Corel Painter 12

Door: Kees Krick | 22 juni 2011 14:49

Apps & Software

Corel Painter is niet zomaar een tekenprogramma. Het is een precisie-instrument met ongekende mogelijkheden, waarmee prachtige kunstwerken zijn te maken. Honderden penselen die zowat tot in het oneindige zijn aan te passen, liggen voor u klaar. Daarmee schildert of tekent u ongelooflijk realistisch op vele tientallen papiersoorten.

Corel Painter 12 simuleert heel natuurgetrouw het echte schilder- en tekenproces. Hierbij bepalen penseel, verf en de structuur van het papier hoe elke penseelstreek en dus uw kunstwerk er komt uit te zien. Het programma bootst dit zo realistisch na, dat in deze nieuwe versie eigenlijk alleen de geur van verf, papier en oplosmiddelen ontbreekt. De kleuren druipen bijna letterlijk van het beeldscherm af. Behalve kunstwerken vanuit het niets maken, kunnen trouwens ook foto's als basis genomen worden.

Heel toepasselijk: een verfblik als jubileumuitgave. Alleen vreemd dat je voor de versie mét blik maar liefst 35 euro extra moet betalen.

Speciale uitvoeringen

Voor een snelle start kan het programma rechtstreeks vanaf de website worden opgehaald. In een doos laten thuisbezorgen kan ook. In dat geval zit er een prachtig boek met harde kaft bij, met uitleg en schitterende voorbeeldkunstwerken. Ter ere van het twintigjarige bestaan van Painter, is ook een speciale jubileumuitgave uitgebracht in de vorm van een verfblik. Hierin wordt geen boek, maar een poster meegeleverd. Het programma is niet bedoeld voor mensen die zo nu en dan een eenvoudig schetsje willen maken. Los van de hoge prijs, het programma is daar te complex voor. Er zijn best snel leuke resultaten mee te behalen, maar om van de ware kracht gebruik te maken en echt te begrijpen wat er nu precies gebeurt, moet er behoorlijk wat tijd in het pakket geïnvesteerd worden. Wie ook 'in het echt' kan schilderen en tekenen, heeft hierbij een enorme voorsprong.

Mooier, sneller, beter

Painter heeft een nieuwe, instelbare gebruikersinterface gekregen en lijkt uiterlijk best veel op een fotobewerker. Dat is een bewuste keuze, want Corel beveelt Painter nadrukkelijk aan als creatieve aanvulling op Adobe Photoshop. Werkruimten, lagen, gereedschapskist, paletten, navigator, het is er allemaal. Ook de snelheid van het programma is verbeterd. Corel geeft aan dat tijdens het schilderen nu alle processorkernen meedoen. Een modern systeem is ook echt aan te bevelen, want er is veel processorkracht nodig om de realiteit natuurgetrouw na te bootsten. Het gedrag van de penselen is minutieus instelbaar via vensters vol schuifregelaars, letterlijk tot op individuele haartjes.

Met meerdere penselen tegelijk

Andere leuke nieuwe snufjes zijn Kaleidoscope Tool en Mirror Painting. Met het eerste gereedschap wordt het tekenblad in drie tot twaalf vlakken verdeeld, waarin elke penseelstreek die u aanbrengt gespiegeld wordt. Zo zijn bijvoorbeeld Mandala-achtige tekeningen te maken. Bij Mirror Painting wordt uw schilderwerk horizontaal of verticaal gespiegeld. Hiermee is het eenvoudig om een symmetrisch kunstwerk te maken. Onder andere handig bij het tekenen van gezichten. Slechts de helft hoeft nu nog maar geschilderd te worden en de andere zijde wordt gegarandeerd identiek.

Het gedrag van penselen is volledig naar eigen hand te zetten. De drijvende kleurencirkel maakt het beoordelen van kleuren eenvoudiger.

Conclusie

Vooral de nieuwste penselen laten digitaal schilderen nog echter aanvoelen. Kunstenaars hebben extreem veel invloed op het gedrag van penselen, verf en ondergrond. Zelfs verf die al op het canvas aanwezig is, doet een duit in het zakje. Want nieuwe verf vloeit uit, vermengt zich en verandert zichtbaar tijdens het drogen. Dit vergt wel veel van uw computersysteem. Stevige hardware is aanbevolen. Een tekentablet trouwens ook.

Corel Painter 12

Prijs Volledige versie: € 415; Upgrade: € 213; Jubileumuitgave in verfblik: € 451.

Taal Engels

Medium 297 MB download of 1 dvd

Proefversie 30 dagen

OS Windows XP (32 bit)/Vista/7; Mac OS X 10.5/10.6

Systeemeisen beeldscherm 1280 x 800, 1 GB RAM, dvd-speler, Windows: 1GHz-processor, 600 MB harde-schijfruimte; Mac: Intel Core Duo, 300 MB harde-schijfruimte

Maker Corel Corporation

Oordeel 9/10

Pluspunten

Zeer natuurgetrouw schilderen en tekenen

Extreem instelbare penselen

Penselen en verf snel toegankelijk

Minpunten

Prijs (met name de upgrade)

Terugval snelheid bij intensief gebruik

Jubileumuitgave erg duur

0 Reactie(s) op: Corel Painter 12

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.