Compilatie-dvd maken met DVDStyler

Er zijn veel mogelijkheden om filmpjes rechtstreeks vanaf uw pc op de televisie weer te geven. Prachtige technologie, maar niet iedereen heeft dat in huis en soms is het gewoon handiger (en leuker) om uw filmpjes op een dvd te branden. Daarmee hebt u ten eerste een afspeelbare back-up van uw video's en ten tweede kunt u een schijfje makkelijk meenemen als u beelden aan een ander wilt laten zien. Een aantal jaar geleden was het maken van een mooie compilatie-dvd (inclusief menu etc.) een behoorlijk gedoe. Tegenwoordig is het een fluitje van een cent en is er zelfs gratis software voor.

Kijken of bewerken?

Wanneer u uw filmpjes op dvd brandt zoals omschreven in deze cursus, hebt u zoals gezegd een fijne extra back-up van uw beeldmateriaal. Echter, de videobestanden worden omgezet van een indeling die uw pc begrijpt, naar een indeling die elke dvd-speler begrijpt. Oftewel, u kunt de dvd daarna niet meer zomaar in de pc stoppen en het videomateriaal verder bewerken. Natuurlijk zijn er mogelijkheden voor het 'rippen' van dvd's, maar wilt u echt een back-up maken van het bronmateriaal van uw films om later te bewerken, dan is het verstandiger om dit te branden als data-dvd.

1. Voorbereiden

Voordat u begint met het samenstellen van uw dvd, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u de bestanden die u nodig hebt, bij de hand hebt. Dit is niet alleen om te voorkomen dat u midden in het proces van het maken van de compilatie op zoek moet naar allerlei bestanden, maar het dwingt u ook om vooraf na te denken over hoe de compilatie in elkaar moet zitten. Het is in een paar stappen gedaan, maar aangezien u in een paar klikken uw eigen achtergrondafbeelding en muziek voor het dvd-menu kunt gebruiken, is het wel zo leuk om daar even over na te denken.

Handig om te weten is dat de perfecte afmeting voor menuafbeeldingen 720 x 576 pixels is (het standaardformaat voor dvd). U kunt ook een eigen mp3-bestand gebruiken als achtergrondmuziek, dus zoek ook vast een nummer op dat u wilt gebruiken. Ondersteunde bestandstypes voor video zijn onder andere: avi, mpg, mov, wmv en mp4. Verzamel alle bestanden die u wilt gebruiken in een map, dit werkt makkelijk.

© PXimport

Zorg ervoor dat u alle bestanden bij de hand hebt.

Video-dvd maken kost tijd...

Hoewel het maken van een videocompilatie zoals omschreven in deze cursus echt heel eenvoudig is en u het ontwerpen in een paar stappen gedaan hebt, moet u er wel rekening mee houden dat het daadwerkelijk genereren van het dvd-project de nodige tijd in beslag neemt. Het is dus niet zo dat u snel even een compilatie kunt maken als u over een half uurtje weg moet. De reden hiervoor is dat de audio- en videobestanden die u in de compilatie gebruikt allemaal moeten worden geconverteerd, zodat uw dvd-speler deze kan uitlezen. Dit converteren gaat al veel sneller dan vroeger, maar voor een dvd vol met video moet u toch wel minstens op een half uur rekenen. Moet u toch snel iets branden en telt echt iedere minuut? Zorg er dan voor dat u niet twintig menu's met een leuk muziekje maakt, want ook die muziek moet worden omgezet.

2. DVDStyler installeren

Het programma dat we in deze cursus gebruiken voor het maken van de compilatie heet DVDStyler en is helemaal gratis. DVDStyler is geen superuitgebreid programma (zo bevat het geen handige functie voor het maken van diavoorstellingen, zie verderop in deze cursus stap 8, Diavoorstelling toevoegen), maar het voldoet uitstekend voor het snel produceren van een fraaie compilatie-dvd en daar gaat het hier om. U downloadt het programma door te surfen naar DVDStyler en te klikken op Download Now.

© PXimport

DVDStyler is een fijn, gratis programma.

3. Nieuw project maken

Wanneer het programma start, verschijnt automatisch het menu Welkom, waarin u een nieuw project kunt maken of een bestaand project kunt openen. Dit menu is erg belangrijk, aangezien het de basis vormt van de dvd. Het is niet zo dat u instellingen die u hier kiest later helemaal niet meer kunt veranderen, maar het is handiger om het meteen goed te doen. We maken een nieuw project. Bij Disk label geeft u de naam van de dvd in, dit is de naam die (onder meer) wanneer u de dvd in de pc plaatst, wordt weergegeven als stationsnaam. Bij Disk capaciteit geeft u aan wat voor dvd u wilt gaan branden. Hebt u een dubbellaags-dvd-brander en ook een beschrijfbare dubbellaags-dvd voorhanden, dan kunt u hier kiezen voor 8.5 GB. Hebt u een 'gewone' dvd-brander, dan laat u deze optie staan op 4.7 GB. De optie bij Video kwaliteit kunt u op automatisch laten staan. Dan moet u nog bepalen welk Videoformaat u wilt gaan gebruiken. In Europa is dit standaard PAL 720 x 576, maar hebt u om wat voor reden dan ook NTSC-video's, dan kunt u de andere optie kiezen. Bij Aspectratio geeft u aan of u een breedbeeld-dvd (16:9) of 'gewone' dvd (4:3) wilt maken. De optie bij Audioformaat kunt u tot slot ongewijzigd laten. Door op OK te klikken kunt u aan uw compilatie beginnen.

© PXimport

Bepaal de instellingen van uw project.

4. Dvd maken via een sjabloon

U krijgt nu de vraag of u een template (sjabloon) wilt gebruiken. Als u heel snel een fraaie dvd wilt maken met wat filmpjes erop, dan is een sjabloon een ideale manier om dat te doen. Helaas biedt het programma niet veel sjablonen, maar de vierde aan de linkerkant (blue) is een mooie neutrale sjabloon om iets mee te maken. Klik hierop en vervolgens op OK. U ziet nu direct een menu met een titel, een knop Speel alles en Geselecteerde titel op een mooie blauwe achtergrond. Helemaal onderin ziet u een werkbalk met Menu 1 en Menu 2. Menu 1 is het menu dat wordt geladen wanneer u de dvd start (het hoofdmenu), Menu 2 verschijnt wanneer u in de uiteindelijke dvd klikt op Geselecteerde titel (het titelmenu). Dubbelklik op de tekst Disc Titel. Er opent nu een venster waarin u de tekst kunt aanpassen, bepaal de kleur en kies eventueel voor een rand om de tekst. Klik op OK als u de tekst hebt gewijzigd. Hetzelfde geldt voor de tekst Speel alles en Geselecteerde titel.

Klik nu onderin op Menu 2 om het tweede menu te laden. U ziet onder andere vier knoppen, deze zullen verwijzen naar uw video's. U voegt video's toe door helemaal links te klikken op het tabblad Bestandsbeheer en vervolgens te bladeren naar de map met uw video's. Sleep de gewenste video's naar de werkbalk (naast Menu 1 en Menu 2) en ze worden automatisch gekoppeld aan de knoppen. Vindt u de volgorde van de video's in de knoppen van het menu niet prettig, dubbelklik dan op een knop en selecteer bij Ga naar de gewenste video. In de werkbalk ziet u hoe de bewuste video's heten. Uw dvd is nu klaar om getest of gebrand te worden. Hoe u dit doet ziet u bij stap 9, Dvd branden.

© PXimport

Sjablonen zijn een handige manier om snel een dvd te maken.

Knoppenvolgorde aangeven

Wanneer u knoppen aanmaakt in het menu, bepaalt DVDStyler in welke volgorde deze geplaatst worden. Met volgorde wordt bedoeld: naar welke knop verspringt het dvd-menu wanneer u op links, boven, onder of rechts drukt op de afstandsbediening. De automatisch toegepaste volgorde is meestal logisch en juist, maar hebt u een heel creatief menu in gedachten en wilt u zelf de volgorde van de knoppen bepalen, dan kan dat ook. Klik met de rechtermuisknop op de knop die u automatisch altijd als eerste geselecteerd wilt hebben en klik vervolgens op Eerst geselecteerde knop. Dubbelklik vervolgens op deze knop en bepaal bij Focus welke knop moet worden geselecteerd wanneer de dvd-gebruiker op boven, beneden links en rechts drukt. U kunt dit doen door bij de bewuste optie de gewenste knop uit het uitklapmenu te selecteren. Let op: deze functie is handig, maar zorg ervoor dat er naar alle knoppen een verwijzing is, om te voorkomen dat er straks een knop is die op geen enkele wijze te bereiken is met de afstandsbediening.

© PXimport

U kunt zelf bepalen wat voor effect de richtingknoppen op de afstandsbediening hebben.

5. Menu's maken zonder sjabloon

Hebt u iets meer tijd om te experimenteren, dan kunt u ook uw eigen menu's ontwerpen, zonder sjabloon. Wanneer u het programma start, kiest u in dit geval voor: Geen template. Er wordt vervolgens één menu zonder inhoud getoond in de werkbalk onderin. Om een achtergrondafbeelding te selecteren, kunt u links klikken op het tabblad Achtergrond en een bestaande achtergrond kiezen, of u klikt op Bestandsbeheer en u bladert naar de map met uw eigen achtergrond. Door op de gewenste afbeelding te dubbelklikken, stelt u deze in als achtergrond. Om nu tekst toe te voegen aan het menu, klikt u met de rechtermuisknop in de achtergrond en kiest u voor Toevoegen / Tekst. Vul de gewenste tekst in en klik op OK. U past de eigenschappen van de tekst aan door te dubbelklikken op de tekst die u hebt ingevoerd. Voeg nu video's toe aan dit menu, door links op het tabblad Bestandsbeheer te klikken en te bladeren naar de map met uw videobestanden. U kunt deze naar de werkbalk onderin slepen, maar door ze direct naar het menu zelf te slepen, worden ze direct als actieve knoppen in het menu geplaatst. U kunt links ook klikken op het tabblad Knoppen en een knop uit de bibliotheek naar het menu slepen. Door vervolgens een video vanuit Bestandsbeheer op de nieuwe knop te slepen, koppelt u die knop automatisch aan de video. Wilt u ook een knop toevoegen die alle video's achter elkaar afspeelt, klik dan links in het tabblad Knoppen op een mooie knop en sleep deze naar het menu. Dubbelklik op de knop en plaats bij Ga naar een vinkje in Speel alle titels. Pas bij Label de knoptekst aan naar bijvoorbeeld Alles afspelen. Klik op OK. Nu zal deze knop alle aanwezige video's achter elkaar afspelen.

© PXimport

Door te dubbelklikken op een knop krijgt u een menu waarin u aangeeft naar welke video deze moet verwijzen.

Video als achtergrond

Commerciële dvd's die u in de winkel koopt, hebben vaak een bewegend achtergrondplaatje. Dit is in feite gewoon een video. In principe ondersteunt DVDStyler geen videoachtergronden, maar met wat handigheid is dit te omzeilen. Bedenk wel dat, tenzij u prachtige speciale achtergrondvideo's maakt met geanimeerde pijlen die naar de knoppen wijzen (om maar een voorbeeld te noemen), achtergrondvideo's eerder een verstorend dan een verrijkend effect hebben. Om die reden gaan we op dit facet van het dvd-menu dan ook niet verder in.

6. Muziek toevoegen aan uw menu's

Een menu met een achtergrondafbeelding is natuurlijk al fraai, maar als u ook nog een aardig muziekje op de achtergrond plaatst, is het natuurlijk helemaal uniek. U kunt heel eenvoudig een mp3-bestand koppelen aan een menu. Om dit te doen, dubbelklikt u simpelweg op het betreffende menu in de werkbalk. In het venster dat opent klikt u op de knop bladeren bij Audio. Blader naar het mp3-bestand dat u wilt koppelen en klik op Openen. Wanneer u nu de dvd zou branden en afspelen, speelt het liedje dat u hebt gekozen eenmaal af en daarna blijft het stil. Wilt u dat het liedje opnieuw begint nadat het is afgelopen, plaats dan een vinkje bij Loop. Klik vervolgens op OK.

© PXimport

Een muziekje kan het menu leuker maken (maar ook irritanter).

7. Meerdere menu's maken

We hebben omschreven hoe u een menu maakt met video's, maar wanneer u heel veel filmpjes of filmpjes in verschillende categorieën hebt, dan kan het wenselijk zijn om daarvoor meerdere menu's aan te maken. U kunt deze zien als pagina's waar u doorheen kunt bladeren. Een nieuw menu maakt u aan door met de rechtermuisknop te klikken in de werkbalk en vervolgens te klikken op Toevoegen / Menu, er wordt dan een kaal menu toegevoegd. U kunt op deze manier net zo veel menu's toevoegen als u wilt. U moet dan uiteraard nog wel aangeven hoe de dvd-speler van het ene menu naar het andere bladert. U doet dit door een knop toe te voegen (zie hiervoor stap 5, Menu's maken zonder sjabloon) en vervolgens te dubbelklikken op de knop. Echter, in plaats van deze te laten verwijzen naar een Titel (video) zoals eerder omschreven, laat u deze nu verwijzen naar een Menu. Vergeet hierbij vooral niet om ook een knop te maken waarmee u terug kunt keren naar de vorige pagina of naar het hoofdmenu (Menu 1).

© PXimport

Hebt u te veel video's voor één menu, maak dan meer menu's aan.

8. Diavoorstelling toevoegen

DVDStyler bevat helaas geen handige functie om diavoorstellingen van uw foto's te maken, maar gelukkig is dat eenvoudig op te lossen door een ander gratis programma te downloaden: DVD slideshow. U downloadt het programma door te surfen naar DVD slideshow GUI en vervolgens te klikken op Download / DVD slideshow GUI version 0.9.4.0. Een diavoorstelling maken is vervolgens heel eenvoudig. Het programma kan veel meer dan wij hier nu omschrijven, maar wij maken voor nu even een simpele diavoorstelling. Klik op Slideshow in het menu bovenin en vervolgens op Add Pictures and Videos. Selecteer de gewenste afbeeldingen en klik op Openen. De foto's worden nu achter elkaar geplaatst en in principe is uw diavoorstelling gereed. U kunt ook nog een achtergrondmuziekje toevoegen door te klikken op Slideshow / Add Music. Stel eventueel de eigenschappen van afzonderlijke dia's in door met de rechtermuisknop op de dia te klikken, en bijvoorbeeld een bijschrift in te voeren, de lengte van de dia te wijzigen, de lengte van de overgang enzovoort. Is de diavoorstelling naar wens, klik dan op Slideshow / Preview om te zien of het geheel uitpakt zoals u in gedachten had. Is dat het geval klik dan op File / Export Slideshow. Blader naar de map waarin u alle bestanden hebt verzameld en geef het bestand een herkenbare naam (slideshow.mpg bijvoorbeeld). Door terug te gaan naar DVDStyler en het bestand dat u zojuist hebt weggeschreven naar uw menu te slepen via Bestandsbeheer, hebt u de diavoorstelling geïmporteerd. Het is immers gewoon een video geworden.

© PXimport

Een diavoorstelling maakt u eenvoudig met DVD slideshow.

9. Dvd branden

Wanneer u de menu's, knoppen, video's enzovoort, ingericht hebt zoals u wilt, kunt u de dvd gaan testen en/of branden. U doet dit door te klikken op Bestand / Render DVD. Bij Temp directory kunt u aangeven in welke map de tijdelijke bestanden moeten worden geplaatst. Wilt u de dvd alleen testen, plaats dan een vinkje bij voorbeeld weergave en selecteer alleen genereren. Wilt u de dvd ook branden, selecteer dan branden en selecteer uw dvd-station bij Apparaat en indien gewenst een aangepaste snelheid bij Snelheid. Klik vervolgens op Start (zorg uiteraard dat er een lege dvd in de dvd-brander zit), wacht tot het proces afgerond is en klaar is uw compilatie-dvd.

© PXimport

U kunt de dvd eerst testen, maar ook direct branden.

© PXimport

Het eindresultaat is af te spelen op uw pc en op standalone dvd-spelers.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten