Computergebruik en seks... Het onvermijdelijke deel 2

© PXimport

Computergebruik en seks... Het onvermijdelijke deel 2

Geplaatst: 17 juli 2014 - 12:14

Aangepast: 16 november 2022 - 09:55

Redactie ID.nl

In deel 1 heb ik mijn ervaringen met de 'Handleiding Snel aan de Slag' beschreven. In deel 2 rest mij nog: de 'Gids Systeemherstel'. De onderdelen 'Enjoying 3D' en 'Veiligheidsvoorschriften' gooi ik in de kast. En dit keer laat ik ook de seks onbesproken... Dus sorry voor de misleidende titel.

Het eerste deel van deze column-reeks gemist? Lees het hier terug.

Waarom deze columns?

Maar eerst even een vraag van de redactie beantwoorden: "Leuk verhaal Hein, maar waarom schrijf je dit?" Nou, voornamelijk uit frustratie. Al ruim twintig jaar koop en gebruik ik namelijk computers, en dat ging lang niet altijd van een leien dakje. Halverwege de jaren tachtig was ik redacteur van de bijlage 'Computers en Welzijnswerk' in het (inmiddels overleden) TMW Welzijnsweekblad - een tijdschrift voor maatschappijvraagstukken en welzijnswerk.

Ongeveer zes columns schreef ik daarin. De meest schrijnende bijdrage ging over de gebrekkige wijze waarop de brave welzijnswerkers werden geïnformeerd over de 'computer' die ze plotseling op hun bureau aantroffen. De bijgeleverde handleiding maakte de zaak toen alleen maar erger.

Twintig jaar later blijken de handleidingen bij mijn pas aangeschafte Sony all-in-one computer uit de VPCL2-serie (met touchscreen en Windows 8.1) nog steeds zeer geschikt voor een column. Voor een duidelijke uitleg aan iemand die zo'n computer voor de eerste keer koopt is het echter minder van toepassing.

Ok, genoeg van dit 'opa vertelt over zijn jeugd'. De Gids Systeemherstel wacht ons.

Piepjes en spoken

Ik ga nu als onervaren computerkoper 'Snel aan de slag' met mijn nieuwe computer. Maar die doet raar. Zonder dat ik iets doet hoor ik piepjes en start de computer allerlei onduidelijke spookprogramma's op waar ik niet om heb gevraagd. Nu al tijd voor Systeemherstel?

De handleiding begint met de vraag 'Wat is herstel?'... Een existentialistische vraag uit de categorie waar ook 'Waartoe leven wij?' toe behoort (uit de catechismus uit mijn jeugd). 'Herstel is het proces waarbij u de computer herstelt in de oorspronkelijke staat. Vanaf herstelmedia of een herstelgebied'. ???? - Hoe oorspronkelijk is de staat van deze computer die ik net heb uitgepakt dan? Ik krijg inderdaad behoefte aan een herstelgebied, bijvoorbeeld: Revalidatiecentrum Hoensbroek.

Herstelmedia?

Oh wacht, er volgt een omschrijving: 'Het herstelgebied op het ingebouwde opslagapparaat bevat gegevens die nodig zijn om het systeem en de toepassingen te herstellen. Meestal kunt u de gegevens in dit gedeelte niet wijzigen of verwijderen, maar er is op de markt software verkrijgbaar die hiervoor is bedoeld.' Los van het feit dat ik echt niet begrijp wat hier staat, wordt er ook niet bij vermeld hoe ik dat gebied dan kan gebruiken...

"Dan volgt het mooiste antwoord, waar zelfs Kafka een puntje aan kan zuigen"

Die herstelmedia gaan me ook niet helpen want ik blijk die zelf te hebben moeten maken. Ik ga jullie niet vermoeien met de bladzijde lange beschrijving hoe dat moet. In ieder geval weet ik uit de dikgedrukte openingszin dat ik geen blu-ray, dvd-ram, cd-r of cd-rw mag gebruiken. Gelukkig maar, want ik zou niet weten hoe.

Herstellen? Wanneer?

Volgende vraag: 'Wanneer moet ik mijn systeem herstellen?' Dan volgt het mooiste antwoord, waar zelfs Kafka een puntje aan kan zuigen: 'Als uw computer problemen vertoont die niet kunnen worden opgelost door middel van de procedures voor probleemoplossing'. Deze zin moeten jullie echt een paar keer lezen en voorlezen aan familie en kennissen.

Er staan nog enkele gevallen opgesomd die aanleiding kunnen geven tot herstel: een instabiel systeem, computervirus en als ik (per ongeluk) station C: heb geformatteerd.

'Instabiel' ben ik zelf vaak, maar ik wist niet dat een computer dat ook kon zijn. Geformatteerd heb ik niet, ook niet per ongeluk, want ik weet niet hoe dat moet. Dus een computervirus? Nu al? Ik was nog niet eens online geweest. Onwaarschijnlijk dus.

Deze handleiding gaat dus maar de kast in, bij zijn lotgenoten, en ik ga even mijn verstand gebruiken.

Opgelost!

Tijd om jullie iets te verklappen. Die piepjes en spookprogramma's? Dat is me echt overkomen met deze Sony. En het heeft me een tijd gekost om er achter te komen wat de oorzaak was. Ik wil jullie nu graag uitdagen zelf te verzinnen wat hier gebeurde. En ik geef een hint: De Sony is uitgerust met een groot formaat touchscreen en veel voorgeïnstalleerde software...

Goed geraden! Het waren inderdaad vliegen op het scherm en hun 'aanraking' veroorzaakte de piepjes. Daardoor startten voortdurend allerlei programma's op.

Mijn vliegenmepper (en het zo vaak mogelijk uitzetten van de 'touch') bleken de oplossing. Hoewel: zo'n dode vlieg maakt een nare vlek op mijn mooie touchscreen. Even bladeren in mijn stapel Computer!Totaal magazines welk spuitflesje ik hiervoor moet kopen.

Voegen we beeldschermreiniger nu toe aan het rijtje herstelmedia?

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten