De 10 beste Android-apps van mei

© PXimport

De 10 beste Android-apps van mei

Geplaatst: 29 mei 2016 - 06:00

Aangepast: 14 december 2022 - 14:53

Joris Peterse

Iedere maand schotelen we je Android-apps voor die ons op zijn gevallen. Praktisch, mooi, handig of gewoon leuk. Alles komt aan bod. Hier de tien beste apps van mei!

Science Journal

Prijs: Gratis

Een hele toffe, nieuwe app uit de koker van Google is Science Journal. Deze app gebruikt allerlei sensoren van je Android voor metingen. Bijvoorbeeld hoe hard het geluid in decibel in je omgeving is, de lichtsterkte (gemeten door de frontcamera) gemeten in lux, of de versnelling via de accelerometer. Desgewenst kun je een meting voor een bepaalde tijd door laten lopen of via bluetooth andere apparaten koppelen om de meting nauwkeuriger te maken. Science Journal is sowieso een hele leuke app om eens uit te proberen.

 

© PXimport

Foobar2000

Prijs: Gratis

De muziekspeler Foobar2000 ken je wellicht nog van Windows. De muziekspeler, die bekend staat om zijn aanpasbaarheid maakt nu ook zijn intrede op Android. De app heeft gelijkenissen ten opzichte van de Windows-tool. Zo ogen de interface en de icoontjes wat groot en ouderwets, maar de app werkt ontzettend vlot, en blinkt uit in zijn overzichtelijkheid. Bovendien kun je behoorlijk aan de interface sleutelen, evenals de afspeelmogelijkheden, waarbij het zelfs mogelijk is om muziek van netwerklocaties af te spelen of exotische muziekbestanden als flac, wav en vorbis. Een equalizer ontbreekt, maar desondanks is Foobar2000 wat mij betreft de beste muziek-app. Tenminste, wanneer je geen gebruik maakt van streaming diensten als Spotify of Play Music.

 

© PXimport

App Volume Control

Prijs: Gratis + in-app-aankopen

Het volume van een Androidtoestel is opgedeeld in meerdere categorieën: mediavolume, alarmvolume, beltoonvolume en het volume van een verbonden Google Cast-apparaat. App Volume Control zorgt er echter voor dat je het volume kunt regelen per app. Dat is handig als je bijvoorbeeld niet wilt dat games schetteren, wel graag YouTube-filmpjes verstaanbaar wilt horen. De app heeft geen fraaie interface, maar je kunt wel per app precies instellen hoe het volume geregeld moet worden. Bij algemeen gebruik, maar ook wanneer je een headset aansluit of met een bluetooth-speaker verbindt. Maar je kunt ook instellen hoe het systeemvolume zich moet aanpassen wanneer je de app gebruikt.

 

© PXimport

Swipe for Facebook

Prijs: Gratis + in-app-aankopen

We blijven er maar eindeloos op hameren. De Facebook-app is rampzalig voor je batterij en wil toegang tot werkelijk alle gegevens op je Android. Er zijn intussen aardig wat alternatieve apps voor Facebook, zoals Metal en Tinfoil... Of Swipe for Facebook. Deze Facebook-app lijkt bijzonder veel op de app van het sociale netwerk zelf. De app werkt ook op trage toestellen behoorlijk soepel en heeft gewoon de messenger (inclusief meldingen) aan boord. Er is dus geen excuus om nog de Facebook- en Messenger- apps te gebruiken!

 

© PXimport

Flippr

Prijs: Gratis + in-app-aankopen

Soms is het handig om widgets direct bij de hand te hebben, zodat je niet helemaal de app hoeft te verlaten en naar je homescreen te gaan om bijvoorbeeld je inbox te bekijken of muziek af te spelen. Dankzij Flippr heb je je widgets makkelijker bij de hand. In de app maak je enkele groepen met widgets aan. Zodra je vanaf de linkerkant van het scherm een transparant blauw vlakje naar rechts schuift krijg je meteen de groep widgets te zien, die je overigens net zo makkelijk weer naar links wegschuift. Je kunt iedere widget gebruiken hiervoor. Wanneer je de app in gebruik hebt ga je je afvragen waarom dit niet standaard in Android zit.

 

© PXimport

ProtonMail

Prijs: Gratis

Het is logisch dat je liever niet wilt dat anderen je mailtjes lezen. Maar vanzelfspreken is het niet. Op open netwerken is je mailverkeer makkelijk te onderscheppen, partijen als Google gebruiken het om je advertenties voor te schotelen en overheden misbruiken anti-terreurwetgeving om met een sleepnet ieders inbox te analyseren. Veilig mailen is echter steeds toegankelijker. Bijvoorbeeld met ProtonMail. In deze app maak je eenvoudig een mailadres (desgewenst zelfs met een veiliger .ch-domein). De mail-app is compleet, overzichtelijk en praktisch, alleen om de end-to-end encryptie te kunnen gebruiken die je mailtjes niet-onderschepbaar maken voor hackers, moet de ontvanger van de mailtjes ook een ProtonMail-gebruiker zijn.

 

© PXimport

Linguee

Prijs: Gratis

Hier op de redactie wordt taalhulpmiddel Linguee regelmatig gebruikt. In plaats van een gewone vertaaldienst krijg je van het te vertalen woord niet alleen vertaal-suggesties, maar ook voorbeelden van hoe het woord in context gebruikt wordt. Met dit hulpmiddeltje kun je dus de exacte betekenis van woorden veel beter begrijpen of je eigen teksten veel professioneler vertalen. Bijkomend voordeel is dat Linguee ontzettend veel talen spreekt. Voor iedereen die regelmatig met meertalige teksten werkt is Linguee daarom een onmisbare app (of website).

 

© PXimport

Business Calendar 2 (agenda)

Prijs: Gratis + in-app-aankopen

Het is een wat generieke naam voor een calender-app, maar Business Calendar 2 is geen app waar je snel langs moet scrollen in de Play Store. De agenda-app biedt namelijk een bijzonder overzichtelijke weergave (dag, week, maand, of naar eigen inzicht) van alle agenda-accounts op je Android. Dus ook je werk-agenda en persoonlijke Google-agenda worden getoond. Ook buiten de app zijn er mooie widgets beschikbaar. De Pro-versie is pittig geprijsd (€ 4,75) maar biedt onder andere uitgebreide mogelijkheden voor taken, toont een weersvoorspelling bij afspraken en biedt de mogelijkheid om agenda's te importeren en exporteren (.ics, .ical, .icalendar).

 

© PXimport

Locker

Prijs: Gratis

Pas op, Locker is een heel handige, maar gevaarlijke app! Het enige wat de app doet is het wissen van alle gegevens na een bepaald aantal mislukte ontgrendelpogingen, net als bij de iPhone het geval is. Zo kun je je gegevens bijvoorbeeld extra beveiligen bij diefstal. Maar wees dus wel bewust: gewist is gewist. Zorg dus dat je naast Locker altijd een recente back-up hebt, houd je toestel uit de buurt van kinderen en stel voor het geval dat een heel hoog aantal toegestane ontgrendelpogingen in.

 

© PXimport

Percentage Weergave

Prijs: Gratis

Het batterij-icoontje rechtsboven in je scherm geeft wel een indicatie weer hoe vol je accu nog is. Maar heel nauwkeurige informatie geeft het icoontje niet. Via een trucje met Percentage Weergave kun je bij dit icoontje ook een percentage tonen die aangeeft hoeveel accucapaciteit er nog beschikbaar is. Wie CyanogenMod of System UI-Tuner op Android Marshmallow heeft gebruikt herkent het wellicht. Deze app werkt echter alleen met Android 4.4 (KitKat) en 5-toestellen (Lollipop). Je zet een vinkje in de app, start het toestel op en je ziet het percentage in de rechterbovenhoek.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000