Controle over updates

Door: mark-swarts | 06 januari 2012 15:49

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Beveiligingslekken, verbeterde functies of totaal nieuwe softwareversies: updates kunnen verschillende doeleinden hebben. Soms komen alle schermpjes met 'Update nu!'-teksten tegelijk op het scherm, zeker wanneer u de computer enkele dagen niet gebruikt hebt. Dat kan anders. Door slim gebruik te maken van de juiste instellingen en hulpprogramma's, voorziet u de computer van de laatste updates, zonder hier enige hinder van te ondervinden.

1. Herstelpunt maken voor updaten

Voordat u een update het werk laat doen, doet u er verstandig aan om een back-up te maken van Windows. Dat klinkt zwaarder dan het is, maar een herstelpunt van de optie Systeemherstel in Windows zorgt hier wel voor. Om een punt aan te maken, gaat u naar Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Systeem. Kies aan de linkerkant Geavanceerde systeeminstellingen. In het tabblad Systeembeveiliging selecteert u onder Beveiligingsinstellingen de knop Maken om een herstelpunt aan te maken. Typ een naam om het punt later eenvoudig terug te kunnen vinden en klik nogmaals op Maken. Vervolgens wordt dit punt aangemaakt, wat even kan duren. Mocht u op een later punt nu de systeemstaat van dat herstelpunt nodig hebben, dan kunt u terecht bij Alle programma's / Bureau-accessoires / Systeemwerkset. Het programma Systeemherstel kan Windows terugzetten. Omdat updates vaak zelf een punt aanmaken, is deze standaard geselecteerd. Kies daarom Een ander herstelpunt selecteren en kies Volgende. Tik nu het door u ontworpen punt aan om te beginnen met systeemherstel.

Voorkom narigheid en maak een herstelpunt aan om terug te vallen op oude zekerheid.

2. Updates ordenen in Windows

Om te beginnen kijken we wat er in Windows zelf geconfigureerd kan worden om de updatestroom te organiseren. Ga via Start / Alle programma's naar Windows Update, of doe dit via Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Windows Update. U ziet nu de actuele stand staan van beschikbare updates voor uw Windows-systeem. Standaard zal het besturingssysteem alle belangrijke vernieuwingen zelf downloaden en installeren, maar dit is aan te passen. Klik aan de linkerzijde op Instellingen wijzigen. U kunt hier bepalen hoe updates binnen gehaald moeten worden. Klik onder Belangrijke updates op de optie Naar updates zoeken, maar laat mij bepalen of ik ze wil downloaden en installeren. Voortaan krijgt u een melding in het systeemvak dat er updates beschikbaar zijn. Pas wanneer u dat wilt, kunt u Windows Update starten. Liever alles automatiseren? Dan moet u bij Updates automatisch installeren zijn. Kies vervolgens achter Nieuwe updates installeren een dag en tijdstip. Kies een slimme dag, bijvoorbeeld op een woensdagavond wanneer u gaat sporten. De pc kan dan voor 100 procent aan rekenkracht benutten om de updates bij te werken.

Het Windows Updatemenu is redelijk naar eigen inzicht in te stellen.

3. Meer updates in één keer

In het instellingenscherm van Windows Update kunt u meer dan alleen de beveiligingspakketten binnenhalen. Als u een vinkje plaatst bij Aanbevolen updates op dezelfde manier ontvangen als belangrijke updates, worden ook deze gedownload en geïnstalleerd op het door u gekozen tijdstip. Aanbevolen updates zijn vaak vernieuwingen voor drivers van hardware of overige Windows-gerelateerde zaken. Om zeker te zijn dat de updates voor alle gebruikersprofielen op de computer geïnstalleerd worden, kunt u ook Alle gebruikers toestaan updates op deze computer te installeren aanklikken. Ten slotte hebt u ook nog de mogelijkheid om softwarepakketten zoals Microsoft Office bij te laten werken. Een vinkje bij Updates voor Microsoft-producten ontvangen volstaat daarmee. Sla de wijzigingen op door op OK te klikken. U moet hiervoor wel administratierechten hebben. Deze rechten zijn standaard voor de hoofdgebruiker, maar kunt u eventueel nog toekennen aan andere gebruikers door op Start klikken en Accounts wijzigen te typen.

Ook Microsoft Office en drivers voor hardware zijn bij te werken in Windows Update.

4. Voorkom automatisch herstarten

Windows Update wil na update-installaties opnieuw opstarten. Soms komt dit slecht uit. In de professionele versies van Windows XP en de Ultimate versies van Vista en 7 zijn de herstarttijden eenvoudig aan te passen. Navigeer eerst naar het DOS-scherm, door op de startknop te klikken en CMD te typen. Druk Enter. Typ het commando net stop "windows update". Nu wordt Windows Update op pauze gezet. Ga naar de startknop en typ in Groepsbeleid. Klik in het linkervenster op Computerconfiguratie / Beheersjablonen / Windows-onderdelen / Windows Update. Klik nu op Opnieuw opstarten uitstellen voor geplande installaties. In het nieuw verschenen venster klikt u op Inschakelen en vult u onderaan het aantal minuten in, waarmee u aangeeft hoe lang Windows standaard moet wachten met herstarten nadat Windows Update voltooid is. Om preventief herstarten te voorkomen, kunt u ook Opnieuw opstarten uitschakelen inschakelen via hetzelfde Groepsbeleidscherm. Op Code Google vindt u bij het kopje Downloads het programma ShutdownGuard. Na een korte installatie nestelt het programma zich in het systeemvak, waarna het elk programma tegenhoudt dat wil herstarten. Snel en makkelijk!

Automatisch herstarten kan via diverse opties voorkomen of gewijzigd worden.

5. Windows en Office updaten

Als u meerdere computers moet updaten, of oudere machines van een vernieuwing wilt voorzien, dan is WSUS Offline Updater een handig programma. Hiermee kunt u van Windows XP tot Windows 7 en diverse Office-pakketten updates downloaden en op een draagbaar medium plaatsen. Download WSUS en kies rechts de laatste versie. Pak het bestand uit en dubbelklik op UpdateGenerator.exe. Installatie is niet nodig. De software werkt bijzonder eenvoudig. Kies welke versie van Windows of Office u wilt updaten. Dit gaat op de taal van het systeem, hoewel Windows Vista en 7 met meerdere taalpakketten tegelijk werken. Kies bij Options wat u precies wilt downloaden. Denk hierbij aan Service Packs, maar ook aan het verversen van de databank van Windows Defender en zelfs van Microsoft Security Essentials. Desgewenst zijn alle pakketten als iso-image in te pakken. Kies vervolgens bij USB Stick een map waar de updates opgeslagen dienen te worden. Zo zijn de updates altijd mee te nemen. Als u op Start klikt gaat het proces van start. Eenmaal klaar, kunt u het medium in een computer stoppen, waarbij een automatisch installatieproces verschijnt.

Ook offline kunt u Windows en Office snel en gemakkelijk van de nieuwste versie voorzien.

0 Reactie(s) op: Controle over updates

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.