ControlMyMonitor - Je monitor in beeld

Door: Toon van Daele | 28 maart 2018 10:40

4k-monitor kopen
Review

De meeste monitors bieden weliswaar een ‘on screen display’ om het een en ander bij te stellen, maar het gepriegel met die kleine knopjes is best onhandig. Het portable ControlMyMonitor laat je het scherm op makkelijker manieren aansturen.

ControlMyMonitor

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows 7/8/10
Website
www.nirsoft.net
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Flexibele aansturing
  • Portable
  • Minpunten
  • Veel onbekende items

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je zaken als helderheid, contrastwaarde, kleurtemperatuur of rgb-waarde op je scherm(en) wilt aanpassen. Je verplaatst je laptop bijvoorbeeld geregeld, je wilt een warmere kleur op het einde van de dag, of in die ene grafische applicatie heb je liever net iets meer rood. Met ControlMyMonitor wijzig je al deze waarden met een paar muisklikken of door het uitvoeren van een commando of batchbestand.

Waarden wijzigen

Kort nadat je ControlMyMonitor hebt opgestart, verschijnen de beschikbare instellingen – de zogenoemde vcp-codes – en de bijhorende waarden van je monitor. Heb je meerdere schermen aangesloten, dan selecteer je zelf het gewenste exemplaar. Kleurcodes geven aan of de waarden ‘alleen schrijven’, ‘alleen lezen’ of beide zijn; de verder niet toegelichte ‘leverancierspecifieke’ waarden krijgen een aparte kleur.

Een – aanpasbare – waarde wijzigen doe je simpelweg vanuit het contextmenu. Hier zie je meteen ook met welke sneltoetsen je de waarde stapsgewijs kunt verhogen of verlagen. Zo’n wijziging is overigens ook mogelijk met behulp van het muiswieltje in combinatie met een toets (standaard Ctrl). Je hoeft echter niet bang te zijn bepaalde grenswaarden te overschrijden. De tool verhindert dat; bovendien lees je de maximale waarden af in een afzonderlijke kolom.

In batch

Wil je vaker een aantal waarden tegelijk wijzigen, dan kan het nog eenvoudiger. ControlMyMonitor stelt je namelijk in staat de actuele waarden in een configuratiebestand te bewaren en het op elk moment op te roepen. Je kunt zo zelfs verschillende profielen bewaren. Maar het programma laat zich ook net zo goed vanaf de opdrachtregel aansturen, met commando’s als controlmymonitor /ChangeValue "\\.\DISPLAY1\Monitor0" 12 -5 (op de website vind je de nodige voorbeelden). Niemand houdt je overigens tegen om een reeks commando’s in een batchbestand op te nemen en die zo in één keer uit te voeren.

Alle vcp-codes van je scherm in één oogopslag.

Conclusie

ControlMyMonitor is vooral handig voor gebruikers die geregeld de actuele monitorwaarden willen inlezen (en bewaren) en die regelmatig een aantal scherminstellingen om bepaalde redenen willen aanpassen.

0 Reactie(s) op: ControlMyMonitor - Je monitor in beeld

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.