Dashlane: Wachtwoorden centraal opgeslagen

Door: Robin Smit | 15 september 2013 11:09

Apps & Software

Ik kan me bijna geen website bedenken die ik regelmatig bezoek, maar waar ik geen persoonlijke account heb. Aangezien ik niet voor al deze accounts dezelfde wachtwoorden gebruik, kan het een behoorlijke taak zijn om deze allemaal te onthouden. Dashlane helpt hier gelukkig mee.

Dashlane is een app die het mogelijk maakt om al jouw wachtwoorden op een centrale plek op te slaan. De wachtwoorden worden vervolgens versleuteld met een hoofd-wachtwoord dat je zelf kan kiezen. Dashlane is niet alleen beschikbaar als app voor iOS en Android, maar ook als programma voor Mac OS X en Windows. Deze applicaties zijn los volledig kosteloos te gebruiken. Wanneer je een abonnement afsluit is het ook mogelijk om wachtwoorden te synchroniseren tussen verschillende apparaten.

Wat direct opvalt bij het eerste gebruik van Dashlane is dat de dienst je het erg eenvoudig maakt om al jouw wachtwoorden toe te voegen en ze vervolgens weer terug te vinden. Wanneer je bijvoorbeeld jouw Facebook wachtwoord invult, zal dit automatisch worden voorzien van het kenmerkende Facebook logo. Dit geldt voor veel websites en diensten, waardoor je als het ware een overzichtelijk database met jouw gegevens samenstelt. Wanneer je dit op je computer doet is het, met behulp van een extensie voor je browser, ook mogelijk om Dashlane de gegevens automatisch te laten invullen wanneer je een website bezoekt. Overigens biedt de dienst als leuke extra ook nog een digitale portemonnee voor al jouw pasjes.

Na een korte kennismaking met Dashlane merkte ik al snel dat de dienst voor mij eigenlijk onmisbaar is. Zo gebruik ik al jaren beveiligde documenten voor mijn wachtwoorden, maar het superieure overzicht en de automatische aanvulling van Dashlane maken de dienst een beter alternatief. De enige keerzijde hierbij is helaas dat al mijn wachtwoorden nu ergens staan opgeslagen in de cloud. Ook de relatief hoge prijs voor een abonnement op Dashlane weerhoudt me nog van de volledige verbanning van mijn oude vertrouwde documenten.

Conclusie

Dashlane is een app die het mogelijk maakt om al je wachtwoorden op een centrale plek op te slaan. Met behulp van een abonnement is het ook nog eens mogelijk om deze wachtwoorden te synchroniseren tussen verschillende apparaten. De dienst maakt een prachtig overzicht van je wachtwoorden en kan deze ook nog eens automatisch invullen bij gebruik op een computer. Helaas is de prijs van een abonnement op Dashlane relatief duur. Ook zul je voor jezelf moeten nagaan of je uit privacy overweging al jouw wachtwoorden in de cloud wil opslaan.