Czkawka - Duplicaten (en meer) wissen

Door: Toon van Daele | 29 november 2021 11:01

verwijderde bestanden Android herstellen
Review

Schijven van 4 of 6 TB zijn tegenwoordig heel gewoon. Dat betekent natuurlijk dat die talloze data kunnen bevatten en daar horen helaas vaak ook dubbele bestanden, lege mappen, grote maar overtollige bestanden en andere ongein bij. Zo’n schijf handmatig doorspitten is erg arbeidsintensief. Behalve als je een tool als Czkawka gebruikt.

Czkawka

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows, macOS, Linux
Website
www.bit.ly/czkawkadup
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Veelzijdige zoekfunctionaliteit
 • Snel
 • Minpunten
 • Beperkte voorbeeldweergaven

Czkawka is van Poolse origine (naar het schijnt uit te spreken als ch-kuf-ka, wat ‘hik’ betekent) en wordt als een opensource-project ontwikkeld. Je het zip-archief maar uit te pakken en de portable app te starten. Overigens is er ook een opdrachtregelversie beschikbaar, maar die laten we hier verder onbesproken.

Zoekfunctionaliteit

Het programmavenster van Czkawka bestaat uit twee delen. In het bovenste venster geef je de zoeklocaties op. Je kiest zelf of je submappen wilt laten doorzoeken, of je mappen wilt in- of uitsluiten en of je de zoektocht tot specifieke bestandsextensies wilt beperken. In het onderste venster staan de mogelijke zoekoperaties opgesomd. Naast dubbele bestanden kan Czkawka onder meer speuren naar lege mappen, naar lege, tijdelijke en grote bestanden, naar ongeldige bestanden en symbolische links en naar soortgelijke afbeeldingen en muziek.

Sommige functies bieden extra zoekparameters aan. Zo kun je bij het zoeken naar dubbele bestanden criteria als hash(methode), naam en grootte aangeven en geef je met een schuifbalk te kennen hoe sterk afbeeldingen op elkaar mogen lijken.

Een ingebouwde voorbeeldweergave maakt duidelijk hoeveel afbeeldingen op elkaar lijken.

Zoekresultaten

Na een druk op een knop gaat Czkawka meteen aan de slag en dat gebeurt opvallend snel. Helaas krijg je alleen bij afbeeldingen een miniatuurvoorbeeld te zien. Bij andere zoektypes is er geen ingebouwde preview en moet je dus zelf nagaan of het bijvoorbeeld wel om duplicaten gaat. Czkawka kent ook enkele handige mogelijkheden voor de zoekresultaten. Je kunt items handmatig selecteren, maar er zijn ook selectieopties als ‘selecteer alles behalve de oudste of grootste’ en ‘keer de selectie om’. Je kunt items bijvoorbeeld meteen van de schijf verwijderen, maar bijvoorbeeld ook één bestand behouden en van de duplicaten symbolische links naar dat ene bestand creëren.

Conclusie

Czkawka mag dan behoorlijk onuitspreekbaar zijn, over de functionaliteit van de tool zijn we alvast wél te spreken. Niet alleen werkt de app indrukwekkend snel, de zoekfunctionaliteit is niet beperkt tot dubbele bestanden, maar ondersteunt onder meer soortgelijke beeld- en muziekbestanden en zet ook snel alle grote bestanden in een lijst. Een ingebouwde voorbeeldweergave voor allerlei bestandstypes zou een welkome aanvulling zijn.

Een selectiemenu helpt je bij het snel opsporen van de (on)gewenste bestanden.

1 Reactie(s) op: Czkawka - Duplicaten (en meer) wissen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 januari 2022 16:16 megasponsor
  Werkt uitstekent.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.