Cyberduck 7.6 - Sympathieke ftp-eend

Door: dirk-schoofs | 30 januari 2021 13:12

Review

Wanneer je regelmatig bestanden van en naar een server moet verplaatsen, hoef je geen eurocent uit te geven. Cyberduck is een betrouwbare opensource-ftp-oplossing. Bovendien is deze software heel makkelijk te gebruiken, of je nu een beginner bent of een doorwinterde computerkenner.

Cyberduck 7.6

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows, macOS
Website
www.cyberduck.io
10
Score
100
Score: 100
  • Pluspunten
  • Uploaden en downloaden werkt eenvoudig
  • Makkelijk mappen maken op de server
  • Bestanden met één klik op een knop bewerken
  • Minpunten
  • Voortdurend (te negeren) berichten over afgeronde opdrachten

Ftp staat voor file transfer protocol, een manier om verbinding te maken tussen de mappen en bestanden op de pc en een online server. Je bouwt bijvoorbeeld een WordPress-website en daarna kun je met een ftp-client de bestanden uploaden en organiseren.

Ftp en andere

Cyberduck ondersteunt behalve ftp ook de protocollen sftp, WebDAV, Amazon S3, OpenStack Swift, Backblaze B2, Microsoft Azure & OneDrive, Google Drive en Dropbox. Je kiest bovenaan een nieuwe verbinding en daarna selecteer je de gewenste opslagdienst. Als het gaat om een eigen server, moet je de poort en het serveradres ingeven. Bij de bekende standaarddiensten staat dit al ingevuld.

Nadat de verbinding tot stand is gekomen, verschijnen alle mappen en bestanden in de interface van Cyberduck en daar blader je door de gegevens zoals door de mappen van je eigen systeem.

De mappenstructuur van de server verschijnt in Cyberduck.

Eenvoudig

Eigenlijk werkt Cyberduck even eenvoudig als Windows Verkenner of macOS Finder. Je sleept je de bestanden vanuit de lokale mappen rechtstreeks in de juiste mappen op de server. Andersom kan uiteraard ook. Onderbroken downloads en uploads kun je op ieder moment hervatten. Bovendien bevat Cyberduck een preview-functie, zodat je alle afbeeldingen en documenten op de server kunt bekijken voordat je ze downloadt.

Cryptomator

Cyberduck encrypteert de bestanden afzonderlijk tijdens de overdracht via Cryptomator, een Duitse coderingsoplossing, iets wat niet altijd mogelijk is bij ftp. Om het jezelf gemakkelijk te maken, kun je iedere verbinding vastleggen met een bladwijzer, zodat je de volgende keer met één muisklikje in de juiste servermap belandt.

Voer je logingegevens in en bewaar die in een bladwijzer.

Conclusie

Dit opensource-programma ondersteunt naast ftp veel clouddiensten en is vooral gebruiksvriendelijk door de handige browserstructuur. Als je de inloggegevens vasthoudt in bladwijzers wordt het helemaal makkelijk. Interessant is ook dat je mappen kunt aanduiden die dit programma automatisch zal synchroniseren.

0 Reactie(s) op: Cyberduck 7.6 - Sympathieke ftp-eend

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.