Database Picasa verplaatsen

Door: Maikel Dijkhuizen | 21 september 2010 19:01

Apps & Software

Vraag van een lezer: Het programma Picasa is een aardig programma, maar bij gebruik van het programma op een computer met een niet al te grote C-schijf, loopt deze met veel fotoherkenning in een mum van tijd vol met data. Bij mij was de database al 707 MB! Het programma slaat zijn data op (Windows XP) in de map C:\Documents and Settings\[gebruikersnaam]\Application Data\Google\Picasa3\db3. Het lukt mij niet deze locatie te wijzigen, zodat de database op een andere partitie opgeslagen wordt. Weet u raad?

Ons antwoord: Picasa heeft inderdaad (nog) geen optie aan boord om zelf een map te selecteren voor alle data. U kunt het probleem echter oplossen door een symbolische link te gebruiken. Hierbij komt er op de originele locatie een verwijzing te staan naar de nieuwe opslagplaats. Zorg er eerst voor dat u de db3-map volledig leegmaakt. Let op: u verwijdert hiermee de databasebestanden, niet uw foto’s. Download het programma Junction. Pak het zip-bestand uit naar uw bureaublad en open het exe-bestand.

Navigeer naar Start / Alle programma’s / Bureau-accessoires / Opdrachtprompt. Typ eerst cd C:\Users\[gebruikersnaam]\Desktop\Junction en bevestig met Enter. Typ in Windows XP vervolgens het volgende commando (afgesloten met een Enter):

junction "C:\Documents and Settings\[gebruikersnaam]\Application Data\Google\Picasa3\db3" "D:\[gewenste map]\[mapnaam]"

Windows Vista en 7-gebruikers tikken het commando:

junction "C:\Users\[gebruikersnaam]\AppData\Local\Google\Picasa3\db3" "D:\[gewenste map]\[mapnaam]"

Start Picasa op om de nieuwe database te creëren en controleer of de gegevens op de nieuwe locatie worden opgeslagen. Waarschijnlijk ziet u op de oude locatie ook nog de bestanden verschijnen, deze map is nu echter slechts een snelkoppeling naar uw gekozen locatie en de bestanden nemen hier dus geen ruimte in. Verwijder de db3-map op de oorspronkelijke locatie niet, dan wordt de koppeling verbroken en zal Picasa de bestanden opnieuw op de C-schijf opslaan.

Andere methode

Via een ander programma is het zelfs mogelijk om meerdere Picasa-databases te maken, bijvoorbeeld voor meerdere gebruikers. Meer hierover leest u in de tip Picasa-database op gewenste locatie.

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

1 Reactie(s) op: Database Picasa verplaatsen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 november 2015 10:52 Anoniem
  Hallo,

  Ik heb een probleem gezien ik een volledige bibliotheek in google photo heb gemaakt met verhalen en films en nu pas Picasa wil integreren, omdat ik ook gezichten wil herkennen.
  Gezien ik dit ook vanop verschillende pc’s wil doen heb ik nu de photo’s van google in de drive gesynkt en Picasa naar de drive verwezen.
  Dit werkt tot nu toe echter als ik nu de mappen van Picasa wil synchroniseren naar google photo zet hij een dubbele foto in google photo en ook in de drive en op Picasa?
  Ik vermoed dat hij dit ook een 2de maal zal doen als ik dit nog eens van op een andere pc doe? Hoe kan ik dit oplossen?
  Ik dacht alle foto’s eerst te verwijderen van google photo maar dan ben ik al mijn verhalen misschien kwijt en dan zijn ze ook even weg in de drive dus ook in Picasa waardoor dit moeilijk wordt?

  Alvast bedankt!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.