CorelDRAW Graphics Suite X6

Door: Edmond Varwijk | 23 mei 2012 15:04

Apps & Software

De grootste vernieuwing in de grafisch ontwerpsoftware CorelDRAW Graphics Suite X6 is met het blote oog niet te zien. Deze vernieuwing is dat het programma de rekenkracht van multicore-processors gebruikt én in een 64bit-versie beschikbaar is. Dit maakt het programma flink krachtiger en sneller dan de vorige edities. Maar is het de hoge aanschafprijs waard?

De Graphics Suite bestaat uit een aantal programma's voor grafisch ontwerp, paginaopmaak, fotobewerking, het nemen van schermafdrukken, het beheren van lettertypen, en het maken van websites. Het Flash-programma Swish miniMax dat met de vorige editie werd meegeleverd, is nu weggelaten. Het is niet het blijvertje gebleven zoals wij in de vorige review nog hoopten.

Nieuwe functies zijn vooral te vinden in CorelDRAW (lay-out en illustratie) en Photo-Paint (fotobewerking). Zo ondersteunt CorelDRAW nu OpenType-lettertypen waardoor het ook echt alle letters en tekens kan gebruiken, inclusief breuken, kleine hoofdletters, krulletters en koppeltekens. Met de nieuwe kleurharmonieën kunt u meerdere kleuren groeperen en daarna de kleurtoon aanpassen voor de hele groep, zodat de onderlinge harmonie behouden blijft. Verder zijn er nieuwe vormgereedschappen.

Met kleurharmonieën kunnen gemakkelijk kleurverschillen worden aangebracht met behoud van de onderlinge harmonie.

Gebruikt u CorelDRAW voor paginaopmaak dan zult u de nieuwe hoofdlagen waarderen, waarmee bijvoorbeeld even en oneven pagina's een specifieke opmaak kunnen krijgen met bijvoorbeeld kop- en voetteksten en paginanummers. Handig zijn ook de interactieve frames waarmee een paginaontwerp eerst ter beoordeling met tijdelijke objecten en tekst gevuld kunnen worden, alvorens deze echt op te maken. De belangrijkste nieuwe functie in Photo-Paint is slim snijden, een gereedschap waarmee een afbeelding smaller gemaakt wordt, zonder dat het de objecten op de foto verminkt. Alles blijft in perspectief. Slim snijden kan ook gebruikt worden om een deel van een foto weg te snijden en daarna intelligent weer op te vullen. Ook nieuw is de Passthrough-optie waarmee een effect niet alleen op het bovenste object, maar ook op alle onderliggende objecten wordt toegepast.

Met Slim snijden kunnen delen uit een foto verwijderd worden met behoud van verhoudingen en perspectief.

Extra's

Behalve de echte programma's levert Corel traditioneel een grote hoeveelheid extra's mee, zoals 10.000 afbeeldingen, 1000 digitale foto's, 1000 OpenType-lettertypen, 350 sjablonen, 800 kaders en patronen, een 130 pagina's dik Nederlandstalig handboek en meer dan twee uur trainingsvideo.

Voor import en export ondersteunt CorelDRAW een groot aantal bestandsformaten. Nieuw in CDGS X6 is de mogelijkheid Adobe CS5- en Acrobat X-bestanden te openen, evenals bestanden uit Microsoft Publisher 2010.

Een nieuw onderdeel is Corel Website Creator X6, dat na registratie gratis gedownload kan worden. Dit Engelstalige 32bit-programma is een iets aangepaste versie van het (gratis) websiteprogramma NetObjects Fusion Essentials. Het probleem van het programma is dat het weinig intuïtief is en evenmin gebruiksvriendelijk. De interface wijkt daarbij ook nog eens flink af van de overige programma's in de suite en daarbij heeft het programma problemen met gebruik op een computer met meerdere beeldschermen.

De kans dat u direct uit de voeten kunt met de nieuwe Corel Website Creator is twijfelachtig.

Conclusie

CorelDRAW Graphics Suite X6 is een rijke suite van grafische programma's. Corel zal met deze nieuwe versie vooral bestaande gebruikers tot een upgrade verleiden. De verbeterde 64bit-motor is een belangrijke reden en ook de functionele vernieuwing zal velen aanspreken. Voor gebruikers met een krachtige pc is het de aanschaf (of upgrade) waard.

De Website Creator kan niet verhullen dat ook de zestiende versie van de suite geen volledige functionaliteit biedt voor online publicatie. Eveneens ontbreken 3D- en video-ondersteuning. Wie dergelijke functionaliteit zoekt, zal een van de overige Corel-producten moeten aanschaffen of kiezen voor een Creative Suite van Adobe, maar is in dat geval nog veel meer geld kwijt.

CorelDRAW Graphics Suite X6

Prijs € 712,81 (upgrade € 355,80)

Taal Nederlands

Medium CD of 487 MB download

Proefversie 30 dagen

OS Windows XP (32 bit)/Vista/7 (32 en 64 bit)

Systeemeisen 1 GB geheugen, 1,5 GB harde-schijfruimte

Maker Corel

Oordeel 7/10

Pluspunten

64bit-techniek met ondersteuning multicore-processors

Nieuwe functies

Nederlandstalig

Veel extra's

Minpunten

Prijs

Geen 3D

Geen videobewerking

Website Creator

Adobe Creative Suites is uitgebreider

0 Reactie(s) op: CorelDRAW Graphics Suite X6

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.