Gratis software: De 10 beste freeware-tips van mei

Door: robbin-ooijevaar | 19 mei 2017 14:16

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste freeware-tips van mei en nieuwe versies van ‘evergreens’.

Krijg je niet genoeg van onze freeware-tips? Op computertotaal.nl/freeware verzamelen we ze allemaal voor je, handig in één overzicht.

Tip 01: Veilige pc

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Iedereen met een beetje verstand weet dat het noodzakelijk is om een goede virusscanner te hebben. Helaas zijn virussen zijn niet de enige bedreiging voor je computer. Metadefender Endpoint is geen beveiligingsprogramma, maar biedt wel een controle om je veiligheid in kaart te brengen. Metadefender Endpoint doorzoekt je computer op risico’s en maakt hiervan een samenvatting. Wat je met deze informatie doet is helemaal aan jou. Klik op Security score voor een overzicht in taartvorm. Klik op de onderdelen voor meer details over de score. Metadefender Endpoint is streng, waardoor je score al snel laag uitvalt. Het programma kijkt bijvoorbeeld of je een clouddienst gebruikt als Dropbox, Google Drive of OneDrive en beschouwt dit als potentieel risico. Ook wordt gekeken of Windows Update actief is, of je kwetsbaar bent voor phishing en de firewall correct werkt. Metadefender Endpoint geeft ook je virusscanner een score van 0 tot 30. Hierbij wordt onder andere nagegaan of de scanner actueel is en waanneer de laatste systeemscan heeft plaatsgevonden. Een onderdeel waar bijna niemand goed op zal scoren is encryptie. Endpoint is pas blij als je harde schijf volledig onleesbaar is versleuteld, een functie die alleen door bedrijven en een handvol nerds wordt toegepast.

Tip 01 Metadefender Endpoint kijk hoe veilig je pc is.

Tip 02: Ander videobestand

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Er zijn veel verschillende videoformaten en misschien wel net zo veel afspeelprogramma’s om de filmbestanden mee te kijken. Voor mobiele apparatuur is juist het aantal ondersteunde videobestanden beperkt. Wil je bijvoorbeeld een video ‘meenemen op reis’ voor de kinderen op de achterbank? Dan kan SuperSimple Video Converter je videobestanden snel omzetten in een bestandsformaat dat jouw tablet kan afspelen. Het programma bestaat al een tijdje, maar werkt nog uitstekend en heeft geen overbodige rommel aan boord (in tegenstelling tot veel andere tools in de categorie videoconverters).

SuperSimple Video Converter heeft twee belangrijke knoppen: Open en Convert. Met Open voeg je één of meer videobestanden toe aan een wachtrij. Klik op Convert om het videobestand om te zetten in een ander formaat. Je kunt een opslaglocatie opgeven (bijvoorbeeld je bureaublad of een geheugenkaart) en kiezen in welk formaat je het wilt bewaren. De meeste apparatuur kan overweg met mpeg-4 (mp4). Het is ook mogelijk om video’s achter elkaar te plakken en op te slaan als één lange film voor de ‘achterbankbrigade’.

Tip 02 SuperSimple Video Converter zet video’s om in een ander formaat.

Tip 03: Identieke inhoud

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Er zijn veel scenario’s waar Synchredible een uitstekend hulpmiddel biedt. Zoals de naam al doet vermoeden kan het programma synchroniseren. Je kunt Synchredible dus gebruiken om bijvoorbeeld de map met je werkdocumenten te synchroniseren naar een usb-stick. Wijzigingen worden over en weer bijgehouden; dat geldt ook verwijderingen, pas dus op. Dit maakt Synchredible uitermate geschikt om bijvoorbeeld een map documenten, foto’s en andere bestanden automatisch ook op je nas te zetten. Ook kun je Synchredible inzetten om clouddiensten te synchroniseren. Zo zorg je ervoor dat de foto’s uit je Dropbox ook beschikbaar worden in OneDrive. Het programma is (grotendeels) Nederlandstalig en dankzij een handige wizard snel in te stellen. Synchredible werkt met taken. In een taak definieer je wat Synchredible voor je moet doen en hoe het programma moet omgaan met verwijderde bestanden. Door een taak in te plannen worden de handelingen automatisch ingepland. Dit kun je op een specifieke tijd laten doen of bijvoorbeeld elke tien minuten. Uiteraard is het ook mogelijk om taken handmatig te starten.

Tip 03 Synchredible synchroniseert je bestanden, bijvoorbeeld naar een usb-stick, NAS of externe harde schijf.

Tip 04: Cloud op slot

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Alles wat je bewaart in Dropbox, OneDrive of Google Drive wordt beveiligd via techniek van de betreffende clouddienst. Als iemand zich eenmaal toegang weet te verschaffen tot jouw clouddienst, zijn al die bestanden volledig toegankelijk. Boxcryptor voegt een extra encryptielaag toe, die los staat van de clouddienst die je gebruikt. Hiervoor wordt een virtuele schijf ingericht. Alles wat je bewaart op deze virtuele schijf, wordt voorzien van encryptie voordat het in de cloud belandt. Overal waar je Boxcryptor installeert, kun je toegang krijgen tot de extra beveiligde bestanden. Zonder Boxcryptor en zonder het juiste wachtwoord zijn de bestanden onleesbaar.

Boxcryptor werkt met lokale beveiliging op je computer, maar je kunt ook een account aanmaken. Dit laatste is handig als je Boxcryptor op meerdere apparaten wilt gebruiken. Met de normale versie kun je direct aan de slag zonder registratie. De gratis versie van Boxcryptor is beperkter dan de betaalde versies, maar biedt voor persoonlijke gebruik voldoende mogelijkheden om bijvoorbeeld een map met gevoelige bestanden uitstekend te beveiligen.

Hoewel Boxcryptor zeer eenvoudig werkt, krijgt deze tip toch een hoge moeilijkheidsgraad. Encryptie is handig en veilig, maar kan leiden tot gegevensverlies als je je wachtwoord vergeet of de digitale sleutel van Boxcryptor kwijtraakt. Experimenteer dus eerst met testbestanden voordat je Boxcryptor in gebruik neemt met persoonlijke bestanden.

Tip 04 Boxcryptor voegt een extra beveiligingslaag toe aan je cloud-bestanden.

Tip 05: Geheim wapen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

VoodooShield Free biedt een extra veiligheidslaag voor je computer en gaat verder dan een basisfirewall. Het programma maakt een momentopname (snapshot) van alle software op je systeem. Ook heeft VoodooShield een eigen lijst met veilige programma’s. Zodra een programma dat niet voorkomt in de ‘veilige lijst’ probeert te verbinden met internet, treedt het schild van VoodooShield automatisch in werking. De actie wordt geblokkeerd en jij krijgt meerdere keuzes: je kunt de actie toestaan, blokkeren of in een gecontroleerde omgeving (sandbox) laten uitvoeren.

Geen actie blijft ongezien en VoodooShield grijpt precies op tijd in! De keerzijde van VoodooShield is dat het tijd kost om VoodooShield te leren welke acties wel en niet zijn toegestaan. Ook moet je niet bang aangelegd zijn, de meldingen van VoodooShield kunnen dreigend overkomen. De oorzaak van de alarmbellen is meestal wel begrijpelijk: VoodooShield kent het programma niet, kan de uitgever niet achterhalen omdat de ondertekening van een bestand niet klopt (dat zien we vaak bij freeware) of vindt een andere actie verdacht.

VoodooShield toont een pictogram van een schild in het systeemvak op de taakbalk. Klik hierop om het programma tijdelijk uit te schakelen of juist weer te activeren.

VoodooShield Free is gratis voor persoonlijk gebruik. Een betaalde Pro-versie is beschikbaar en daar word je helaas ook vaak op gewezen. Desondanks is VoodooShield interessant om te hebben, al is het alleen om te zien welke programma’s op je systeem zich verdacht gedragen in de ogen van een kieskeurige beveiliger.

Tip 05 VoodooShield houdt je internetverkeer in de gaten en waarschuwt direct bij onraad.

0 Reactie(s) op: Gratis software: De 10 beste freeware-tips van mei

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.