Gratis software: De 10 beste freeware-tips van mei

Door: robbin-ooijevaar | 19 mei 2017 14:16

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 06: Bij de tijd

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Eén van de eisen aan een veilige computer is dat je programma’s bij de tijd zijn. Niet iedereen zal de nieuwe functies van de meest recente versie van een programma gebruiken, maar deze nieuwere versie is mogelijk wel veiliger dan zijn voorganger. Hackers zijn continu opzoek naar lekken en achterdeurtjes. Softwareontwikkelaars dichten de lekken en brengen een nieuwe versie van hun programmatuur uit. Dit snelle ‘kat en muisspel’ is bijna niet bij te houden. Gelukkig hebben steeds meer programma’s een ingebouwde updatefunctie, maar niet allemaal. Om er zeker van te zijn dat de belangrijkste programma’s up-to-date zijn, kun je UCheck gebruiken. UCheck controleert welke programma’s er aanwezig zijn op je pc en kijkt ook de versies na. Via het tabblad Updates haal je de meest recente versie binnen en wordt deze ook meteen geïnstalleerd.

UCheck heeft een handig extraatje als je een nieuwe computer in gebruik neemt. Kijk bij Available voor een lijst met populaire programma’s. Vink de software aan die je wilt hebben, en UCheck regelt de downloads en installaties voor je. Hierbij is UCheck alert op overbodige extra’s die door sommige installatieprocedures zijn inbegrepen. Naast een gratis versie zijn er twee verschillende betaalde versies.

Tip 06 UCheck controleert je computer op verouderde programma versies en werkt deze voor je bij.

Tip 07: Videoknipper

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je snel een fragment uit een mp4-videobestand wilt knippen en hiervoor een videobewerkingsprogramma opent, verzuip je in de opties. Lossless Cut daarentegen biedt vrijwel geen opties. Het werkt als volgt: sleep een videobestand naar het Lossless Cut-venster en speel de video af. Plaats twee markeerpunten op de tijdlijn en klik op het schaartje. Bewaar je selectie met de knop mp4. Ingewikkelde kwaliteits- en renderinstellingen zijn er niet, je selectie wordt bewaard zonder kwaliteitsverlies.

Lossless Cut heeft één extra functie die soms handig kan zijn. Speel je video af en zet het beeld stil. Klik op het icoontje met het fototoestel en Lossless Cut bewaart een afbeelding in hoge resolutie.

Lossless Cut heeft geen installatieprocedure. Start het programma met Windows Verkenner via het bestand LosslessCut.exe.

Tip 07 Lossless Cut knipt een fragment uit je video en bewaart dit zonder kwaliteitsverlies.

Tip 08: Netwerkmeter

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

De bandbreedte van internetverbindingen in Nederland is meestal ongelimiteerd. Als je met je computer gebruik maakt van een 4G of ander telecomnetwerk is het handig om te weten hoeveel data er over de lijn gaat. Network Meter (boven het venster staat enkel de afgekorte naam NetMet) geeft inzicht in deze gegevens. Klik op Monitor en kies je netwerkadapter. Network Meter toont vervolgens een grafiek met hierin je dataverkeer en snelheid, zowel uploaden als downloaden. Doe je niets met je computer en is er toch internetverkeer? Dan is dit meestal een updateprocedure (bijvoorbeeld van je beveiligingsprogramma) of een clouddienst die in de achtergrond draait. Je kunt in Windows 10 aangeven dat een internetverbinding een verbinding is met een datalimiet. Hiermee minimaliseer je het internetverkeer in de achtergrond. Klik in je systeemvak (rechtsonder in beeld) op je netwerkicoontje en vervolgens op je verbinding. Vraag hiervan de eigenschappen op en activeer de optie Verbinding met een datalimiet.

Tip 08 Network Meter vertelt je hoeveel data je netwerk gebruikt.

Tip 09: Internetradio

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Er zijn 101-manieren om radio te luisteren op je computer. Je kunt terecht bij de website van het radiostation of een verzamelwebsite als www.nederland.fm gebruiken. Voor de echte radioliefhebber is Tray Radio de moeite waard om te proberen. Het programma biedt direct toegang tot al je radiozenders vanuit je systeemvak. Geef vooraf aan welke zenders je fijn vindt of maak een grove selectie. Klik met de rechtermuisknop op het Tray Radio-icoontje om van zender te wisselen. Extra programmainformatie, zoals welk het liedje wordt gedraaid, zie je verschijnen op de Windows-taakbalk.

Tray Radio is Nederlandstalig, maar minder overzichtelijk door de overvloed aan opties. Gelukkig kun je hier iets aan doen. Klik met de rechtermuisknop op het Tray Radio-icoontje en leg een eigen lijstje zenders aan via Favorieten. Via Instellingen / Snelkoppeling maken (…) start je je favoriete zenders met een snelkoppeling op je bureaublad. Zie je Tray Radio niet in je systeemvak in Windows 10? Maak het eenvoudig zichtbaar via Windows-toets+I / Persoonlijke instellingen / Taakbalk / Selecteren welke pictogrammen (…) worden weergegeven.

Tip 10: Start volume

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Schrik je weleens van het geluid dat uit je speakers schalt? Dan is het tijd voor Start Volume. Dit kleine programmaatje voorkomt een ongewenst hoog volume door dit bij elke start opnieuw voor je in te stellen, bijvoorbeeld op 15%. Je kunt je volume uiteraard altijd handmatig aanpassen via Windows of je afspeelsoftware. Start Volume heeft geen installatieprocedure. Start het programma met het bestand Start Volume.exe via Windows Verkenner. Kies het volume (15% in dit voorbeeld), activeer de optie Run at startup en bevestig met Ok. Vanaf nu hoef je je nooit meer zorgen te maken om onverwachte harde geluiden/muziek als je je laptop opstart in de trein of andere ruimte waar meer mensen aanwezig zijn.

Tip 10 Start Volume zorgt ervoor dat je geluid nooit per ongeluk te hard staat.

Ken ik niet? Gevaarlijk!

Bij bepaalde freeware krijg je direct enge waarschuwingen van je beveiligingsprogramma. Laat je niet afschrikken, maar lees goed wat er aan de hand is en of je dit logisch vindt. Sommige programma’s maken bijvoorbeeld verbinding met internet. Deze actie kan al een reactie uitlokken bij je beveiliger. Ook voor software die relatief nieuw is of wordt aangeduid als ‘zeldzaam’ kan je beveiligingsprogramma een waarschuwing geven. Alles in de haak? Laat het programma dan uitvoeren. Vertrouw je het niet helemaal? Laat je download onderzoeken door www.virustotal.com, dat doen wij ook! Deze website controleert jouw programma met meer dan vijftig beveiligingsprogramma’s. Zo zie je snel of je te maken hebt met een risico of een overijverig beveiligingsprogramma.

Installatiegedoe

We zien het helaas vaak en het zou verboden moeten worden: installatieprocedures die extra programma’s bundelen en ‘zomaar’ aanpassingen doen. Je probeert een programma uit en voor je het weet is de homepage van je browser aangepast en ben je een aantal ongewenste programma’s rijker. Deze handelswijze heet in de volksmond ‘achterbaks’, maar de nette aanduiding is ‘potentially unwanted program’ (pup). Steeds meer beveiligingsprogramma’s letten hierop als je iets probeert te installeren. Je kunt de ongewenste extra’s ook zelf voorkomen. Download een programma bijvoorbeeld alleen via de website van de makers. Kies altijd voor de geavanceerde of aangepaste installatie. Zo kun je goed nakijken welke opties er actief zijn. Verwijder de vinkjes bij aanpassingen/programma’s die je als ongewenst beschouwt of keur de aanpassing op een andere manier af.

Wees altijd alert tijdens de installatie van programma’s om ongewenste extra software en/of aanpassingen te voorkomen.

0 Reactie(s) op: Gratis software: De 10 beste freeware-tips van mei

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.