Cursus: downloaden met Spotnet

Door: Maikel Dijkhuizen | 23 februari 2011 18:07

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Nieuwsservers

Als u verbinding met nieuwsgroepen wilt maken, hebt u toegang tot een nieuwsserver nodig. De kwaliteit hiervan verschilt nogal. Muziek en films blijven een beperkte periode op de server staan en worden na verloop van tijd overschreven door recente bestanden. Vooral de nieuwsservers die internetproviders aanbieden, hebben doorgaans een korte downloadretentie van slechts enkele dagen. Dit vergroot de kans dat u te maken krijgt met incomplete downloads. Gelukkig bestaan er ook commerciële aanbieders die een langere downloadretentie beloven. Via diensten zoals Giganews (900 dagen) of NewsXS (400 dagen) hebt u voor enkele euro's per maand aanmerkelijk langer de tijd om leuke downloads binnen te halen (en er zijn overigens nog tientallen andere aanbieders). Indien u een (proef)abonnement afsluit, bestudeer dan nauwkeurig de specificaties. Er zijn namelijk allerlei soorten abonnementen verkrijgbaar waarvoor verschillende snelheids- en datalimieten gelden. Zit u liever niet vast aan een abonnement? Overweeg dan om het prepaidsysteem van Eweka eens uit te proberen. U hebt dan voor 7,50 euro dertig dagen onbeperkte toegang tot de nieuwsgroepen.

3. Database bijwerken

Nadat u verbinding maakt met de nieuwsserver, worden de spots automatisch opgehaald. U vernieuwt de database op ieder moment handmatig via Bestand / Bijwerken. Wellicht valt het aanbod wat tegen, ondanks dat u een nieuwsserver gebruikt met een lange downloadretentie. De reden is dat Spotnet de database opbouwt aan de hand van headers, die rechtstreeks afkomstig zijn uit de nieuwsgroepen. In een header bevinden zich enkele tekstregels met bijvoorbeeld de titel van een film of naam van een artiest. Jammer genoeg is de headerretentie van veel bekende aanbieders een ondergeschoven kindje. De spots die u ophaalt, bewaart Spotnet lokaal op uw computer. Na verloop van tijd bouwt u evengoed een uitgebreide database op door alle nieuwe spots hierin op te slaan. Beschikt u liever direct over een groot aanbod? U wijzigt in dat geval het serveradres waarmee u headers ophaalt. Open Windows Verkenner en typ C:\ProgramData\Spotnet in de adresbalk (let op: dit is een verborgen map). XP-gebruikers navigeren naar C:\Documents and Settings\All Users\Local Application Data\Spotnet. Open het bestand servers.xml in Kladblok en wijzig het serveradres voor de headers in de bovenste tekstregel. Neem hiervoor een kijkje op het forum van www.spot-net.nl. Hierin verschijnen regelmatig suggesties van gratis servers met een lange retentie om headers op te halen. Zo was enige tijd het Russische news2.neva.ru populair, maar die is nu helaas niet meer bruikbaar. Indien u een andere server instelt, bekijk dan ook of u de waarden voor het poortnummer en de SSL-encryptie moet veranderen. Daarnaast dient u de gebruikersnaam en wachtwoord meestal open te laten. Sla de wijzigingen op en sluit Kladblok af. Klik met de rechtermuisknop op servers.xml en open het onderdeel Eigenschappen. Vink onderaan de optie Alleen-lezen aan en sluit het dialoogvenster met OK. Dit voorkomt dat het programma de instellingen automatisch wijzigt. Herstart Spotnet om de database met nieuwe spots uit te breiden.

De headerretentie van een aantal bekende nieuwsservers valt momenteel erg tegen. Om toch een uitgebreide database op te halen, stelt u een andere server in.

Nieuwe downloads worden in vetgedrukte letters weergegeven.

Downloadmap instellen

Spotnet bewaart de gedownloade bestanden standaard op de C:\-schijf. U selecteert eventueel zelf een opslaglocatie, zoals een andere schijfpartitie of externe datadrager. Navigeer naar Bewerken / Downloadmap en selecteer de gewenste map. Beëindig het venster ten slotte met OK.

FTD-koppeling

Spotnet bood lange tijd dezelfde spots aan als FTD. Het programma nam de database van het bekende nieuwsgroepenforum simpelweg over om gebruikers een breed aanbod te garanderen. Spotnet is echter niet afhankelijk van FTD, waardoor het programma moeiteloos op eigen voet verder kan. Gebruikers hebben namelijk de gelegenheid om zelf spots van leuke films en muziek aan de database toe te voegen.

4 Reactie(s) op: Cursus: downloaden met Spotnet

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 oktober 2014 17:36 Anoniem
  Hoe kan ik een vraag stellen op spotnet? Ik kan het nergens vinden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 mei 2015 06:41 Anoniem
  Appreciate it for helping out, great information. fkeabegfcgdedfkf
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 mei 2015 06:42 Anoniem
  Hello. excellent job. I did not expect this. This is a great story. Thanks! dbgfaedefdcabede
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 mei 2015 06:43 Anoniem
  It's a mammoth playground built of mountains, hills, lakes, bcececdeaeefedbe
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.