Cryptomator - Stevige cloud-kluis

Door: dirk-schoofs | 17 januari 2022 08:34

Review

Hoe veilig zijn je bestanden in de cloud? Als je tweestapsverificatie gebruikt, valt dat mee, maar geen enkele opslagdienst garandeert honderd procent veiligheid. Cryptomator is een gratis tool die je bestanden versleutelt voordat ze richting de cloud vertrekken.

Cryptomator 1.5.17

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows, macOS
Website
www.cryptomator.org
10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • Gratis
 • Encryptie gebeurt niet op een server
 • Minpunten
 • Kluis niet deelbaar met anderen

Cryptomator installeren is verfrissend eenvoudig. Nergens reclame en geen addertjes onder het gras in de vorm van functies die pas werken als je overstapt naar een betaalde versie. Deze opensource-beveiliging werkt op alle computerplatformen en op alle mobiele apparaten. Bovendien werkt Cryptomator niet met een eigen native bestandsformaat. De tool versleutelt zowel de bestanden als de bestandsnamen met AES-256-encryptie.

Kluizen

Je kunt deze tool installeren op al je apparaten. Dat is handig omdat je dan ook de bestanden die je hebt versleuteld op je desktop, kunt decrypteren met je smartphone als je ze daarop wilt bekijken. Je configureert de tool bij voorkeur eerst met de computer.

Met Cryptomator maak je zoveel kluizen aan als je wilt. Kies voor Kluis toevoegen, geef de virtuele safe een naam en selecteer een opslaglocatie: Dropbox, Google Drive, OneDrive, of bijvoorbeeld een netwerkschijf. Vervolgens voer je een krachtig wachtwoord in. Er is trouwens geen enkele manier om dit wachtwoord te herstellen. Je kunt wel een herstelsleutel aanmaken, dat is een lange reeks woorden die je het best uitprint en op een veilige locatie bewaart.

Je maakt zoveel kluizen aan als je zelf wilt.

Encryptie voor synchronisatie

Het principe is eenvoudig. Alles wat je in de kluis sleept, wordt lokaal op je machine versleuteld en pas daarna vertrekken deze bestanden naar de geselecteerde clouddienst. Hierdoor staan je bestanden veilig online zonder dat je iets van je privacy op hoeft te offeren. Als je later in die kluis kijkt, zie je slechts nietszeggende namen met vreemde bestanden. Mocht een hacker bij je cloudgegevens komen, dan heeft hij geen flauw idee wat hij voor zijn neus heeft. Om de inhoud echt te zien, moet je de kluis ontgrendelen.

Conclusie

Cryptomator is een prima oplossing voor wie voor eenvoud en veiligheid kiest, want je wilt vooral niets verkeerd doen met zo’n beveiligingsprogramma. Er zijn natuurlijk encryptietools met meer toeters en bellen, maar die zijn niet gratis.

Dit is de kluis die met Google Drive synchroniseert.

2 Reactie(s) op: Cryptomator - Stevige cloud-kluis

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 januari 2022 12:54 ardsur
  Net even gekeken op Cryptomator website en daar staat heel duidelijk dat het ook op Linux werkt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 januari 2022 08:18 havvel
  Als minpunt wordt aangegeven dat een kluis niet deelbaar zou zijn met anderen. Dat is onzin. Mijn vrouw en ik delen al jaren een kluis op OneDrive…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.