CorelDRAW Graphics Suite X5

Door: Edmond Varwijk | 03 maart 2010 16:16

Review

X5 is de vijftiende editie van de CorelDRAW Graphics Suite. Een volwassen product dus, maar wel met een bewogen historie van goede en slechte versies, uitbreidingen die kwamen en weer verdwenen, en soms een echt briljante vondst. Corel zegt zich bij de ontwikkeling van deze versie te hebben geconcentreerd op vijf gebieden: het snel vinden en gebruiken van al beschikbare mediabestanden, eenvoudiger eerste stappen maken, zelfverzekerd creëren, kleurbeheer, en eenvoudig publiceren in elk gewenst formaat.

Corel Connect is een compleet nieuw onderdeel van de suite, bedoeld om bijvoorbeeld op trefwoord foto’s en afbeeldingen te vinden op uw computer en het netwerk. Hoewel de onderliggende techniek die van de Windows-zoekfunctie is, heeft Connect een paar voordelen boven de standaard Windows Verkenner. Zo is het erg eenvoudig locaties zoals mappen en schijven in- of uit te sluiten in een zoekopdracht en ook kunnen met één druk op een knop alleen vectorafbeeldingen, bitmaps of lettertypen worden getoond. In de ‘lade’ kan een tijdelijke verzameling worden gemaakt van enkele bestanden, en deze verzameling is dan ook beschikbaar binnen CorelDRAW en Photo-Paint. Opties voor mediabeheer ontbeert Connect. Zelfs een tag toevoegen aan een foto is niet mogelijk. Ook heeft de bediening van Connect nog wel ruwe kantjes. Zo is het wel mogelijk bestanden met de muis in zo’n ‘lade’ te plaatsen, maar ze eruit halen kan alleen via toetsenbord of door een bestand te selecteren en op de knop Verwijderen te klikken.

Corel Connect is vooral geschikt om mediabestanden te vinden, niet om ze te beheren.

[youtube]os3qoWpUb5U[/youtube]

Nieuwe functies

Verder zijn de belangrijkste onderdelen van de suite, CorelDRAW en Photo-Paint, ook vernieuwd. Geen hele grote veranderingen, maar vooral extra gereedschappen en bijschaven van al bestaande gereedschappen. Bijvoorbeeld: het Maasvulgereedschap dat vloeiende overgangen tussen meerdere kleuren produceert. En het Levendigheid-effect in Photo-Paint dat verzadiging toevoegt aan kleuren die dat minder hebben, maar dat kleuren ongemoeid laat die al verzadigd zijn. Dit versterkt de kleuren in foto’s zonder deze onwerkelijk te maken.

Het nieuwe filter Levendigheid is een van de mooie nieuwe mogelijkheden in Photo-Paint.

Belangrijk is ook het kleurbeheer. Altijd een lastig onderdeel, waar Corel flink werk van heeft gemaakt. Corel zegt het eenvoudiger te hebben gemaakt, maar wie raakt er niet geïntimideerd door alleen al het onderscheid tussen: Standaardkleurenbeheerinstellingen, Documentkleurinstellingen, Instellingen Primaire kleurmodus, Proefkleurinstellingen en Voorbeeldkleuren. Het initiatief van Corel is zeker een verbetering, maar maakt kleurbeheer nog altijd niet eenvoudig.

Kleurbeheer is begrijpelijker gemaakt, maar nog altijd niet eenvoudig.

Het web

Zowel CorelDRAW als Photo-Paint beschikt over nieuwe tools voor het maken van webafbeeldingen. Pixelgedetailleerd een bitmap bewerken in CorelDRAW en toch telkens zien hoe het geoptimaliseerd voor het web gepubliceerd eruit ziet, is nu mogelijk.

De nieuwe webopties in CorelDRAW Graphics Suite X5.

Nieuw in de X5-suite is SWiSH miniMax. Met dit Engelstalige programma kunnen interactieve Flashanimaties worden gemaakt, het is vooral geschikt voor banners en logo’s. SWiSH biedt wel scripting, zij het niet zo uitgebreid als Flash van Adobe. In 2006 schreef ik in de test van CorelDRAW X3 dat Corel de portemonnee maar eens moest trekken voor een SWiSH of Swift3D, en kopen wat het zelf niet maken kon. Had men geluisterd, dan was de versie van SWiSH in de X5-suite ongetwijfeld de nieuwste geweest (3.0 is de nieuwste, Corel levert 2.0,) en geïntegreerd met de rest van de suite. Nu staat miniMax volledig op zichzelf en is het maar afwachten of het er de volgende keer weer bij zit.

MiniMax brengt Flash terug in de Corel-suite.

Registratie wordt beloond met de volledige set Kai’s Power Tools-filters. Volgens Corel volledig getest op Windows Vista en Windows 7.

Conclusie

CorelDRAW X5 is beter dan zijn voorganger, biedt meer functionaliteit en dat voor opnieuw een scherpe prijs vergeleken met soortgelijke producten van Adobe zoals Illustrator, Flash en Photoshop. Deze laatste bieden meer controle over de bewerkingen en uitgebreidere mogelijkheden. Corel Connect is een mooie toevoeging, maar kan nog zoveel beter. Hopelijk is SWiSH miniMax een blijvertje (en wordt deze de volgende keer vertaald naar het Nederlands). Nieuwe gebruikers doen er goed eerst aan de proefversie te proberen, bestaande gebruikers is de upgrade zeker aan te bevelen.

CorelDRAW Graphics Suite X5

Prijs € 713,-; Upgrade: € 356,-

Taal Nederlands

Medium 1 dvd

Proefversie 30 dagen (download proefversie)

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen Pentium 4, 512 MB RAM, 1 GB harde-schijfruimte

Maker Corel.com

Oordeel 8/10

Pluspunten

Stabiel en snel

Corel Connect

Aandacht voor webpubliceren

Uitgebreide documentatie (223 pagina pdf) en videohulp (2 uur Engelstalig)

CorelDRAW zelf is Nederlandstalig

Minpunten

Niet-Corel-producten zijn Engelstalig

Integratie

Helpfunctie is Engelstalig

0 Reactie(s) op: CorelDRAW Graphics Suite X5

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.