Gratis software: De 10 beste freeware-tips van mei

© PXimport

Gratis software: De 10 beste freeware-tips van mei

Geplaatst: 19 mei 2017 - 10:16

Aangepast: 14 december 2022 - 14:28

Robbin Ooijevaar

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste freeware-tips van mei en nieuwe versies van ‘evergreens’.

Tip 01: Veilige pc

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Iedereen met een beetje verstand weet dat het noodzakelijk is om een goede virusscanner te hebben. Helaas zijn virussen zijn niet de enige bedreiging voor je computer. Metadefender Endpoint is geen beveiligingsprogramma, maar biedt wel een controle om je veiligheid in kaart te brengen. Metadefender Endpoint doorzoekt je computer op risico’s en maakt hiervan een samenvatting. Wat je met deze informatie doet is helemaal aan jou. Klik op Security score voor een overzicht in taartvorm. Klik op de onderdelen voor meer details over de score. Metadefender Endpoint is streng, waardoor je score al snel laag uitvalt. Het programma kijkt bijvoorbeeld of je een clouddienst gebruikt als Dropbox, Google Drive of OneDrive en beschouwt dit als potentieel risico. Ook wordt gekeken of Windows Update actief is, of je kwetsbaar bent voor phishing en de firewall correct werkt. Metadefender Endpoint geeft ook je virusscanner een score van 0 tot 30. Hierbij wordt onder andere nagegaan of de scanner actueel is en waanneer de laatste systeemscan heeft plaatsgevonden. Een onderdeel waar bijna niemand goed op zal scoren is encryptie. Endpoint is pas blij als je harde schijf volledig onleesbaar is versleuteld, een functie die alleen door bedrijven en een handvol nerds wordt toegepast.

Media has no description

© PXimport

Tip 02: Ander videobestand

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Er zijn veel verschillende videoformaten en misschien wel net zo veel afspeelprogramma’s om de filmbestanden mee te kijken. Voor mobiele apparatuur is juist het aantal ondersteunde videobestanden beperkt. Wil je bijvoorbeeld een video ‘meenemen op reis’ voor de kinderen op de achterbank? Dan kan SuperSimple Video Converter je videobestanden snel omzetten in een bestandsformaat dat jouw tablet kan afspelen. Het programma bestaat al een tijdje, maar werkt nog uitstekend en heeft geen overbodige rommel aan boord (in tegenstelling tot veel andere tools in de categorie videoconverters).

SuperSimple Video Converter heeft twee belangrijke knoppen: Open en Convert. Met Open voeg je één of meer videobestanden toe aan een wachtrij. Klik op Convert om het videobestand om te zetten in een ander formaat. Je kunt een opslaglocatie opgeven (bijvoorbeeld je bureaublad of een geheugenkaart) en kiezen in welk formaat je het wilt bewaren. De meeste apparatuur kan overweg met mpeg-4 (mp4). Het is ook mogelijk om video’s achter elkaar te plakken en op te slaan als één lange film voor de ‘achterbankbrigade’.

Media has no description

© PXimport

Tip 03: Identieke inhoud

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Er zijn veel scenario’s waar Synchredible een uitstekend hulpmiddel biedt. Zoals de naam al doet vermoeden kan het programma synchroniseren. Je kunt Synchredible dus gebruiken om bijvoorbeeld de map met je werkdocumenten te synchroniseren naar een usb-stick. Wijzigingen worden over en weer bijgehouden; dat geldt ook verwijderingen, pas dus op. Dit maakt Synchredible uitermate geschikt om bijvoorbeeld een map documenten, foto’s en andere bestanden automatisch ook op je nas te zetten. Ook kun je Synchredible inzetten om clouddiensten te synchroniseren. Zo zorg je ervoor dat de foto’s uit je Dropbox ook beschikbaar worden in OneDrive. Het programma is (grotendeels) Nederlandstalig en dankzij een handige wizard snel in te stellen. Synchredible werkt met taken. In een taak definieer je wat Synchredible voor je moet doen en hoe het programma moet omgaan met verwijderde bestanden. Door een taak in te plannen worden de handelingen automatisch ingepland. Dit kun je op een specifieke tijd laten doen of bijvoorbeeld elke tien minuten. Uiteraard is het ook mogelijk om taken handmatig te starten.

Media has no description

© PXimport

Tip 04: Cloud op slot

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Alles wat je bewaart in Dropbox, OneDrive of Google Drive wordt beveiligd via techniek van de betreffende clouddienst. Als iemand zich eenmaal toegang weet te verschaffen tot jouw clouddienst, zijn al die bestanden volledig toegankelijk. Boxcryptor voegt een extra encryptielaag toe, die los staat van de clouddienst die je gebruikt. Hiervoor wordt een virtuele schijf ingericht. Alles wat je bewaart op deze virtuele schijf, wordt voorzien van encryptie voordat het in de cloud belandt. Overal waar je Boxcryptor installeert, kun je toegang krijgen tot de extra beveiligde bestanden. Zonder Boxcryptor en zonder het juiste wachtwoord zijn de bestanden onleesbaar.

Boxcryptor werkt met lokale beveiliging op je computer, maar je kunt ook een account aanmaken. Dit laatste is handig als je Boxcryptor op meerdere apparaten wilt gebruiken. Met de normale versie kun je direct aan de slag zonder registratie. De gratis versie van Boxcryptor is beperkter dan de betaalde versies, maar biedt voor persoonlijke gebruik voldoende mogelijkheden om bijvoorbeeld een map met gevoelige bestanden uitstekend te beveiligen.

Hoewel Boxcryptor zeer eenvoudig werkt, krijgt deze tip toch een hoge moeilijkheidsgraad. Encryptie is handig en veilig, maar kan leiden tot gegevensverlies als je je wachtwoord vergeet of de digitale sleutel van Boxcryptor kwijtraakt. Experimenteer dus eerst met testbestanden voordat je Boxcryptor in gebruik neemt met persoonlijke bestanden.

Media has no description

© PXimport

Tip 05: Geheim wapen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

VoodooShield Free biedt een extra veiligheidslaag voor je computer en gaat verder dan een basisfirewall. Het programma maakt een momentopname (snapshot) van alle software op je systeem. Ook heeft VoodooShield een eigen lijst met veilige programma’s. Zodra een programma dat niet voorkomt in de ‘veilige lijst’ probeert te verbinden met internet, treedt het schild van VoodooShield automatisch in werking. De actie wordt geblokkeerd en jij krijgt meerdere keuzes: je kunt de actie toestaan, blokkeren of in een gecontroleerde omgeving (sandbox) laten uitvoeren.

Geen actie blijft ongezien en VoodooShield grijpt precies op tijd in! De keerzijde van VoodooShield is dat het tijd kost om VoodooShield te leren welke acties wel en niet zijn toegestaan. Ook moet je niet bang aangelegd zijn, de meldingen van VoodooShield kunnen dreigend overkomen. De oorzaak van de alarmbellen is meestal wel begrijpelijk: VoodooShield kent het programma niet, kan de uitgever niet achterhalen omdat de ondertekening van een bestand niet klopt (dat zien we vaak bij freeware) of vindt een andere actie verdacht.

VoodooShield toont een pictogram van een schild in het systeemvak op de taakbalk. Klik hierop om het programma tijdelijk uit te schakelen of juist weer te activeren.

VoodooShield Free is gratis voor persoonlijk gebruik. Een betaalde Pro-versie is beschikbaar en daar word je helaas ook vaak op gewezen. Desondanks is VoodooShield interessant om te hebben, al is het alleen om te zien welke programma’s op je systeem zich verdacht gedragen in de ogen van een kieskeurige beveiliger.

Media has no description

© PXimport

Tip 06: Bij de tijd

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Eén van de eisen aan een veilige computer is dat je programma’s bij de tijd zijn. Niet iedereen zal de nieuwe functies van de meest recente versie van een programma gebruiken, maar deze nieuwere versie is mogelijk wel veiliger dan zijn voorganger. Hackers zijn continu opzoek naar lekken en achterdeurtjes. Softwareontwikkelaars dichten de lekken en brengen een nieuwe versie van hun programmatuur uit. Dit snelle ‘kat en muisspel’ is bijna niet bij te houden. Gelukkig hebben steeds meer programma’s een ingebouwde updatefunctie, maar niet allemaal. Om er zeker van te zijn dat de belangrijkste programma’s up-to-date zijn, kun je UCheck gebruiken. UCheck controleert welke programma’s er aanwezig zijn op je pc en kijkt ook de versies na. Via het tabblad Updates haal je de meest recente versie binnen en wordt deze ook meteen geïnstalleerd.

UCheck heeft een handig extraatje als je een nieuwe computer in gebruik neemt. Kijk bij Available voor een lijst met populaire programma’s. Vink de software aan die je wilt hebben, en UCheck regelt de downloads en installaties voor je. Hierbij is UCheck alert op overbodige extra’s die door sommige installatieprocedures zijn inbegrepen. Naast een gratis versie zijn er twee verschillende betaalde versies.

Media has no description

© PXimport

Tip 07: Videoknipper

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je snel een fragment uit een mp4-videobestand wilt knippen en hiervoor een videobewerkingsprogramma opent, verzuip je in de opties. Lossless Cut daarentegen biedt vrijwel geen opties. Het werkt als volgt: sleep een videobestand naar het Lossless Cut-venster en speel de video af. Plaats twee markeerpunten op de tijdlijn en klik op het schaartje. Bewaar je selectie met de knop mp4. Ingewikkelde kwaliteits- en renderinstellingen zijn er niet, je selectie wordt bewaard zonder kwaliteitsverlies.

Lossless Cut heeft één extra functie die soms handig kan zijn. Speel je video af en zet het beeld stil. Klik op het icoontje met het fototoestel en Lossless Cut bewaart een afbeelding in hoge resolutie.

Lossless Cut heeft geen installatieprocedure. Start het programma met Windows Verkenner via het bestand LosslessCut.exe.

Media has no description

© PXimport

Tip 08: Netwerkmeter

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

De bandbreedte van internetverbindingen in Nederland is meestal ongelimiteerd. Als je met je computer gebruik maakt van een 4G of ander telecomnetwerk is het handig om te weten hoeveel data er over de lijn gaat. Network Meter (boven het venster staat enkel de afgekorte naam NetMet) geeft inzicht in deze gegevens. Klik op Monitor en kies je netwerkadapter. Network Meter toont vervolgens een grafiek met hierin je dataverkeer en snelheid, zowel uploaden als downloaden. Doe je niets met je computer en is er toch internetverkeer? Dan is dit meestal een updateprocedure (bijvoorbeeld van je beveiligingsprogramma) of een clouddienst die in de achtergrond draait. Je kunt in Windows 10 aangeven dat een internetverbinding een verbinding is met een datalimiet. Hiermee minimaliseer je het internetverkeer in de achtergrond. Klik in je systeemvak (rechtsonder in beeld) op je netwerkicoontje en vervolgens op je verbinding. Vraag hiervan de eigenschappen op en activeer de optie Verbinding met een datalimiet.

Media has no description

© PXimport

Tip 09: Internetradio

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Er zijn 101-manieren om radio te luisteren op je computer. Je kunt terecht bij de website van het radiostation of een verzamelwebsite als www.nederland.fm gebruiken. Voor de echte radioliefhebber is Tray Radio de moeite waard om te proberen. Het programma biedt direct toegang tot al je radiozenders vanuit je systeemvak. Geef vooraf aan welke zenders je fijn vindt of maak een grove selectie. Klik met de rechtermuisknop op het Tray Radio-icoontje om van zender te wisselen. Extra programmainformatie, zoals welk het liedje wordt gedraaid, zie je verschijnen op de Windows-taakbalk.

Tray Radio is Nederlandstalig, maar minder overzichtelijk door de overvloed aan opties. Gelukkig kun je hier iets aan doen. Klik met de rechtermuisknop op het Tray Radio-icoontje en leg een eigen lijstje zenders aan via Favorieten. Via Instellingen / Snelkoppeling maken (…) start je je favoriete zenders met een snelkoppeling op je bureaublad. Zie je Tray Radio niet in je systeemvak in Windows 10? Maak het eenvoudig zichtbaar via Windows-toets+I / Persoonlijke instellingen / Taakbalk / Selecteren welke pictogrammen (…) worden weergegeven.

Tip 10: Start volume

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Schrik je weleens van het geluid dat uit je speakers schalt? Dan is het tijd voor Start Volume. Dit kleine programmaatje voorkomt een ongewenst hoog volume door dit bij elke start opnieuw voor je in te stellen, bijvoorbeeld op 15%. Je kunt je volume uiteraard altijd handmatig aanpassen via Windows of je afspeelsoftware. Start Volume heeft geen installatieprocedure. Start het programma met het bestand Start Volume.exe via Windows Verkenner. Kies het volume (15% in dit voorbeeld), activeer de optie Run at startup en bevestig met Ok. Vanaf nu hoef je je nooit meer zorgen te maken om onverwachte harde geluiden/muziek als je je laptop opstart in de trein of andere ruimte waar meer mensen aanwezig zijn.

Wees altijd alert tijdens de installatie van programma’s om ongewenste extra software en/of aanpassingen te voorkomen.

© PXimport

Ken ik niet? Gevaarlijk!

Installatiegedoe

Gratis software: De 10 beste freeware-tips van mei-15082296

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000