De 10 beste browser extensies

© PXimport

De 10 beste browser extensies

Geplaatst: 29 september 2018 - 07:11

Aangepast: 15 december 2023 - 13:26

Richard Veenstra

Extensies als Privacy Badger, HTTPS Everywhere en AdBlock Plus zijn inmiddels welbekend, maar in dit artikel gaan we op zoek naar tien minder bekende browser extensies voor Chrome, Firefox, Safari en Edge. Browsen wordt leuk, interessant en misschien zelfs een beetje nuttig!

Tip 01: Noisli

Heb je een hekel aan omgevingsgeluid? Installeer dan Noisli, een extensie waarmee je je eigen omgevingsgeluiden kunt genereren. Wil je het geluid van de zee hebben met een vleugje vogelgeluiden? Geen probleem. Je moet je wel even gratis aanmelden bij de dienst; dat doe je gewoon vanuit de extensie. Om je geluid te creëren, klik je op Add combo. Je wordt nu naar de website van Noisli geleid. Hier klik je op de icoontjes en je hoort meteen het geluid. Eronder vind je een volumeschuif om het volume van alleen dit geluid te bepalen. Bovenin bepaal je hoe hard de combinatie van alle geluiden is. Je kunt ook een timer instellen, eventueel inclusief een fade-out van alle geluiden van 5, 15 of 30 seconden.

Tip 01 Met Noisli creëer je je eigen omgevingsgeluiden.

© PXimport

Tip 02: Strict Workflow

Als je geconcentreerd aan het werkt bent, wil je niet worden afgeleid. Toch is er de gewoonte om even een tabblad te openen om een Facebook-bericht te lezen of een filmpje op YouTube te bekijken. Met de extensie Strict Workflow kun je instellen welke websites gedurende een bepaalde tijd worden geblokkeerd. Een soort assistent die je op de vingers tikt als je het toch wilt proberen. Klik op het tomaatje bovenin en standaard blokkeert het 25 minuten lang allerlei afleidende websites als Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest en YouTube. Uiteraard kun je bepalen welke sites nog meer moeten worden geblokkeerd en hoelang een blokkade moet duren. Dat doe je door met je rechtermuisknop op de tomaat te klikken en voor Opties te kiezen.

Tip 02 De tomaat van Strict Workflow helpt je herinneren om gefocust te blijven.

© PXimport

Met Strict Workflow kun je instellen welke websites gedurende een bepaalde tijd worden geblokkeerd

-

Tip 03: TinEye Reverse Image Search

Kom je een leuk plaatje tegen op het internet, maar wil je weten waar het origineel vandaan komt? Wil je weten hoe de persoon heet die op een foto staat? Of zie je een afbeelding van een schilderij en wil je weten wie de schilder is? Installeer TinEye, klik op een afbeelding met je rechtermuisknop en kies voor Search image on TinEye. De dienst vergelijkt de foto met allerlei foto´s uit de database en geeft vergelijkbare resultaten weer met koppelingen naar respectievelijke webpagina’s. Zo is het makkelijk om achter de informatie te komen waar je naar op zoek bent.

Tip 03 Wil je weten wie de schilder is van een bepaald kunstwerk? TinEye vergelijkt de afbeelding met miljoenen andere afbeeldingen en je kunt koppelingen openen om meer informatie over de afbeelding te vergaren.

© PXimport

Tip 04: Unspoiler

Met Unspoiler lees je nooit meer toevallig spoilers. Klik op de knop en geef de naam in van een film, een tv-serie of een boek. Als je nu een pagina leest en de extensie merkt dat er iets over jouw trefwoord wordt gezegd, dan krijg je een melding met een rode balk in beeld. Lezen op eigen risico, zeg maar. Je kunt overigens meerdere trefwoorden in de extensie aangeven, en je krijgt al je trefwoorden te zien als je weer op de extensieknop drukt. Hier kun je ook individuele termen verwijderen. De extensie is helaas alleen voor Google Chrome verkrijgbaar.

Tip 04 Niks weten over Return of the Jedi? Deze extensie geeft je een waarschuwing wanneer er ergens op een site over de film wordt gepraat.

© PXimport

Met Unspoiler lees je nooit meer toevallig spoilers

-

Tip 05: Dark Reader

De meeste websites hebben een witte achtergrond. Dat leest wel zo makkelijk, maar ‘s avonds wil je misschien liever tekst lezen op een donkere achtergrond. Installeer de extensie Dark Reader voor Chrome of Firefox. Als de extensie aan staat, zal het automatisch witte of lichte achtergronden donker maken. Dat werkt bij vrijwel elke site, maar kan er wel voor zorgen dat achtergrondafbeeldingen niet worden geladen. Je kunt vrij veel instellingen aanpassen door eenmaal op het icoontje te klikken. Verander de helderheid of het contrast en bepaal of de instellingen alleen voor de huidige site moeten gelden of voor alle sites die je bezoekt.

Tip 05 Met de extensie Dark Reader worden websites automatisch met een donkere achtergrond weergegeven.

© PXimport

Tip 06: Loom

Pas op: een krachtige extensie voor Chrome! Met Loom maak je een schermvideo en deze bewerk of deel je vervolgens. Na aanmelding vraagt Loom of het toegang tot je microfoon en camera mag krijgen. Dit kun je overslaan als je alleen een opname van je scherm wilt maken. Je kunt kiezen of je je gehele scherm wilt opnemen of alleen het huidige tabblad. Met een schuif bepaal je of de audio van een site ook moet worden opgenomen of dat je je eigen stem wilt opnemen. Je video is vervolgens bereikbaar via een url; hier word je na opname meteen naartoe geleid. Je kunt de url delen, een bijschrift plaatsen of de video als mp4 naar je pc downloaden.

Tip 06 Neem je beeldscherm op en download het naar je pc.

© PXimport

De extensie is eenvoudig, maar handig als je op zoek bent naar een goed plaatje voor een uitnodiging

-

Tip 07: Hover Zoom

Worden je ogen slecht of wil je afbeeldingen af en toe gewoon wel wat groter kunnen bekijken zonder erop te klikken? Installeer dan Hover Zoom in Chrome. Het icoontje wordt alleen weergegeven als het op een pagina mogelijk is om automatisch afbeeldingen groter weer te geven. Is dat niet mogelijk, dan is het icoontje grijs. De extensie is zó eenvoudig, maar enorm handig als je op zoek bent naar een goed plaatje voor een uitnodiging of iets dergelijks. Als je bij Google bijvoorbeeld naar afbeeldingen zoekt, ga je met je muis over een afbeelding en wordt de foto in z’n originele grootte getoond.

Tip 07 Afbeeldingen automatisch uitvergroten; dat is alles wat Hover Zoom doet. Simpel, maar enorm handig.

© PXimport

Tip 08: Tabby Cat

Eén ding vooraf: Tabby Cat is een nutteloze extensie en bevordert je productiviteit op geen enkele wijze. Wat het wel doet: zodra je in Firefox of Chrome een nieuw tabblad opent, dan zie je in plaats van een saaie lege pagina een vriendelijke poes die je aanstaart. Je kunt een schermafbeelding maken of kijken welke nieuwe kat er in een tabblad wordt geopend, maar dan houdt het ook wel op. De animaties van elke Tabby Cat zijn wel erg grappig en goed uitgevoerd. Wil je extra poezen kopen, dan kun je dat doen door links bovenin op Pets te klikken. Onderin kun je je kat nog versieren met bijvoorbeeld de hoorn van een eenhoorn.

Tip 08 Zinloos, maar grappig: de extensie Tabby Cat.

© PXimport

Open een website en klik op de extensieknop om te zien of er andere stijlen op de pagina zijn toe te passen

-

Tip 09: Stylish

Wil je het uiterlijk van een website kunnen veranderen? Installeer dan de extensie Stylish voor Chrome. Open een website en klik op de extensieknop om te zien of er andere stijlen op de pagina zijn toe te passen. Voor de Google-startpagina zijn er bijvoorbeeld heel veel verschillende opties te vinden. Klik op Zoek meer stijlen voor deze site en als een stijl je bevalt, klik je op Install Style. De website wordt nu meteen aangepast en elke volgende keer als je deze site bezoekt, zal deze met de nieuwe stijl worden getoond. Er zijn alleen stijlen beschikbaar voor bekende sites van bijvoorbeeld Google, Twitter, Facebook en Apple. Nederlandse sites zoals NU.nl en NOS.nl hebben echter ook alternatieve stijlen.

Tip 09 NU.nl ziet er behoorlijk anders uit met de stijl van Stylish.

© PXimport

Make Trump Tweets Eight Again

Hilarisch: alle tweets van Trump met het handschrift van een 8-jarig kind.

© PXimport

Tip 10: Ears: Bass Boost, EQ

Niet genoeg bas uit je luidsprekers? Met Ears heb je een ingebouwde equalizer in je browser. Klik op het icoontje en een uitgebreide equalizer wordt over het scherm van je browser gelegd. Onder Guide lees je hoe de equalizer werkt, maar je kunt natuurlijk ook gewoon de bolletjes verschuiven. Denk er wel aan dat je luidsprekers het niet leuk vinden als je te veel van dezelfde frequentie vergroot; het is daarom aan te raden je even in te lezen op het gebied van equalizing. Je kunt presets opslaan en als je op Spectrum Equalizer klikt, zie je welke frequenties aanwezig zijn in het audiosignaal van het actieve tabblad. De knop Bass Boost zorgt meteen voor extra bas.

Tip 10 Een heuse equalizer in je browser met Ears.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten