Cold Turkey - Geen uitstelgedrag meer

Door: Justin Doornekamp Justin Doornekamp | 03 juni 2015 08:05

Apps & Software

Je kent het wel. Even snel Facebook checken of dat filmpje op YouTube bekijken, voordat je weer verder gaat met studeren of met het schrijven van dat ellendige rapport. Voor je het weet is er een uur voorbij, zonder dat je iets bent opgeschoten. Cold Turkey moet uitstelgedrag verhelpen.

Score
80
  • Pluspunten
  • Blokkeert ook programma’s
  • Simpel in te stellen
  • Minpunten
  • Geen mobiele app
  • Toch niet helemaal waterdicht

None

Cold Turkey

Prijs

Gratis ($14,99 voor de PRO-versie)

OS

Windows XP/Vista/7/8

Website

getcoldturkey.com

Om zoiets als uitstelgedrag de kop in te drukken zijn harde maatregelen nodig. Niet voor niets heet het programma Cold Turkey. En dus is het doel om websites die afleiden, gedurende een bepaalde periode geheel te blokkeren. Lees ook: Gezond de zomer in: 10 iPad-apps om slechte gewoontes af te leren.

Nadat je de tool hebt gedownload, kun je websites in drie groepen onderverdelen. Als groep schakel je de websites later uit. In sommige situaties kan het handig zijn om bijvoorbeeld nieuwssites ingeschakeld te houden en voeg je in Groep B die sites niet toe. De groepen die je aanmaakt blijven bewaard, maar je kunt ze niet los opslaan. Wil je dus meer dan drie scenario's creëren, dan ontkom je er niet aan om de eerder gemaakte groepen aan te passen. Het is wel mogelijk om een tekstdocument met daarin de websites te importeren in Cold Turkey. In de PRO-versie van het programma, waar je eenmalig iets meer dan dertien euro voor betaalt, kun je zelfs het hele internet platleggen door *.* toe te voegen aan een groep.

Wil je in sommige situaties sociale media of nieuwssites toch gebruiken, dan voeg je de websites niet toe aan Groep B

Werkt het ook echt?

Nadat je de aangemaakte groep selecteert die je voor bepaalde tijd wilt blokkeren (dit kan in de gratis versie tot drie dagen), druk je op de Go Cold Turkey!-knop. Met hetzelfde gemak ben je gedurende de ingestelde tijd buitengesloten op de websites die voor afleiding zorgen. Een simpel trucje als het programmaatje met de rechtermuisknop op het icoontje afsluiten, is niet voldoende om Cold Turkey uit de weg te slaan. De tool verdwijnt wel uit de systeembalk, maar blijft op de achtergrond wel actief. Er zit niets anders op dan de tijd uit te zitten of daadwerkelijk aan de slag te gaan met je werk.

Bepaal hoe lang je de groepen wilt blokkeren

Trek je het echt niet meer, dan blijkt er toch nog een uitweg. Door de pc opnieuw op te starten, kun je blokkades eerder opheffen. Deze noodoplossing neemt jammer genoeg wel een beetje het gevoel weg dat je echt geen kant meer op kunt.

Geen app

Je kunt ook nog steeds je smartphone erbij pakken om even op Facebook te gaan of om Whatsappjes te beantwoorden. Het programma houdt daar geen rekening mee en er is geen speciale app om je mobiele dataverkeer plat te leggen. Cold Turkey gaat overigens wel verder dan het blokkeren van websites, door in de PRO-versie een mogelijkheid te bieden om ook applicaties te weren. Even een potje Call of Duty tussen de bedrijven door zit er niet meer in.

Helaas, deze website is even niet meer beschikbaar.

Conclusie

Cold Turkey is een veelzijdig programma om je uitstelgedrag de kop in te drukken. Door websites tijdelijk te blokkeren, kun je je volledig focussen op je studie of werk. De tool doet wat het moet doen, maar biedt tegelijk toch nog een uitweg om vroegtijdig de blokkeringen op te heffen. Ook een aparte mobiele app zou tot het programma moeten behoren. Nu zijn er net te veel opties om Cold Turkey (en daarmee jezelf) om de tuin te leiden.

0 Reactie(s) op: Cold Turkey - Geen uitstelgedrag meer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.