De 10 beste browser extensies

Door: Richard Veenstra | 29 september 2018 11:11

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Extensies als Privacy Badger, HTTPS Everywhere en AdBlock Plus zijn inmiddels welbekend, maar in dit artikel gaan we op zoek naar tien minder bekende browser extensies voor Chrome, Firefox, Safari en Edge. Browsen wordt leuk, interessant en misschien zelfs een beetje nuttig!

Tip 01: Noisli

Heb je een hekel aan omgevingsgeluid? Installeer dan Noisli, een extensie waarmee je je eigen omgevingsgeluiden kunt genereren. Wil je het geluid van de zee hebben met een vleugje vogelgeluiden? Geen probleem. Je moet je wel even gratis aanmelden bij de dienst; dat doe je gewoon vanuit de extensie. Om je geluid te creëren, klik je op Add combo. Je wordt nu naar de website van Noisli geleid. Hier klik je op de icoontjes en je hoort meteen het geluid. Eronder vind je een volumeschuif om het volume van alleen dit geluid te bepalen. Bovenin bepaal je hoe hard de combinatie van alle geluiden is. Je kunt ook een timer instellen, eventueel inclusief een fade-out van alle geluiden van 5, 15 of 30 seconden.

Tip 01 Met Noisli creëer je je eigen omgevingsgeluiden.

Tip 02: Strict Workflow

Als je geconcentreerd aan het werkt bent, wil je niet worden afgeleid. Toch is er de gewoonte om even een tabblad te openen om een Facebook-bericht te lezen of een filmpje op YouTube te bekijken. Met de extensie Strict Workflow kun je instellen welke websites gedurende een bepaalde tijd worden geblokkeerd. Een soort assistent die je op de vingers tikt als je het toch wilt proberen. Klik op het tomaatje bovenin en standaard blokkeert het 25 minuten lang allerlei afleidende websites als Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest en YouTube. Uiteraard kun je bepalen welke sites nog meer moeten worden geblokkeerd en hoelang een blokkade moet duren. Dat doe je door met je rechtermuisknop op de tomaat te klikken en voor Opties te kiezen.

Tip 02 De tomaat van Strict Workflow helpt je herinneren om gefocust te blijven.
Met Strict Workflow kun je instellen welke websites gedurende een bepaalde tijd worden geblokkeerd

Tip 03: TinEye Reverse Image Search

Kom je een leuk plaatje tegen op het internet, maar wil je weten waar het origineel vandaan komt? Wil je weten hoe de persoon heet die op een foto staat? Of zie je een afbeelding van een schilderij en wil je weten wie de schilder is? Installeer TinEye, klik op een afbeelding met je rechtermuisknop en kies voor Search image on TinEye. De dienst vergelijkt de foto met allerlei foto´s uit de database en geeft vergelijkbare resultaten weer met koppelingen naar respectievelijke webpagina’s. Zo is het makkelijk om achter de informatie te komen waar je naar op zoek bent.

Tip 03 Wil je weten wie de schilder is van een bepaald kunstwerk? TinEye vergelijkt de afbeelding met miljoenen andere afbeeldingen en je kunt koppelingen openen om meer informatie over de afbeelding te vergaren.

Tip 04: Unspoiler

Met Unspoiler lees je nooit meer toevallig spoilers. Klik op de knop en geef de naam in van een film, een tv-serie of een boek. Als je nu een pagina leest en de extensie merkt dat er iets over jouw trefwoord wordt gezegd, dan krijg je een melding met een rode balk in beeld. Lezen op eigen risico, zeg maar. Je kunt overigens meerdere trefwoorden in de extensie aangeven, en je krijgt al je trefwoorden te zien als je weer op de extensieknop drukt. Hier kun je ook individuele termen verwijderen. De extensie is helaas alleen voor Google Chrome verkrijgbaar.

Tip 04 Niks weten over Return of the Jedi? Deze extensie geeft je een waarschuwing wanneer er ergens op een site over de film wordt gepraat.
Met Unspoiler lees je nooit meer toevallig spoilers

Tip 05: Dark Reader

De meeste websites hebben een witte achtergrond. Dat leest wel zo makkelijk, maar ‘s avonds wil je misschien liever tekst lezen op een donkere achtergrond. Installeer de extensie Dark Reader voor Chrome of Firefox. Als de extensie aan staat, zal het automatisch witte of lichte achtergronden donker maken. Dat werkt bij vrijwel elke site, maar kan er wel voor zorgen dat achtergrondafbeeldingen niet worden geladen. Je kunt vrij veel instellingen aanpassen door eenmaal op het icoontje te klikken. Verander de helderheid of het contrast en bepaal of de instellingen alleen voor de huidige site moeten gelden of voor alle sites die je bezoekt.

Tip 05 Met de extensie Dark Reader worden websites automatisch met een donkere achtergrond weergegeven.

1 Reactie(s) op: De 10 beste browser extensies

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 25 augustus 2019 20:13 r.santifort1
    De extensie van shop alert vind ik ook wel in dit rijtje passen. Het geeft telkens als er een betere prijs te vinden is dan het product dat je aan wil schaffen aan waar dit product dan beter te koop is. Het heeft mij al veel geld bespaard.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.