© PXimport

Data in sync met deze tools

Geplaatst: 19 januari 2021 - 07:15

Aangepast: 17 december 2022 - 08:06

Toon van Daele

In dit artikel lees je over twee eenvoudige tools waarmee je (bijvoorbeeld) twee mappen mooi synchroon kunt houden. De tweede tool zorgt daarbij automatisch voor een stevige versleuteling van de ‘doelmap’, zodat je die dus ook veilig op een stick kunt meenemen.

FreeFileSync is een opensource-tool en dat is altijd wel geruststellend. Het programma is behoorlijk rechttoe, rechtaan: voeg twee (al dan niet online) mappen toe en synchroniseren maar.

Hoe? Zo!

Allereerst voeg je dus twee mappen toe voor de synchronisatie. Dat kan door slepen en neerzetten, via de knop Bladeren of via Toegang tot online opslag. Zijn beide items toegevoegd, dan vertelt de knop Vergelijken je wat de actuele inhoudsverschillen zijn.

Nu is het even opletten: klik eerst op het pijlknopje naast de knop Synchroniseren. Je kunt nu uit verschillende synchronisatiemodi kiezen. Standaard verloopt die in twee richtingen: alle data uit de ene map gaan ook naar de andere en omgekeerd. De acties Spiegelen en Bijwerken daarentegen lopen van links (bronmap) naar rechts (doelmap). Desnoods switch je beide met de knop Verwisselen van zijden. Bij Spiegelen worden bestanden in de doelmap verwijderd als die niet ook in de bronmap staan, terwijl bij Bijwerken alleen nieuwe of aangepaste bestanden naar de doelmap worden gekopieerd. Er is tevens de optie Aangepast en wat die hoort te doen bepaal je geheel zelf, via het menu Acties, Synchronisatie instellingen. Tot slot kun je met de knop Filter bepaalde bestanden of mappen buiten de kopieeroperaties te houden.

FreeFileSync rapporteert uitvoerig en laat zich ook op allerlei manieren finetunen.

© PXimport

CrocoCryptMirror

In tegenstelling tot FreeFileSync kent CrocoCryptMirror slechts één synchronisatiemodus: spiegelen. Maar deze laatste versleutelt automatisch je data in de doelmap met een stevige combinatie van aes en Twofish. Voor de decryptie heb je een sleutelbestand in combinatie met een wachtwoord nodig. Het versleutelen en ontsleutelen maakt een en ander wel een tikkeltje trager.

Hoe? Zo!

Start je CrocoCryptMirror de eerste keer op, dan word je om een wachtwoord gevraagd voor het sleutelbestand. Maak van deze ‘keyfile’ meteen een back-up. Vervolgens klik je op Create om een ‘container’ (lees: versleutelde spiegelmap) te creëren. Verwijs naar de bronmap, geef een naam aan je container en duid hiervoor een geschikte plek aan. Dat kan bijvoorbeeld ook een usb-stick of een netwerklocatie zijn.

Klik op Yes als je wilt dat een ‘local sync service’ de bronmap continu monitort en elke wijziging op de achtergrond doorzet naar de spiegelmap. De container verschijnt nu in het programmavenster.

Je kunt deze synchronisatie op elk moment aan- en uitzetten (via Turn off / on) of je start de synchronisatie handmatig. Bij Actions vind je knoppen om de inhoud van de container te bekijken (via WebDAV), om die naar een andere map te decrypteren en om die te verwijderen. Je kunt op vergelijkbare wijze ook nieuwe containers creëren.

CrocoCryptMirror blinkt uit door helderheid: de bronmap wordt bewaard in een versleutelde container.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000