerjarig recht op nieuwe versies.

Nieuw in iCloud zijn de webversies van Pages, Numbers en Keynote. Nu nog alleen als bèta.

De meest uitgebreide versies van Pages, Numbers en Keynote zijn de versies voor OS X. Apple heeft alle drie programma's volledig opnieuw ontwikkeld. Het zijn nu 64bit-programma's die één bestandsformaat gebruiken op zowel OS X als iOS. Wat Apple bij de introductie niet vertelde, was dat in elk van de programma's functies ontbreken die ze wel hadden als onderdeel van iWork '09, de laatste versie die Apple nog op dvd verkocht. Om de kritiek die daarop volgde te pareren, heeft Apple belooft dit in 2015 op te lossen. De huidige versies van Pages, Numbers en Keynote zijn vooral sterk als het gaat om het maken van mooie documenten.

Je kunt dat helemaal zelf doen, maar zeker bij Keynote en Pages is het logisch om één van de kant en klare sjablonen te gebruiken.

Pages beschikt over goed bruikbare sjablonen waarmee je snel mooie documenten maakt.

Samenwerken en delen

Je bedient de onderdelen van iWork niet alleen via het menu, maar vooral via het interactieve palet aan de zijkant van het venster. De functies op het palet passen zich automatisch aan bij het onderdeel dat je in een document selecteert of een activiteit die je uitvoert.

Dit werkt doorgaans snel en gemakkelijk. Werk je samen met anderen aan hetzelfde document, dan kun je documenten bewerken en wijzigingen bijhouden, en markeringen en/of opmerkingen plaatsen. Documenten kun je via mail of iCloud delen en ook omzetten naar Microsoft Office-formaat wanneer de ontvanger geen Apple-gebruiker is. Houd bij conversies wel rekening met gegevens en vooral opmaakverlies.

Documenten bekijken en bewerken met iWork-apps op iPad en iPhone.

Heb je geen Mac dan kun je binnenkort de webversies van Keynote, Pages en Numbers gebruiken. Deze zijn nog niet officieel beschikbaar, maar zijn al wel als bèta beschikbaar via de iCloud-website. De webversies zijn compatibel met alle moderne browsers, maar niet met mobiele browsers. Ze zijn dus wel te gebruiken op Windows en Linux, maar niet op Android of Windows Phone. De functionaliteit van de browseruitvoeringen van Keynote, Pages en Numbers is nog niet zo uitgebreid als die van de desktopversies voor OS X.

Vooral geavanceerde functies ontbreken, maar de functies om mooie documenten te maken zijn opnieuw goed verzorgd. Wanneer Apple de definitieve webversie van iWork vrijgeeft, is nog niet bekend.

Van Apple, voor Apple

Voor iPad, iPhone en iPod zijn apps van de drie programma's beschikbaar. Deze kosten wederom een paar euro en zijn gekoppeld aan de Apple ID. Je kunt ze dus op elk Apple-apparaat installeren dat aan dat account gekoppeld is, maar gezinsleden zullen ze dus zelf moeten aanschaffen.

De apps van Keynote, Pages en Numbers zijn minder uitgebreid dan de versies voor OS X en missen vooral de meer geavanceerde functies zoals voetnoten en het genereren van een inhoudsopgave. Functies voor samenwerken ontbreken in de apps, en ook blijven opmerkingen of wijzigingen onzichtbaar blijven.

Samenwerken aan een document is in iWork slechter voor elkaar dan bij Google en Microsoft.

De verbindende factor in iWork is iCloud. Alle versies van Pages, Keynote en Numbers kunnen documenten opslaan op iCloud en documenten die op iCloud staan openen en bewerken. De opslagruimte op iCloud is 5 GB per Apple ID, meer bijkopen is mogelijk. Met de iCloud Connector voor Windows kun je wel e-mail, contacten en agenda-items synchroniseren met Microsoft Outlook op Windows, maar geen documenten.

Doordat documenten centraal op de iCloud staan, is er in theorie altijd maar één versie van een document aanwezig. Versieverschillen zouden daardoor niet moeten kunnen voorkomen, maar in praktijk komen ze helaas wel voor. Wordt hetzelfde document gelijktijdig op bijvoorbeeld een iPad en iMac bewerkt, dan verschijnt in beide programma's een waarschuwingen en moet de gebruiker kiezen welk van de versies hij wil weggooien en met welke hij verder wil gaan.

De functionaliteit van de web-apps op iCloud blijft nog flink achter bij de concurrentie.

Doordat de verschillen niet zichtbaar worden gemaakt is het vooral een gok met grote kans op verlies van gegevens. Offline werken is mogelijk op iOS en Mac OS X.

Apple iWork for iCloud

Pluspunten

Geen abonnement

Opmaakfuncties

Webversies

Minpunten

Benodigde dure Apple-hardware

Beperkte functionaliteit

Samenwerking

Maar 5 GB opslagruimte

Beperkt applicatieaanbod

Prijs: € 53,97 (gratis bij nieuwe Apple-hardware), Keynote, Pages en Numbers € 7,99 per app

Taal: Nederlands

OS: Mac OS X 10.9; Windows 7/8; iOS

Website: ct.link.ctw.nl/aiw

SCORE: 3/5

5 Reactie(s) op: Cloud Office: iWork vs. Google Docs vs. Office 365

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 juli 2014 07:17 Anoniem
  365 office wordt ook aangeboden in een maandabonnement
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 juli 2014 07:17 Anoniem
  365 office wordt ook aangeboden in een maandabonnement
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 oktober 2014 08:01 Anoniem
  slecht. waarom wordt google apps niet vergeleken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 november 2014 14:45 Anoniem
  Goed! Gratis info over online office achtige mogelijkheden!.
  Wie meer wil mag zelf ook wel eens zoeken ;)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 december 2015 11:16 Anoniem
  Ik vind dit wel een lastige vergelijking. Een betere vergelijking zou zijn om Microsoft Office online te vergelijken met Google Docs en iWork. Microsoft Office is zo geïntegreerd in het bedrijfsleven dat het lastig is om hier van af te wijken. Vaak ontstaan er dan toch compatabiliteitsproblemen, zeker wanneer de opmaak ietswat complexer is (meer dan wat tekst en afbeeldingen). Maar het zijn ook werkelijk briljante applicaties.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.