Computer overnemen op afstand met AnyDesk

Door: Maikel Dijkhuizen | 23 oktober 2020 09:38

How To

Een computer overnemen op afstand klinkt als iets wat vooral hackers doen, maar er zijn zat legitieme redenen te bedenken waarom je dit zou willen. Bijvoorbeeld als je iemand wil helpen met pc-problemen maar niet bij elkaar in de buurt bent. We leggen uit hoe je dit met AnyDesk doet.

AnyDesk is een handig programma om mensen vlot uit de digitale brand te helpen. Deze Nederlandstalige software maakt het mogelijk handelingen uit te voeren op een andere pc. Dit heet ook wel ‘overnemen’, maar heeft met digitaal inbreken of hackers niets te maken. Je bedient via de eigen pc de muis op het beeldscherm van de ander, en die kan zien wat jij doet. Je lost het probleem (hopelijk) vanuit je eigen huis op.

Denk aan de installatie van een nieuw stuurprogramma voor aangesloten hardware of het binnenhalen van een verse Windows-update. Verder kun je ook in de instellingen van het besturingssysteem aan de slag. Als het om een softwarematig probleem gaat, vormt de afstand vrijwel nooit een belemmering om een passende oplossing te vinden.

AnyDesk downloaden en installeren

Voor bedrijven kost het gebruik van AnyDesk geld, maar particulieren kunnen de software gratis installeren. Het programma is beschikbaar voor verschillende besturingssystemen, zoals Windows 10, macOS, Android en iOS. In deze workshop gaan we aan de slag met de Windows-versie.

Surf naar anydesk.com en klik op Gratis downloaden. Er verschijnt een Engelstalig introductievenster op de webpagina. Dat kun je wegklikken.

Zodra je op het gedownloade exe-bestand dubbelklikt, opent AnyDesk direct. Een installatie is in principe niet nodig, al is het als digitaal hulpverlener alsnog slim om een geïnstalleerde versie te gebruiken. Je ontvangt dan namelijk nieuwe updates van het programma. Klik hiervoor linksonder op AnyDesk op deze computer installeren, waarna er een installatievenster verschijnt. Doorloop de stappen en sluit af met Accepteren & installeren.

Krijg je tijdens de installatieprocedure de vraag of je een printdriver wilt toevoegen? Dit onderdeel is alleen nuttig wanneer je op afstand wilt afdrukken. Je kunt daarmee bijvoorbeeld vanaf je werkadres of onderweg in de trein verbinding met je thuis-pc maken en een printtaak uitvoeren. Op die manier ligt er bij thuiskomst een stapeltje vellen voor je klaar.

Verbinding maken

Na de installatie toont AnyDesk een welkomstvenster. Via En beginnen! keer je terug naar het scherm dat je als eerste onder ogen kreeg. Met het onderdeel Extern bureaublad maak je gemakkelijk verbinding met een andere pc of laptop. Verwijs je vriend(in), familielid of kennis naar de website van AnyDesk en vraag of diegene het programma wil downloaden. Vervolgens hoeft je contactpersoon alleen nog maar het bestand AnyDesk.exe te openen.

Bij het onderdeel Deze werkplek staat er een code van negen cijfers. Die heb je als digitaal hulpverlener nodig, dus vraag je contactpersoon om deze code aan jou door te geven. Typ de cijferreeks in het veld onder Extern bureaublad en klik op Verbinden.

De persoon aan de andere kant van de lijn ontvangt nu een verbindingsverzoek. Na honorering van dit verzoek verschijnt het bureaublad van je vriend(in), familielid of kennis in beeld.

De bediening van het externe bureaublad is kinderlijk eenvoudig. Zodra je met de cursor over het AnyDesk-venster zweeft, ben je actief op het systeem van de contactpersoon. Je kunt bijvoorbeeld via het startmenu de Windows-instellingen oproepen of een specifiek programma openen. Je neemt de muis van de hulpvrager over. Overigens kan diegene het eigen systeem ook nog met de muis bedienen. In dat geval zijn er gelijktijdig twee cursors te zien.

Naast de muis functioneert ook het toetsenbord op afstand. Je surft dus moeiteloos naar een bepaalde website of typt in de Opdrachtprompt een commando. Voor meer bedieningsgemak kun je het AnyDesk-venster maximaliseren, zodat je het externe bureaublad in groot formaat onder ogen krijgt.

Beeldkwaliteit aanpassen

Met de standaardinstellingen is de beeldkwaliteit van het externe bureaublad al heel behoorlijk. Pictogrammen, menuknoppen en teksten zijn bijvoorbeeld prima leesbaar. Gelukkig gaat de hoge beeldkwaliteit niet ten koste van de snelheid, want het systeem reageert op afstand vlot op opdrachten van je muis en toetsenbord. Wens je nóg scherper beeld? Geen probleem, maar houd dan wel rekening met eventuele vertragingen.

Klik bovenaan in de werkbalk op Weergave-instellingen (pictogram met een monitor) en selecteer Overeenkomstig het origineel. Ervaar je met de standaardinstellingen een trage verbinding? Lever in dat geval iets in op de beeldkwaliteit en markeer de optie Voor snelle reactie.

Normaliter toont AnyDesk een verkleinde weergave van het origineel, waarbij het bureaublad automatisch schaalt naar de venstergrootte van het programma. Via Oorspronkelijke afmeting neem je als alternatief het formaat van het externe bureaublad over. Meestal heeft dat een gunstig effect op de beeldkwaliteit.

Verschijnt slechts een deel van het bureaublad op de monitor? Gebruik de optie Resolutie aanpassen om een lagere resolutie op de computer van je contactpersoon in te stellen. Bepaal als laatste of je de externe muisaanwijzer wel of niet wilt weergeven.

Chatten met elkaar

Aangezien je via een rechtstreekse verbinding op de computer van iemand anders bezig bent, is overleggen over bepaalde zaken wel zo prettig. Bespreek bijvoorbeeld het al dan niet wijzigen van een bepaalde instelling of installeren van een specifiek programma. Je hoeft geen telefoon bij de hand te hebben, want AnyDesk heeft een handige chatfunctie.

Klik in de werkbalk op Chat (pictogram met een spraakballon), waarna je onderaan een tekst typt. De persoon aan de andere kant van de lijn ontvangt het bericht in het openstaande verbindingsvenster. Hierin kan diegene rechtstreeks een antwoord versturen. Zodra je zelf een chatbericht ontvangt, merk je dat aan de rode markering van het spraakballonnetje.

Bestanden delen

AnyDesk is uitermate geschikt om op afstand bestanden tussen verschillende computers uit te wisselen. De directe verbinding leent zich uitstekend voor het delen van forse bestanden.

Klik in de werkbalk op Files (pictogram met een pijl). Er opent een nieuw venster met mappenstructuren van beide pc’s. Links bevindt zich de bestandsbrowser van het huidige systeem, terwijl rechts de mappen van de externe computer staan.

Blader op de huidige machine naar de locatie met bestanden of een map die je wilt overhevelen. Belangrijk is dat je de juiste gegevens selecteert. Gaat het om meerdere bestanden of mappen? Houd de Ctrl-toets ingedrukt en klik de gewenste items aan om ze te selecteren. Voor het selecteren van de volledige mapinhoud gebruik je de sneltoets Ctrl+A. Je bladert vervolgens binnen het rechterdeelvenster naar de doellocatie van de andere pc of laptop. Via Uploaden zet je de data vervolgens over.

Je kunt ook de omgekeerde route bewandelen en gegevens vanaf de externe pc naar de huidige machine kopiëren. In dat geval gebruik je de knop Downloaden. Aan de rechterkant volg je de voortgang van de bestandsoverdracht. Klik in de werkbalk op Monitor 1 om naar het hoofdvenster terug te keren.

Sessie stoppen

Tot op zekere hoogte kun je op de computer van de andere persoon doen en laten wat je wilt. Toch ligt de uiteindelijke macht bij de eigenaar van de pc of laptop. Zo kan diegene op ieder moment de helpsessie beëindigen. Daarnaast staat er in het verbindingsvenster een aantal rechten vermeld. De hulpvrager bepaalt zelf welke rechten hij of zij aan je toekent. Denk bijvoorbeeld aan het toewijzen van de muis en het toetsenbord en het toestaan van bestandsoverdracht.

Tot slot bevat het programma ook een functie om de rollen om te draaien. Klik hiervoor in de werkbalk op Acties (pictogram met een bliksemteken) en kies Toegangsrichting omkeren. Handig wanneer je zelf eens een keer hulp nodig hebt!

0 Reactie(s) op: Computer overnemen op afstand met AnyDesk

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.