De 10 beste freeware-tips van juli

Door: Robbin Ooijevaar | 14 juli 2017 14:24

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de 10 beste freeware-tips van juli.

Krijg je niet genoeg van onze freeware-tips? Op computertotaal.nl/freeware verzamelen we ze allemaal voor je, handig in één overzicht.

Tip 01: Toetsenborddief

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Voor kwaadwillenden zijn er 101 manieren om jouw gegevens te stelen. Het afvangen van toetsenbordaanslagen via een keylogger is hier één van. Deze programma’s houden je toetsaanslagen bij en zijn lastig te detecteren. Vroeg of laat komt er een wachtwoord voorbij en dat is precies wat een hacker nodig heeft. Het tooltje Ghostpress probeert hier een stokje voor te steken en doet niets anders dan speuren naar programma’s die verdacht gedrag vertonen met eigenschappen van een keylogger.

Ghostpress heeft geen installatieprocedure. Download het zip-bestand, pak het uit en start het programma met Ghostpress.exe via Windows Verkenner. Kijk bij de opties en activeer Automatisch updaten en Start met Windows. Hiermee is Ghostpress ingesteld en zal het programma er alles aan doen om ‘toetsenborddieven’ op te merken.

Tip 01 Ghostpress biedt extra beveiliging tegen kwaadwillende programma’s die je toetsaanslagen proberen te ontfutselen.

Tip 02: Gmail als app

Geschikt voor: Windows 10

Wie ooit is overgestapt van Windows Live Mail of Outlook naar de webmaildienst Gmail weet dat het even wennen is. Als je nog steeds gehecht bent aan een ‘echt’ programma om te mailen en niet vrolijk wordt van de app Mail in Windows 10, is EasyMail for Gmail de moeite waard om te proberen. De app legt een schil over Gmail en maakt de webdienst beter toegankelijk in Windows 10. De instellingen zijn overzichtelijk, zoals je gewend bent van de instellingen van Windows 10. Ook heb je duidelijke knoppen om bijvoorbeeld een nieuw bericht op te stellen en is er een directe koppeling met Google Keep, de notitiedienst van Google. Je kunt de normale Gmail-omgeving gebruiken naast EasyMail for Gmail. EasyMail for Gmail heeft een goede notificatiefunctie voor nieuwe mail. Ook kun je het aantal nieuwe berichten op je aanmeldscherm laten zien.

Omdat je EasyMail for Gmail kunt instellen als je standaard mailprogramma in Windows 10, worden mailadressen ook afgevangen. Als je dus op een mailadres klikt op een website, opent EasyMail for Gmail automatisch en kun je een bericht versturen.

De app is gratis, maar toont bovenin een banner. Als je deze niet wilt zien, kost je dat eenmalig twee euro. Hiervoor krijgt je ook toegang tot diverse extra’s functies, waaronder een donker thema.

Tip 02 EasyMail for Gmail integreert Gmail beter in Windows 10.

Tip 03: iTunes-back-up

Geschikt voor: OS X, Windows 7, 8(.1), 10

Als je een iOS-apparaat synchroniseert met iTunes en geen gebruik maakt van de back-upfunctie via iCloud, maakt iTunes reservekopieën voor je. De back-up kun je terugzetten op een andere iPhone of iPad, maar het is standaard niet mogelijk om via Windows (of iTunes) gegevens uit de back-up te herstellen. Dit is precies wat iTunes Backup Extractor wel kan! Start het programma en wijs de map aan van je iTunes-back-upbestanden. Deze vind je in Windows 10 bij C:\Users\*\AppData\Roaming\Apple Computer\MobileSync\Backup (waar het sterretje je gebruikersnaam is). Er verschijnen mogelijk meerdere back-ups in iTunes Backup Extractor. Kies de versie waaruit je de gegevens wilt halen. Geef aan welke gegevens je wilt exporten en waar je de bestanden wilt bewaren. iTunes Backup Extractor ondersteunt onder meer contactpersonen, video’s, foto’s, berichten en je agenda.

Tip 03 iTunes Backup Extractor exporteert gegevens uit back-upbestanden van iTunes.

Tip 04: Inspecteur

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

ESET SysInspector is expertgereedschap: het biedt alle opties die Windows Taakbeheer laat liggen en toont alles wat er actief is onder de motorkap van Windows. Het programma helpt je zo bij het onderzoeken van Windows-problemen. ESET SysInspector toont een uitgebreide taakbeheerder en legt alle verbanden tussen programma’s, register, drivers en meer. Alle afhankelijkheden zijn snel inzichtelijk. Het uitgebreide overzicht is onderverdeeld in categorieën als processen (running processes), netwerkverbindingen (network connections) en kritieke bestanden (critical files). De overvloed aan details kun je enigszins temperen door de weergave Basic te activeren. De mogelijkheid om te filteren is handig om potentiele problemen sneller te vinden. De zoekfunctie brengt je direct bij het gewenste proces.

Tip 04 Windows problemen? ESET SysInspector helpt bij het vinden van de boosdoener(s).

Tip 05: Internet uitschakelen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

NetDisabler is een klein programmaatje om je internetverbinding uit te schakelen. Hierbij kun je een wachtwoord instellen en dat is weer handig als je bijvoorbeeld de laptop van de kinderen wilt beperken. NetDisabler heeft drie blokkades: Disable devices (netwerkadapter uitschakelen), Block with DNS (blokkeren via dns) en Block with Windows Firewall (blokkeren via de firewall). In alle gevallen is de internetverbinding niet meer bruikbaar. De dns-optie werkt het snelst, maar je kunt ook alle blokkades kiezen. Door NetDisabler opnieuw te starten en de vinkjes bij de verschillende blokkades te verwijderen, wordt je internetverbinding weer actief. Stel eventueel via Menu / Set password een wachtwoord in zodat niet iedereen de internetverbinding opnieuw kan activeren. Voor gevorderde gebruikers zijn er interessante opties om NetDisabler automatisch te starten en te activeren via opdrachtprompt-commando’s.

Tip 05 NetDisabler schakelt je internetverbinding tijdelijk uit.

0 Reactie(s) op: De 10 beste freeware-tips van juli

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.