Cursus: Bouw je eigen medianetwerk - Deel 1

Door: Maikel Dijkhuizen | 28 augustus 2013 07:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Een medianetwerk thuis heeft als voordeel dat je bestanden op verschillende apparaten beschikbaar zijn, zoals een computer, tv, mediaspeler, smartphone, tablet en Android-stick! Helaas is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Er komt namelijk nogal veel bij kijken om alles echt goed te regelen. Het is om te beginnen een heel karwei om een enorme hoeveelheid gedownloade mediabestanden te organiseren en beschikbaar te stellen voor andere apparaten. Om je hierbij te helpen, lees je in deel 1 van dit tweeluik precies hoe je dat aanpakt. Verder bespreken we ook hoe je een volmaakt downloadcentrum inricht via usenet.

Deel 1: Films, muziek en foto’s organiseren

Downloadcentrum inrichten

Voordat je een medianetwerk aanlegt, heb je natuurlijk eerst leuke films en muziek nodig. Cd’s, dvd’s en blu-rays rip je desgewenst naar je pc, maar dat is erg veel werk. Het is vaak sneller en makkelijker om rechtstreeks digitale versies binnen te halen op je harde schijf. Usenet leent zich hier uitstekend voor! Met dit downloadnetwerk bouw je snel een indrukwekkende mediaverzameling op.

Usenet

Usenet bestaat uit een groot web van allerlei nieuwsservers die continu audio- en videobestanden met elkaar uitwisselen. Een film die naar een server wordt geüpload, is op die manier automatisch ook op andere gekoppelde servers beschikbaar. Het aanbod op usenet is hierdoor enorm. Je hebt een abonnement bij een usenetprovider nodig om toegang te krijgen tot de mediabestanden.

Sommige internetproviders bieden als extra service een nieuwsserver aan. Je kunt echter beter een abonnement nemen bij een gespecialiseerde aanbieder, zoals Eweka, Extreme Usenet of Hitnews. Enkele providers probeer je eerst gratis uit. Het voordeel van een betaalde usenetprovider is dat de mediabestanden langer op de server blijven staan. Bovendien geldt er vaak geen data- en snelheidslimiet. Kijk bij het afsluiten van een abonnement daarom altijd naar de retentie en downloadsnelheid.

Een betaalde usenetserver bewaart mediabestanden meestal honderden dagen op zijn nieuwsserver.

Spotnet

Je hebt een programma nodig waarmee je mediabestanden downloadt vanaf usenet. Diverse freeware en betaalde software vervult moeiteloos deze functie. Ga je voor gebruiksgemak en heb je geen zin om extra te betalen, dan kies je voor Spotnet.

Na de installatie vul je onder meer het adres en de inloggegevens van jouw usenetprovider in, waarna het programma de database met film- en muziekspots ophaalt. Zowel recente titels als klassiekers die een tijdje geleden zijn uitgebracht kan je in Spotnet vinden. Belangrijk is dat je de gewenste opslaglocatie selecteert via Bewerken / Downloadmap.

Zodra je een leuke spot hebt opgespoord, hoef je rechtsboven alleen maar op de blauwe downloadknop te klikken. Overigens is het downloaden van mediabestanden vanaf usenet volkomen legaal, zolang je maar geen bestanden deelt met andere gebruikers.

Je vindt in Spotnet veel kopieën van blu-rays.

Bittorrent

Mocht je een bepaalde film of een muziekalbum niet op usenet vinden, dan kan je eens een blik werpen op bittorrent. Met dit peer-to-peer-netwerk wissel je bestanden uit met andere gebruikers. Hierin schuilt meteen ook het gevaar, want je mag films en muziek met copyright niet openbaar maken. Door het peer-to-peer-karakter van bittorrent gebeurt dit wel. Zodra je een film downloadt, stel je hiervan data al tijdens het downloaden automatisch beschikbaar aan andere gebruikers. Wil je bittorrent toch eens op eigen risico uitproberen? Zoek dan naar films of muziek die rechtenvrij zijn. Je vindt torrents via www.torrentz.eu en je gebruikt het programma µTorrent om de bestanden te downloaden.

1 Reactie(s) op: Cursus: Bouw je eigen medianetwerk - Deel 1

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 juli 2016 20:09 Anoniem
  http://www.sultanmovies.com/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.