Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Compilatie-dvd maken met DVDStyler

Door: Martin Gijzemijter Martin | 20 april 2011 11:27

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Er zijn veel mogelijkheden om filmpjes rechtstreeks vanaf uw pc op de televisie weer te geven. Prachtige technologie, maar niet iedereen heeft dat in huis en soms is het gewoon handiger (en leuker) om uw filmpjes op een dvd te branden. Daarmee hebt u ten eerste een afspeelbare back-up van uw video's en ten tweede kunt u een schijfje makkelijk meenemen als u beelden aan een ander wilt laten zien. Een aantal jaar geleden was het maken van een mooie compilatie-dvd (inclusief menu etc.) een behoorlijk gedoe. Tegenwoordig is het een fluitje van een cent en is er zelfs gratis software voor.

Kijken of bewerken?

Wanneer u uw filmpjes op dvd brandt zoals omschreven in deze cursus, hebt u zoals gezegd een fijne extra back-up van uw beeldmateriaal. Echter, de videobestanden worden omgezet van een indeling die uw pc begrijpt, naar een indeling die elke dvd-speler begrijpt. Oftewel, u kunt de dvd daarna niet meer zomaar in de pc stoppen en het videomateriaal verder bewerken. Natuurlijk zijn er mogelijkheden voor het 'rippen' van dvd's, maar wilt u echt een back-up maken van het bronmateriaal van uw films om later te bewerken, dan is het verstandiger om dit te branden als data-dvd.

1. Voorbereiden

Voordat u begint met het samenstellen van uw dvd, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u de bestanden die u nodig hebt, bij de hand hebt. Dit is niet alleen om te voorkomen dat u midden in het proces van het maken van de compilatie op zoek moet naar allerlei bestanden, maar het dwingt u ook om vooraf na te denken over hoe de compilatie in elkaar moet zitten. Het is in een paar stappen gedaan, maar aangezien u in een paar klikken uw eigen achtergrondafbeelding en muziek voor het dvd-menu kunt gebruiken, is het wel zo leuk om daar even over na te denken.

Handig om te weten is dat de perfecte afmeting voor menuafbeeldingen 720 x 576 pixels is (het standaardformaat voor dvd). U kunt ook een eigen mp3-bestand gebruiken als achtergrondmuziek, dus zoek ook vast een nummer op dat u wilt gebruiken. Ondersteunde bestandstypes voor video zijn onder andere: avi, mpg, mov, wmv en mp4. Verzamel alle bestanden die u wilt gebruiken in een map, dit werkt makkelijk.

Zorg ervoor dat u alle bestanden bij de hand hebt.

Video-dvd maken kost tijd...

Hoewel het maken van een videocompilatie zoals omschreven in deze cursus echt heel eenvoudig is en u het ontwerpen in een paar stappen gedaan hebt, moet u er wel rekening mee houden dat het daadwerkelijk genereren van het dvd-project de nodige tijd in beslag neemt. Het is dus niet zo dat u snel even een compilatie kunt maken als u over een half uurtje weg moet. De reden hiervoor is dat de audio- en videobestanden die u in de compilatie gebruikt allemaal moeten worden geconverteerd, zodat uw dvd-speler deze kan uitlezen. Dit converteren gaat al veel sneller dan vroeger, maar voor een dvd vol met video moet u toch wel minstens op een half uur rekenen. Moet u toch snel iets branden en telt echt iedere minuut? Zorg er dan voor dat u niet twintig menu's met een leuk muziekje maakt, want ook die muziek moet worden omgezet.

2. DVDStyler installeren

Het programma dat we in deze cursus gebruiken voor het maken van de compilatie heet DVDStyler en is helemaal gratis. DVDStyler is geen superuitgebreid programma (zo bevat het geen handige functie voor het maken van diavoorstellingen, zie verderop in deze cursus stap 8, Diavoorstelling toevoegen), maar het voldoet uitstekend voor het snel produceren van een fraaie compilatie-dvd en daar gaat het hier om. U downloadt het programma door te surfen naar DVDStyler en te klikken op Download Now.

DVDStyler is een fijn, gratis programma.

3. Nieuw project maken

Wanneer het programma start, verschijnt automatisch het menu Welkom, waarin u een nieuw project kunt maken of een bestaand project kunt openen. Dit menu is erg belangrijk, aangezien het de basis vormt van de dvd. Het is niet zo dat u instellingen die u hier kiest later helemaal niet meer kunt veranderen, maar het is handiger om het meteen goed te doen. We maken een nieuw project. Bij Disk label geeft u de naam van de dvd in, dit is de naam die (onder meer) wanneer u de dvd in de pc plaatst, wordt weergegeven als stationsnaam. Bij Disk capaciteit geeft u aan wat voor dvd u wilt gaan branden. Hebt u een dubbellaags-dvd-brander en ook een beschrijfbare dubbellaags-dvd voorhanden, dan kunt u hier kiezen voor 8.5 GB. Hebt u een 'gewone' dvd-brander, dan laat u deze optie staan op 4.7 GB. De optie bij Video kwaliteit kunt u op automatisch laten staan. Dan moet u nog bepalen welk Videoformaat u wilt gaan gebruiken. In Europa is dit standaard PAL 720 x 576, maar hebt u om wat voor reden dan ook NTSC-video's, dan kunt u de andere optie kiezen. Bij Aspectratio geeft u aan of u een breedbeeld-dvd (16:9) of 'gewone' dvd (4:3) wilt maken. De optie bij Audioformaat kunt u tot slot ongewijzigd laten. Door op OK te klikken kunt u aan uw compilatie beginnen.

Bepaal de instellingen van uw project.

4. Dvd maken via een sjabloon

U krijgt nu de vraag of u een template (sjabloon) wilt gebruiken. Als u heel snel een fraaie dvd wilt maken met wat filmpjes erop, dan is een sjabloon een ideale manier om dat te doen. Helaas biedt het programma niet veel sjablonen, maar de vierde aan de linkerkant (blue) is een mooie neutrale sjabloon om iets mee te maken. Klik hierop en vervolgens op OK. U ziet nu direct een menu met een titel, een knop Speel alles en Geselecteerde titel op een mooie blauwe achtergrond. Helemaal onderin ziet u een werkbalk met Menu 1 en Menu 2. Menu 1 is het menu dat wordt geladen wanneer u de dvd start (het hoofdmenu), Menu 2 verschijnt wanneer u in de uiteindelijke dvd klikt op Geselecteerde titel (het titelmenu). Dubbelklik op de tekst Disc Titel. Er opent nu een venster waarin u de tekst kunt aanpassen, bepaal de kleur en kies eventueel voor een rand om de tekst. Klik op OK als u de tekst hebt gewijzigd. Hetzelfde geldt voor de tekst Speel alles en Geselecteerde titel.

Klik nu onderin op Menu 2 om het tweede menu te laden. U ziet onder andere vier knoppen, deze zullen verwijzen naar uw video's. U voegt video's toe door helemaal links te klikken op het tabblad Bestandsbeheer en vervolgens te bladeren naar de map met uw video's. Sleep de gewenste video's naar de werkbalk (naast Menu 1 en Menu 2) en ze worden automatisch gekoppeld aan de knoppen. Vindt u de volgorde van de video's in de knoppen van het menu niet prettig, dubbelklik dan op een knop en selecteer bij Ga naar de gewenste video. In de werkbalk ziet u hoe de bewuste video's heten. Uw dvd is nu klaar om getest of gebrand te worden. Hoe u dit doet ziet u bij stap 9, Dvd branden.

Sjablonen zijn een handige manier om snel een dvd te maken.

Knoppenvolgorde aangeven

Wanneer u knoppen aanmaakt in het menu, bepaalt DVDStyler in welke volgorde deze geplaatst worden. Met volgorde wordt bedoeld: naar welke knop verspringt het dvd-menu wanneer u op links, boven, onder of rechts drukt op de afstandsbediening. De automatisch toegepaste volgorde is meestal logisch en juist, maar hebt u een heel creatief menu in gedachten en wilt u zelf de volgorde van de knoppen bepalen, dan kan dat ook. Klik met de rechtermuisknop op de knop die u automatisch altijd als eerste geselecteerd wilt hebben en klik vervolgens op Eerst geselecteerde knop. Dubbelklik vervolgens op deze knop en bepaal bij Focus welke knop moet worden geselecteerd wanneer de dvd-gebruiker op boven, beneden links en rechts drukt. U kunt dit doen door bij de bewuste optie de gewenste knop uit het uitklapmenu te selecteren. Let op: deze functie is handig, maar zorg ervoor dat er naar alle knoppen een verwijzing is, om te voorkomen dat er straks een knop is die op geen enkele wijze te bereiken is met de afstandsbediening.

U kunt zelf bepalen wat voor effect de richtingknoppen op de afstandsbediening hebben.

8 Reacties op: Compilatie-dvd maken met DVDStyler

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 jaren, 5 maanden geleden
  toch blijft het lastig hoor gvd dat eerste lukte al niet zo
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 jaren, 5 maanden geleden
  niet echt een duidelijke uitleg. Voor een beginneling niet te doen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 jaren, 2 maanden geleden
  Als ik alleen nog maar DVD aanmaak ect wil gaan testen gaat de hele boel op slot.
  Op de 1 of andere manier worden de vobs gewoon anders dan anders aangemaakt.
  Ik denk dat dit programma misschien toch wel een beetje prive zooi erop zet bij het compileren nummers en meer en dat zou misschien roet in het eten kunnen gooien.
  Dat je de dvd eerst test lijkt me wel zo verstandig.
  VLC player of media player loopt gewoon vast bij deze vorm van aanmaak.
  Heel bijzonder kloten dus.
  Verder doet die het misschien wel gewoon op een losse dvd player,maar ik had al dat rotding even inmelkaar geslagen want ook die had het even heel toevallig begeven(oud raar vaag divx dvd player gevalletje van een minder merkje .
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 jaren, 1 maand geleden
  Gewoon een kt programma dus en die mongool hier test denk ik zelf niet eens !
  ga eens zelf dit progje testen beste vriend en dan pas lullen erover Eikel.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 jaren, 1 maand geleden
  Hallo Martijn,

  k gebruik DVD styler. Als ik 99 titels heb versleept zegt de dvdstyler dat titelset 1 vol is. Maar mijn film heeft veel meer titels. Hoe kan ik dan toch de rest van de titels toevoegen om er 1 DVD van te maken? Of misschien moet ik het zo doen: hoe kan ik mijn vele titels in de CP samenvoegen tot 1 bestand?

  jantinedejongstuart@live.nl
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 jaren, 9 maanden geleden
  Een super programma om dvd's van een mooi menu te voorzien. Maar gelet op de reacties hieronder blijft voor sommigen lezen nog steeds erg moeilijk.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 jaren geleden
  Leuk simpel programmaatje voor iets wat gratis is zeker! Goede uitleg, alleen niet compatible met alle versies. Programma is eenvoudig uit te zoeken. Zolang je niks brand kan je zelf overal klikken
  echtermuis klikken en kijken wat de opties zijn e.d. Prima te doen dus.
  Het enige wat ik jammer vond is dat mijn DVD speler niet automatisch het eerste menu laad. Ik moet handmatig op mijn afstandsbediening Hoofdmenu drukken. Mijn DVD speler zegt automatisch alleen DVD gefinaliseerd (Het is ook een DVD/HD recorder) Maar dat is een overkomelijk probleem.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 jaar, 3 maanden geleden
  hyu
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.