Database Picasa verplaatsen

Door: Maikel Dijkhuizen | 21 september 2010 19:09

Apps & Software

Vraag van een lezer: Het programma Picasa is een aardig programma, maar bij gebruik van het programma op een computer met een niet al te grote C-schijf, loopt deze met veel fotoherkenning in een mum van tijd vol met data. Bij mij was de database al 707 MB! Het programma slaat zijn data op (Windows XP) in de map C:\Documents and Settings\[gebruikersnaam]\Application Data\Google\Picasa3\db3. Het lukt mij niet deze locatie te wijzigen, zodat de database op een andere partitie opgeslagen wordt. Weet u raad?

Ons antwoord: Picasa heeft inderdaad (nog) geen optie aan boord om zelf een map te selecteren voor alle data. U kunt het probleem echter oplossen door een symbolische link te gebruiken. Hierbij komt er op de originele locatie een verwijzing te staan naar de nieuwe opslagplaats. Zorg er eerst voor dat u de db3-map volledig leegmaakt. Let op: u verwijdert hiermee de databasebestanden, niet uw foto’s. Download het programma Junction. Pak het zip-bestand uit naar uw bureaublad en open het exe-bestand.

Navigeer naar Start / Alle programma’s / Bureau-accessoires / Opdrachtprompt. Typ eerst cd C:\Users\[gebruikersnaam]\Desktop\Junction en bevestig met Enter. Typ in Windows XP vervolgens het volgende commando (afgesloten met een Enter):

junction "C:\Documents and Settings\[gebruikersnaam]\Application Data\Google\Picasa3\db3" "D:\[gewenste map]\[mapnaam]"

Windows Vista en 7-gebruikers tikken het commando:

junction "C:\Users\[gebruikersnaam]\AppData\Local\Google\Picasa3\db3" "D:\[gewenste map]\[mapnaam]"

Start Picasa op om de nieuwe database te creëren en controleer of de gegevens op de nieuwe locatie worden opgeslagen. Waarschijnlijk ziet u op de oude locatie ook nog de bestanden verschijnen, deze map is nu echter slechts een snelkoppeling naar uw gekozen locatie en de bestanden nemen hier dus geen ruimte in. Verwijder de db3-map op de oorspronkelijke locatie niet, dan wordt de koppeling verbroken en zal Picasa de bestanden opnieuw op de C-schijf opslaan.

Andere methode

Via een ander programma is het zelfs mogelijk om meerdere Picasa-databases te maken, bijvoorbeeld voor meerdere gebruikers. Meer hierover leest u in de tip Picasa-database op gewenste locatie.

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.