Cursus: Mailen via de cloud met Kloudless

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 21 juni 2013 10:30

Apps & Software

Werken in de cloud is ontzettend handig omdat het garandeert dat je altijd en overal toegang hebt tot je bestanden en dat je die bestanden centraal opslaat, oftewel geen dubbele versies meer. Maar heel erg geïntegreerd is die cloud nog niet. Want wat als je een mailtje wilt sturen met daarin een bijlage die afkomstig is uit een cloud-dienst? Dan loop je toch tegen wat onhandigheden op. Kloudless tracht die problemen op te lossen, door e-mail en de Cloud te integreren.

Chrome Extensie downloaden

Kloudless is een dienst die werkt met behulp van een Chrome-extensie. Dit betekent uiteraard effectief dat gebruikers van Firefox, Internet Explorer, Safari enzovoort geen gebruik kunnen maken van de dienst. Het is nog onzeker of er ook versies voor de andere browsers komen in de toekomst.

Om de extensie te downloaden surf je naar www.kloudless.com en klik je op Install. Je wordt dan automatisch omgeleid naar de Chrome-extensiepagina, waar je kunt klikken op Toev. aan Chrome. De extensie wordt direct geïnstalleerd, je hoeft niet eerst Chrome opnieuw te starten. Je wordt daarna direct omgeleid naar Gmail, met het verzoek in te loggen.

Zodra je dit hebt gedaan krijg je de vraag om Kloudless toegang te geven tot je Gmail-account. Uiteraard is het de vraag of je dat een prettig idee vindt, maar dan is het goed om te weten dat je de koppeling altijd weer ongedaan kunt maken.

Kloudless is een extensie voor Chrome die je kunt installeren.

Cloud-accounts koppelen

Zodra je bent ingelogd en je hebt de tutorial voor ogen gekregen, klik je rechtsboven op Let’s get started. Er verschijnt dan een pagina die je in staat stelt om je account te koppelen aan diverse cloud-diensten.

Voor je de dienst kunt gebruiken, dien je eerst je cloud-diensten te koppelen.

Van cloud naar mail

Nu je de basis hebt ingesteld, zal je verbaasd zijn hoe eenvoudig het is om bestanden vanuit je cloud-diensten te versturen en hoe omslachtig dat eigenlijk eerder werkte.

Klik op Opstellen om een nieuw bericht te maken in Gmail. Normaliter klik je dan onderin op het pictogram met de paperclip om een bijlage toe te voegen. Daar zie je nu een toegevoegd pictogram van Kloudless. Klik op dit pictogram en er verschijnt een pagina waarin je de gewenste cloud-dienst kunt selecteren. Vervolgens zie je de inhoud van die dienst, en kun je klikken op de bijlage die je wilt bijsluiten (helaas maar eentje tegelijk).

Klik nu op Attach om de bijlage daadwerkelijk toe te voegen. Het fraaie is dat het bestand zelf niet daadwerkelijk wordt geüpload, maar in plaats daarvan een link naar het bestand in je cloud-dienst. Het voordeel daarvan is dat je grote bestanden kunt versturen én dat je het bestand nog kunt aanpassen na het versturen.

Je kunt nu heel eenvoudig bestanden rechtstreeks verzenden vanuit de cloud.

Van mail naar cloud

Je weet nu hoe je bestanden vanuit een cloud-dienst in je e-mail krijgt, maar hoe werkt dat dan andersom? Minstens zo eenvoudig. Klik rechtsboven op Kloudless Beta en vervolgens op Settings. Daar zie je weer het venster waar je cloud-diensten kunt koppelen, maar bovenin zie je naast het tabblad Accounts ook het tabblad Add-ons staan. Hier kun je, net als in je e-mail programma, regels aan maken met betrekking tot wat er met bijlagen in e-mails moet gebeuren.

Klik op Add new rule. Verander je niets aan de instellingen die je nu ziet, dan worden al je bijlagen opgeslagen in een map binnen Dropbox. Je kunt er echter ook voor kiezen om de regels aan te passen en bijvoorbeeld all attachments te veranderen in attachments die afkomstig zijn van een bijvoorbeeld een bepaald persoon.

Bestanden opslaan vanuit je e-mail in de cloud kan natuurlijk ook.

0 Reactie(s) op: Cursus: Mailen via de cloud met Kloudless

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.