Converseen - Plaatjes poetsen

Door: Toon van Daele | 27 september 2020 15:30

RAW-foto’s bewerken in Lightroom voor iOS en iPadOS
Review

Je hebt een reeks afbeeldingen die je allemaal op dezelfde manier wilt bewerken, zoals spiegelen of dezelfde afmetingen geven. Of je wilt ze naar een ander beeldformaat omzetten of de bestandsnamen wat logischer maken. Converseen voert al deze handelingen netjes en in batch voor je uit.

Converseen

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Linux, FreeBSD en Windows (XP en hoger; ook portable)
Website
www.converseen.fasterland.net
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Gebruiksvriendelijk
  • Talrijke uitvoerformaten
  • Minpunten
  • Beperkt aantal manipulaties en instellingen
  • Geen dynamische voorafbeelding

De installatie van Converseen is zo gebeurd. Wel vraagt de tool of je GhostScript wilt na-installeren. Dat is (alleen) nodig als je ook pdf-bestanden door Converseen wilt laten bewerken. Het hoofdvenster van Converseen bestaat uit twee vensters: links het venster waar je vastlegt wat er moet gebeuren en rechts de lijst met bestanden waarop je die acties wilt toepassen.

Manipulaties

Je dient eerst alle gewenste bestanden in Converseen op te halen. Vanuit het menu of via een eenvoudige versleepbeweging kun je meerdere bestanden tegelijk importeren. Houd er wel rekening mee dat alleen de bestanden waar je een vinkje bij plaatst zullen worden omgezet. In het actievenster links krijg je standaard een voorbeeldweergave van het geselecteerde beeldbestand te zien. Onderaan vind je de conversie-opties, opgedeeld in twee tabbladen: Dimensions en Rotate and flip, wat gelijk aangeeft welke manipulaties mogelijk zijn. Je kunt namelijk plaatjes schalen (uitgedrukt in pixelgrootte of percentage), al dan niet met behoud van de beeldverhoudingen, en ook de resolutie aanpassen. Verder kun je een afbeelding roteren en horizontaal en/of verticaal spiegelen. Een minpunt is wel dat de voorbeeldweergave je gewijzigde instellingen niet reflecteren.

Alle bewerkingen staan mooi samen in het actievenster links.

Uitvoer

Je kiest ook zelf het uitvoerformaat van de afbeeldingen die je wilt converteren. Je kunt het originele formaat ongewijzigd laten of je selecteert een van de meer dan 100 ondersteunde formaten. Er is tevens een knop waarmee je de formaatinstellingen kunt finetunen, maar dat blijkt ongeacht je formaatkeuze alleen te gaan over de kwaliteit van de (eventuele) jpeg- of png-compressie. Handig is dat je via een ingebouwde ‘hernoemer’ de uitvoerbestanden van een prefix of suffix en/of van een automatische doornummering kunt voorzien.

Conclusie

Converseen is een handig programma voor wie moeiteloos enkele basisconversies op een reeks afbeeldingen wil uitvoeren: schalen, roteren, spiegelen, omzetten naar een ander afbeeldingsformaat en herbenoemen. Converseen ‘does the job’, maar geavanceerde functies zitten er niet bij.

Converseen ondersteunt een stevig aantal uitvoerformaten.

0 Reactie(s) op: Converseen - Plaatjes poetsen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.