Comodo Free Internet Security 8 - Meer is niet altijd beter

Door: Edmond Varwijk | 23 oktober 2015 08:01

Review

Comodo heeft van alle aanbieders van gratis beveiligingsprogramma's, het meest uitgebreide aanbod. Ook biedt het als enige behalve een gratis antivirus ook een gratis Internet Security. Toch bevalt het in de praktijk minder goed.

Comodo Free Internet Security 8

Taal

Nederlands

OS

Windows XP

Windows Vista

Windows 7

Windows 8.1

Windows 10

Website

www.comodo.com

5
Score
50
Score: 50
 • Pluspunten
 • Browser-bescherming
 • Sandbox
 • Minpunten
 • Ingewikkeld
 • Rommelig
 • HIPS onbruikbaar

Comodo wil erg graag erg veel. De installatie is een woud van extra onderdelen en lastig te beantwoorden vragen en zelfs wanneer je die terughoudend beantwoord, is jouw pc na de installatie toch heel anders dan ervoor. Op de desktop staat ineens een Comodo widget, Google Chrome is vervangen door Chromodo (Comodo's privacybeschermende versie van Chrome) en elke browser die je start heeft ineens een groen randje, want beveiligd door Comodo. Maar dan? Moet de antivirus op Volledig of Stateful staan, en waarom is HIPS uitgeschakeld en moet die dan op de Paranoide modus, Veilig modus, Schone PC modus of Training Modus? Wie het weet mag het zeggen en wie het niet weet kan de hulp inroepen van de GeekBuddy, Comodo's gratis chatprogramma voor betaalde technische ondersteuning. Via de Geavanceerde Instellingen kun je sommige van deze zaken zoals de meldingen en de upgradeknop uitschakelen. Dat laatste zouden meer makers van gratis antivirus moeten doen.

Lastige vragen tijdens de installatie van Comodo Antivirus.

Windows

Comodo Antivirus biedt bescherming tegen alle vormen van malware. Browsers worden in een sandbox gestart wat kwetsbaarheden die tijdens het surfen worden uitgebuit, onschadelijk maakt. Ook onbekende applicaties kun je op deze manier starten of op een geheel afgeschermde virtuele desktop die ook gewoon een sandbox is. De HIPS-functie controleert het gedrag van alle processen en applicaties. HIPS staat standaard uit, vermoedelijk omdat de meldingen die het oplevert vooral heel verwarrend zijn. Comodo biedt ook een veilig DNS-dienst die niet alleen moet voorkomen dat je door een DDOS op de DNS ineens niet meer kunt internetten maar die ook alle webverzoeken controleert op veiligheid. Comodo is Nederlandstalig. De vertaling is gedaan door een groep enthousiaste Comodo-gebruikers en van goede kwaliteit. Een nadeel is wel dat de Engelstalige Helpfunctie nu niet meer matcht met de items in het programma.

De desktop na de installatie van Comodo Antivirus.

Conclusie

Comodo is erg aanwezig en bestaat uit erg veel onderdelen met erg veel vaak niet direct heldere functies. Het is zeker niet geschikt voor beginnende gebruikers terwijl ook gevorderde pc-gebruikers liever hun pc zullen gebruiken voor leuke dingen dan alleen bezig te zijn met de beveiliging. Positief is de grote keuze in gratis software bij Comodo.

4 Reactie(s) op: Comodo Free Internet Security 8 - Meer is niet altijd beter

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 oktober 2015 11:43 Anoniem
  En met die GeekBuddy heb ik dus geen goede ervaringen. Ik was een jaar of twee geleden wat aan het zoeken naar een vervanger voor AVG en ik had in het verleden goede ervaringen met Comodo. Na het installeren van Internet Security en Firewall deed uTorrent ineens niets meer. En ondanks dat ik aardig thuis ben in het personaliseren van software kreeg ik het met geen mogelijkheid voor elkaar om uTorrent als uitzondering toe te voegen aan Comodo Firewall. Na wat heen en weer zoeken kwam ik bij de optie tot het vragen van een GeekBuddy van Comodo.

  Ik gaf de GeekBuddy toestemming om mijn computer op afstand over te nemen (best eng om eerlijk te zijn!) want ik wilde wel eens zien hoe hij in de Firewall toestemming gaf om het verkeer van uTorrent door te laten. In plaats daarvan ging die gast een beetje door mijn tijdelijke internetbestanden heenstruinen (in de search bar %temp%) en bladerde wat in mijn C-schijf, om vervolgens te zeggen dat ik een virus had en dat ik (ja echt!) Comodo Antivirus (de betaalde versie) nodig had om dit virus te verwijderen. Fok jou! Dus ik heb meteen Comodo weer verwijderd. Wat een rotgeintjes vind ik dit. Voor mij never nooit meer Comodo.

  P.S. Natuurlijk had ik geen virus. Uiteindelijk kwam ik weer bij Avast uit en MBAM en mijn computer was gewoon schoon.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 oktober 2015 19:01 Anoniem
  jeetje wat een lullige reacties van mensen die niets van Comodo kennen! Ik werk al een heel tijdje met Comodo en het is de beste gratis Firewall op dit moment. Zelfs Kasper loopt er achter aan. Oke, die AV gebruik ik niet want ik heb daarvoor ESET en HIPS en de zandbak staan uit totdat ik iets moest merken en dan gaan ze aan want ze werken wel degelijk. En natuurlijk krijg je in het begin meldingen maar dat kan je allemaal aanpassen. het is duidelijk dat jullie (nog) geen Comodo-kaas hebben gegeten want het volgende "De installatie is een woud van extra onderdelen en lastig te beantwoorden vragen en zelfs wanneer je die terughoudend beantwoord, is jouw pc na de installatie toch heel anders dan ervoor. Op de desktop staat ineens een Comodo widget, Google Chrome is vervangen door Chromodo (Comodo's privacybeschermende versie van Chrome) en elke browser die je start heeft ineens een groen randje, want beveiligd door Comodo. Maar dan? Moet de antivirus op Volledig of Stateful staan, en waarom is HIPS uitgeschakeld en moet die dan op de Paranoide modus, Veilig modus, Schone PC modus of Training Modus? Wie het weet mag het zeggen en wie het niet weet kan de hulp inroepen van de GeekBuddy, Comodo's gratis chatprogramma voor betaalde technische ondersteuning. " slaat gewoon nergens op. Blijkbaar hebben jullie de handleiding niet gevonden want daarin staat ALLES DUIDELIJK in uitgelegd en men heeft ook de keus om tijdens de installatie al opties aan of uit te zetten. Zelf installeer ik die Buddy niet en dat groen radje is gewoon omdat de zandbak aanstaat. Zet die maar eens uit en probleem is opgelost en zet hem alleen aan als je een onbekend progje wil uittesten of je een online betaling wil gaan doen. En dan die HIPS staat uit omdat het nogal wat systeembronnen gebruikt en daarom staat deze standaard uit. Zelf kan je bij de Firewal instellingen perfect zien welke programma's je op de pc hebt en verbinding zoeken met het internet. Dan heb je ook nog eens een an de beste opties ooit gevonden op ene gratis product als Comodo en dat heet KillSwitch. Wat een taakbeheer en dan hebben ze ook een autoruns erin zitten. Kijk ook maar eens naar Comodo Cleaning Essentials. Voor de handleiding zoek op 'Comodo_Endpoint Security_Ver.8.1_User_Guide' en voor de onafhankelijke testsite waar de meeste Firewalls het laten afweten en Comodo al een tijdje nummer 1 staat zie hier http://www.matousec.com/projects/proactive-security-challenge-64/results.php. Eerst degelijk onderzoek doen naar zo'n progjes die op het eerste gezicht ingewikkeld lijken door de handleiding te raadplegen en niet zomaar denken alles al van de eerste keer te weten, ook zit je al jaren in de IT sector want het verandert constant. Had toch wel iets meer verwacht van computertotaal want hier buizen jullie serieus in!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 oktober 2015 22:29 edmond-varwijk
  Dank voor de reacties. Leuke site dat Matousec, moet nog wel ff kijken wat ze nu precies testen en hoe, maar ze lijken redelijk contentieus te werken.

  Ergens lijkt het er heel erg op dat we op veel punten gewoon hetzelfde vinden maar ik het blijkbaar niet naar de zin formuleer? Zo komt het in elk geval over. Ik spreek toch duidelijk mijn waardering uit in de review van enkele kwaliteiten en opties die Comodo biedt. Maar ik ben ook kritisch. Want laten we eerlijk zijn, beveiliging van een pc is niet leuk. Dat je daar tijd aan moet besteden, daarvoor heb je de pc niet gekocht. Het grootste deel van de lezers zal dus niet met het ogenschijnlijke plezier dat jij eraan hebt, de vele functies van Comodo willen verkennen en leren kennen, en heeft aan de manual al helemaal een broertje dood. En ik geef ze daar wel gelijk in hoor. Beveiliging waarbij je eerst een dikke handleiding moet lezen om het te snappen, dat werkt niet. Dat zal voor het gros van de mensen uiteindelijk niet veilig zijn.

  Ik ben kritisch op de rommelige interface, de vele opties en onduidelijkheden, zaken die zomaar lijken te gebeuren of die zomaar op je pc staan. En die wegen niet op tegen het gemak dat andere programma's dan bieden - en zonder dat die daardoor onveiliger zijn.

  Ik neem mijn testwerk altijd serieus. Ik heb voor deze test bijvoorbeeld ook gewoon meermaals GeekBuddy gestart en getest en gekeken hoe ver je komt met hun chatsupport ZONDER te betalen. Dat is niet ver. En zelfs al stel je een vraag (een van de scenario's die ik gebruikt heb was dat ik heel blij was met het product maar na de installatie had gezien dat die HIPS uitstond en nu twijfelde of de installatie wel goed was gegaan. Moest dat niet aanstaan?) die men gewoon met Ja of Nee of iets dergelijks helders kan beantwoorden, liefst wil men meteen toegang, remote access, meekijken, overnemen en noem maar op. Ik voelde me er niet veilig bij.

  Kortom, om die reden en alle in mijn recensie (en grotendeels ook in jouw reactie) genoemde redenen, de score en de voorkeuren die ik uiteindelijk heb.

  Mvrgroet Edmond
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 oktober 2015 21:11 Anoniem
  Geloof me Edmond. ik heb Kasper en alle andere op mijn pc gehad want ik test ook uit en hoe kan je nou iets degelijks testen als je niet weet hoe te testen omdat je de interface niet kent omdat je de handleiding niet leest (wil lezen)? Kasper vind ik ene stuk rommeliger dan Comodo en heeft ook een veel grotere impact op de pc. Dat werkt dus niet op een P4'ke. Comodo en ook Norton, maar die heeft het vorige jaar goed begaaid met een update waardoor ik ben overgestapt maar die heeft jaren goed gewerkt, zijn zo simpel in gebruik. En natuurlijk is beveiliging niet leuk want het vertraagd altijd wel iets en een AV is ook altijd één van de ingewikkelste zaken en zker waneer je de handleiding niet leest. Ook hoef je je niet ver schieten van zo'n handleiding want daar ga je zo doorheen in ene paar keer maar dan ken je wel het programma en waarvoor al die functies dienen. En die Geekbuddy heb ik nooit gebruikt want daarvoor heb ik het internet als ik iets niet zou snappen. Maar ik moet je gelijk geven dan voor iemand die zich nergens wil aantrekken en zomaar iets wil installeren zonder het progje te kennen is Comodo misschien niet de beste keuze maar zo creëert men onbewust wel een vals gevoel van veiligheid want stel dat je nu met Kasper een virus binnenkrijgt en je daar melding van krijgt of iets anders, dan dien je toch wel te weten wat te doen en ene leek komt aan Kasper even goed aan uit als aan Comodo. De opties die je daar hebt is nog erger dan Comodo.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.