De 10 beste Android-apps van december

© PXimport

De 10 beste Android-apps van december

Geplaatst: 6 december 2015 - 08:00

Aangepast: 14 december 2022 - 15:08

Joris Peterse

Iedere maand schotelen we je Android-apps voor die ons op zijn gevallen. Praktisch, mooi, handig of gewoon leuk. Alles komt aan bod. Hier de elf beste apps van december!

Upflix

Netflix is een hele fijne dienst, maar het is soms wel zoeken naar wat je wilt kijken. Je kunt door een eigen lijstje bladeren of door onhandige (vreemde) categorieën, maar overzichtelijk is het niet. Upflix is een handig hulpje om door het aanbod te snuffelen. Niet alleen op categorie, maar ook op basis van beoordelingen van IMDB, Rotten Tomatoes, Popcorn Time of Netflix zelf. Ook kun je in een lijstje zien wat er nieuw is toegevoegd aan de catalogus en wat het aanbod is in andere landen. Het feit dat je met een druk op de knop direct de video afspeelt in de Netflix-app maakt het een ideale kijkassistent.

 

© PXimport

Package Disabler Pro (Samsung)

Samsung-apparaten hebben vaak prachtige hardware, maar aan de softwarekant laten ze vaak een steekje vallen. Android wordt overspoeld met overbodige apps en processen die het systeem onnodig belasten. Veel van deze programma's kunnen niet worden uitgeschakeld. Probeer dan eens Package Disabler Pro (€ 1,08). Deze app maakt het mogelijk om zonder root-toegang alle narigheid te verwijderen. Je kunt in een lijst met alle processen en apps aanvinken wat je niet nodig hebt, maar je kunt ook via de instellingen alle Samsung-bloatware in een klap uitzetten. Je hoeft je ook geen zorgen te maken als je een app uitschakelt die je eigenlijk toch wilt gebruiken: haal het vinkje weg in de lijst en de app is weer terug. Een must-have app voor je Samsung, zeker die euro waard.

 

© PXimport

Signal Private Messenger

Wanneer je met anderen kletst is het fijn als er niemand stiekem mee kan luisteren. Maar nu veel van die communicatie van chat-applicaties gebeurt, is dat niet zo vanzelfsprekend. Facebook (eigenaar van WhatsApp), snuffelaars op openbare netwerken of de onstilbare datahonger van overheden. De berichten-app Signal zorgt ervoor dat het bericht dat je stuurt alleen door de ontvanger gelezen kan worden dankzij end-to-end versleuteling. Signal lijkt erg op WhatsApp en Telegram, maar veiliger. Je kunt berichten en media sturen, versleuteld bellen of zelfs sms'en. Het enige dat je nog nodig hebt zijn je kennissen op Signal, want een berichten-app staat of valt natuurlijk met het aantal gebruikers.

 

© PXimport

Texpand - Text Expander

In iOS kun je tekstcorrectie zelf instellen. Bijvoorbeeld om veelgemaakte fouten te voorkomen of door veelgebruikte woorden en zinnetjes makkelijk op te roepen. Met Texpand breng je dit ook naar Android. Je kunt zelf afkortingen maken, die een geprogrammeerd stukje tekst opleveren wanneer ze getypt worden. Je voert bijvoorbeeld hghe in en laat dat automatisch omzetten in 'hoe gaat het ermee?'. Maar je kunt de afkortingen ook aan andere waardes koppelen. Zo kan een afkorting gebruikt worden om de huidige tijd of datum op te roepen, de klembord-tekst te plakken en meer. Wanneer je de afkorting typt verschijnt een pop-up met de suggestie om de geprogrammeerde tekst in te voeren, maar je kunt het ook direct laten gebeuren.

 

© PXimport

SMS Backup+

De titel van de app SMS Backup+ verraadt zijn functie volledig. De app is namelijk in staat je sms'jes te back-uppen en doet dit door ze met een speciaal label in Gmail te plaatsen. Overigens back-upt de app op gelijke manier ook mms-berichten en bel-logbestanden. SMS Backup+ doet dat automatisch, je kunt zelf instellen hoe regelmatig er een back-up gemaakt moet worden. De app kun je overigens ook op een andere Androidsmartphone gebruiken om je back-up weer terug te zetten.

 

© PXimport

OpenKeychain: Easy PGP

Ook bij e-mail is het goed om te weten als anderen niet mee kunnen lezen, om je in de gaten te houden of om je gepersonaliseerde advertenties voor te schotelen. Om je mailverkeer af te schermen voor iedereen, behalve de ontvanger, is PGP het protocol dat je het beste kunt gebruiken. Met de open source-app OpenKeychain maak je een sleutel aan waarmee versleutelde mailtjes leesbaar gemaakt kunnen worden. Deze sleutel deel je met de ontvanger alvorens je begint met mailen. De app werkt samen met mail-apps als K9.

 

© PXimport

Native Clipboard

Kopiëren, knippen en plakken in Android is tamelijk basaal. Met Native Clipboard heb je net even wat meer mogelijkheden. De app onthoudt wat je allemaal in het klembord hebt gezet, maar je kunt er ook handmatig dingen in toevoegen. Klembord-onderdelen die je regelmatig gebruikt kun je pinnen, zodat ze bovenaan in de lijst staan en ze makkelijk weer opnieuw in je klembord gezet kunnen worden. Praktisch!

 

© PXimport

Snap - Widget Drawer

Widgets op je startscherm zijn een van de handigste voordelen van Android. Maar met Snap kun je ze ook op een andere plek neerzetten: in je notificatiescherm. Zo heb je specifieke widgets nog sneller bij de hand, zelfs wanneer je in een app werkt. Wanneer je het notificatiescherm via de rechterkant van het scherm oproept krijg je de widgets te zien. In de gratis versie van de app ben je beperkt tot een drietal widgets. De betaalde versie (€ 2,24) laat je ongelimiteerd widgets plaatsen.

 

© PXimport

Write on PDF

Zo nu en dan krijg je toch te maken met pdf-bestanden op je Android-smartphone of tablet. In dat soort gevallen is Write on PDF een handige app om bij de hand te hebben. Voor het lezen van pdf's zijn er betere apps voorhanden, zoals de Google PDF Viewer. Het voorbeeld van deze app is echter dat je eenvoudig wat tekeningetjes of notities in de pdf-verwerkt. Bijvoorbeeld als geheugensteuntje of feedback.

 

© PXimport

HabitRPG

Je leven is gewoon een hele lange RPG (Role Playing Game)! Met HabitRPG maak je ook een karakter aan, waarmee je ervaringspunten verzamelt om te levelen, geld verdient om wapens, outfits, dieren en andere dingen te kopen en vrienden bevecht. Hoe je ervaring opdoet voor je karakter? Door rotklusjes uit het dagelijks leven te doen! Zo beloon je jezelf voor het uitruimen van de vaatwasmachine, dagelijks flossen en andere narigheid. Hoe meer (dagelijkse) taken je volbrengt en achievements je haalt, hoe beter je digitale evenknie wordt. De HabitRPG-app is wel iets beter op iOS, hopelijk trekken de ontwikkelaars dit op korte termijn gelijk. Maar het werkt ook via de website.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten