Corel AfterShot Pro

Door: evi-maquoi | 21 maart 2012 16:37

Review

Wie met een spiegelreflexcamera raw-beelden schiet, heeft een krachtig softwarepakket nodig om zijn beelden digitaal te 'ontwikkelen'. Corel brengt met AfterShot Pro een nieuw programma op de markt met als sterkste troeven flexibel fotobeheer en geavanceerde niet-destructieve bewerking.

Corel heeft onlangs Bibble Labs overgenomen. Het resultaat is AfterShot Pro. Een krachtig en betaalbaar softwarepakket voor Windows, Mac en Linux om raw-beelden onder handen te nemen. Net zoals in andere raw-programma's kunt u catalogussen aanmaken om uw foto's netjes te ordenen, hoewel opmerkelijk is dat dit niet expliciet moet. Indien u gewoon hier en daar een beeld wilt bewerken, hoeft u geen catalogus aan te maken of de beelden in de catalogus te bewaren. Foto's zoeken kan eenvoudig via de verschillende filtermethoden: u kunt zoeken op trefwoorden, waarderingen, tags, datum, camera, lensopening, sluitersnelheid, etc. Het toekennen van labels en sterren is trouwens erg eenvoudig en kan met behulp van knoppen of sneltoetsen.

Fotocollecties beheren kan in catalogussen of mappen.

Ontwikkelen

Basisbewerkingen zoals de witbalans aanpassen, foto's bijsnijden of roteren kan snel en eenvoudig met de knoppen onder de foto. In het rechterpaneel kunt u de belichting aanpassen. De automatisch functies Perfectly Clear en Noise Ninja zijn het vermelden waard omdat ze mooie resultaten leveren. Deze tools passen respectievelijk de belichting aan en reduceren ruis. Ook ontzettend handig is dat u tijdens het bewerken met verschillende versies kunt werken. Op die manier behoudt u altijd uw originele bestanden en kunt u uw bewerkte foto's bijvoorbeeld zowel in kleur als in zwart-wit opslaan. Ook werken in lagen is mogelijk met AfterShot Pro.

Wilt u ietwat geavanceerdere opties? Via de tabbladen uiterst rechts in beeld kunt u curven aanpassen, kleurcorrecties doorvoeren, de kleurbalans aanpassen, beelden verscherpen, ruis handmatig aanpakken, lenscorrecties inschakelen, enzovoorts.

Uiteraard kunt u panelen pinnen en verbergen, afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren.

Prints en galerijen

Klaar met bewerken? U kunt uw bewerkte bestanden snel in batch exporteren naar jpg (proef of hoge kwaliteit) en 8- of 16-bit tif-formaat. Daarnaast is het ook mogelijk om de foto's af te drukken in verschillende formaten. Contactbladen of pdf's aanmaken, kan eveneens. Hebt u een eigen website? Dan kunt u ook webgalerijen aanmaken.

Conclusie

AfterShot Pro is een kwalitatieve raw-bewerker met heel wat interessante tools en mogelijkheden. De interface is gebruiksvriendelijk, maar ietwat rommelig. De sneltoetsen zijn niet altijd even logisch, al is dat wellicht een kwestie van tijd om eraan te wennen. De autocorrecties leveren mooie resultaten en het programma is beschikbaar voor drie besturingssystemen. Opmerkelijk detail ... Corel laat u niet enkel upgraden met een eerdere Bibble-licentie, maar ook met een versie van Paint Shop Pro Photo X2 of hoger, Adobe Lightroom en Apple Aperture. Een gedurfde tactiek om klanten van Adobe of Apple af te snoepen?

Corel AfterShot Pro

Prijs € 89,99 (upgrade voor € 69,98)

Taal Nederlands

Medium 1 cd-rom of 33,2 MB download

Proefversie 30 dagen

OS Windows XP/Vista/7; Mac OS X 10.5 of hoger; Linux Fedora Core 10 of Ubuntu 8.04 of hoger

Systeemeisen Intel Pentium 4 of AMD Athlon 64 (of nieuwer), 2 GB RAM, 250 MB harde-schijfruimte

Maker Corel

Oordeel 8/10

Pluspunten

Verwerkingssnelheid

Autocorrectie

Uitgebreide handleiding

Minpunten

Interface mag iets minder rommelig

0 Reactie(s) op: Corel AfterShot Pro

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.