Comodo BackUp 4.1

Door: Ignace de Groot | 16 mei 2012 13:40

Apps & Software

Back-ups kunt u natuurlijk maken via Windows Back-up. Dit werkt prima, maar wilt u meer controle en mogelijkheden of wilt u gewoon een ander programma proberen, dan is er Comodo BackUp. Dit is een gebruiksvriendelijke tool die het complete proces stroomlijnt, en nog wat handige extra's biedt.

Tijdens de installatie krijgt u de gelegenheid om Nederlands als interfacetaal in te stellen. Comodo biedt u aan om gelijk Comodo Online Storage te installeren: een goed idee, want deze dienst verschaft u 5 GB gratis online opslagruimte. Na een herstart van Windows duikt dan het venster op van die Online Storage, met de mededeling dat u een gratis account moet creëren. Deze service blijkt helaas geen fan van wegwerpadressen. Start u vervolgens Comodo BackUp op, dan start een langdurige scan van uw schijf.

Back-upprofielen

Het resultaat van de scan wordt opgedeeld in de back-upprofielen die Comodo voor u heeft klaargezet: Mijn afbeeldingen, Mijn video's, Mijn documenten en Mijn muziek. Wilt u bijvoorbeeld al uw documenten back-uppen, dan hoeft u in principe niet meer te doen dan dit profiel te selecteren en op Nu back-uppen te klikken - eventueel past u wel eerst nog de back-uplocatie aan via Instellingen. Via het klokpictogram kunt u deze back-up bovendien automatisch op vaste tijdstippen laten uitvoeren. De ondersteuning van Volume Shadow Copy zorgt ervoor dat Comodo BackUp ook de bestanden die in gebruik zijn, worden meegenomen.

Uiteraard hoeft u de back-ups niet te beperken tot een van de voorgedefinieerde profielen. U dient dan uiteraard wel te bepalen wat er precies geback-upt moet worden. In tegenstelling tot vele andere back-uptools laat Comodo BackUp u onder meer ook registersleutels, e-mailaccounts en chatconversaties selecteren. Verder legt u vast om welk back-uptype het gaat (volledige, differentiële of toevoegende back-up) en in welk bestandsformaat de back-up terecht moet komen. Standaard is dat een eigen formaat met extensie cbu, maar losse bestanden zijn eveneens mogelijk, net als onder meer exe, zip en iso. Uiteraard kunt u ook de bestemming selecteren: een map op een lokale- of netwerkschijf, een optisch medium (cd/dvd), een ftp-server, Comodo Online Storage of zelfs een bijlage van een e-mail.

Slimme profielen en een wizard voor een optimaal back-upcomfort.

Extra instellingen

Voor wie het hele proces tot in de details wil sturen, zijn er nog veel meer instellingen. Zo is het mogelijk het back-upbestand te comprimeren, uit te splitsen en te versleutelen. Bestanden filteren op basis van extensie kan eveneens, en u kunt zelfs instellen hoe intens de hele procedure aan uw systeembronnen mag knabbelen. Na afloop kunt u zich via e-mail op de hoogte laten brengen en u kunt eventueel een programma laten opstarten of uw pc laten afsluiten. Gevorderde gebruikers zullen graag horen dat Comodo BackUp zich ook netjes vanuit de opdrachtregel of met scripts laat aansturen.

Aan opties geen gebrek!

Herstel

Een back-up heeft natuurlijk weinig zin als u die niet kunt terugzetten na een bezoek van onheil. Ook daarin stelt Comodo ­BackUp niet teleur: een keurig overzicht deelt u mee welke back-ups waar en wanneer werden genomen, zodat u snel de gewenste back-up selecteert. Een dubbelklik op een cbu-bestand volstaat om de inhoud verkennergewijs te tonen. Back-ups op uw online opslagruimte laten zich bovendien aan een stationsletter koppelen, zodat u ze op die manier kunt doorzoeken. Handig, want zo zijn ook selectieve hersteloperaties mogelijk.

Comodo BackUp 4.1

Freeware

Taal Nederlands

Download 34,2 MB

OS Windows XP SP2/Vista/7

Systeemeisen 233-Mhz processor, 128 MB RAM, 23 MB harde schijf ruimte

Oordeel 9/10

Pluspunten

Voor beginners (wizard) en gevorderden

Uitgebreide mogelijk-heden

Minpunten

Registratie noodzakelijk

Tijdrovende initiële scan

0 Reactie(s) op: Comodo BackUp 4.1

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.