Maak een extra vangnet voor je documenten

Door: robbin-ooijevaar | 25 juni 2015 11:24

How To

Windows Bestandsgeschiedenis biedt een extra vangnet voor het geval je een eerdere versie van een bestand wilt herstellen of een (per ongeluk) gewist bestand wilt terughalen. De functie Bestandsgeschiedenis is standaard aanwezig in Windows 8.1, maar je moet er wel wat voor doen om het te activeren.

Bestandsgeschiedenis

Bestandsgeschiedenis maakt reservekopieën van je belangrijkste bestanden. Dergelijke reservekopieën zijn handig om achter de hand te hebben voor het geval je per ongeluk een bestand overschrijft of een verwijderd bestand wilt herstellen. Om bestandsgeschiedenis te gebruiken op een Windows 8.1-pc, heb je een extra opslagmedium nodig. We kiezen in dit stappenplan voor een oude externe schijf van 160 GB die we nog hebben liggen. Sluit de externe schijf (of een grote usb-stick) aan op je pc en controleer in Windows Verkenner of de schijf de NTFS-indeling heeft. Als dat niet zo is, formatteer de schijf dan opnieuw met NTFS als bestandssysteem.

Windows Bestandsgeschiedenis bewaart automatisch revisies van je bestanden.

Activeren

Ga naar Bestandsgeschiedenis via Charms-balk / Instellingen / Pc-instellingen wijzingen / Bijwerken en herstellen. Je externe schijf verschijnt in beeld. Activeer bestandsgeschiedenis met de aan/uit-schakelaar. Nu bestandsgeschiedenis is ingeschakeld, heb je er geen omkijken meer naar. Zodra je opslagmedium beschikbaar is, maakt Windows reservekopieën. Herstellen gaat via Configuratiescherm / Alle Configuratiescherm-onderdelen / Bestandsgeschiedenis. Je ben in de configuratieschermweergave van je bestandsgeschiedenis. Klik op Persoonlijke bestanden terugzetten, kies de datum geef aan wat je wilt herstellen.

Windows Bestandsgeschiedenis werkt volgens het principe 'één keer instellen en dan vergeten'.

Geavanceerde instellingen

In de configuratieschermweergave van je bestandsgeschiedenis heb je ook de optie om mappen uit te sluiten, bijvoorbeeld omdat de schijfruimte te bewerkt is om je video's te bewaren. Bij Geavanceerde instellingen kun je aangeven hoeveel/weinig revisies je wilt bewaren.

Bij de geavanceerde instellingen kun je onder andere instellen hoeveel bestandsversies je wilt bewaren.

Revisies in Dropbox

Tot slot is er nog goed nieuws voor Dropbox-liefhebbers: alles wat je bewaart in je Dropbox heeft automatisch al bestandsversies dankzij de cloudopslagdienst. Klik rechts op een bestand in je Dropbox waar je een eerdere versie van wilt terugzetten en kies Vorige versies weergeven. Per ongeluk verwijderde bestanden uit je Dropbox kun je via www.dropbox.com laten terugzetten.

2 Reactie(s) op: Maak een extra vangnet voor je documenten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 juni 2015 14:53 Anoniem
  Hoe gaan de Bestands Lockers die momenteel rondgaan hiermee om ?
  alsnog over en uit voor je files ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 juni 2015 09:46 Anoniem
  Toevallig afgelopen weekend nog gebruikt, op zoek naar een backup methode voordat de dual-boot erop ging.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.