De 11 beste gratis programma's van mei

Door: Robbin Ooijevaar | 29 mei 2014 13:00

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Freeware-makers zijn enthousiaste computergebruikers die hun programmeervaardigheden inzetten om iets te verbeteren of leuker te maken. We bespreken ook deze maand weer de beste en handigste programma's van dit moment.

Tip 01: Usb op de desktop

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8(.1)

Over DriveShortcut hoeven we niet veel te vertellen, behalve dat het een zeer praktisch programma is. DriveShortcut toont een snelkoppeling op je bureaublad naar je usb-stick zodra je deze aansluit op je computer. Trek de usb-stick los en de snelkoppeling verdwijnt automatisch weer.

Handig toch? Je hoeft bijna niets in te stellen! Start DriveShortcut en plaats een vinkje bij Removable drive (USB Drive). Kies Yes bij Start TweakNow DriveShortcut at Windows startup als je de handige functie van DriveShortcut altijd wilt gebruiken.

Tip 01 DriveShortcut maakt voor je usb-stick een tijdelijke snelkoppeling op je bureaublad.

Tip 02: Mijn harde schijf

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8(.1)

Het Engelse woord 'guardian' doet vermoeden dat het programma HDD Guardian een soort beschermengel is van je harde schijf (of SSD), maar dat is overdreven. Het programma toont wel waarschuwingen en leest de SMART-informatie uit. Hierin staat bijvoorbeeld of er weleens iets mis is gegaan met het lezen van (en schrijven naar) het opslagmedium. Ook toont HDD Guardian de temperatuur van je schijf. Daarnaast blijkt HDD Guardian onverwacht handig als informatieprogramma: het haalt uitgebreide technische details boven water van interne- en externe opslagmedia. Je ziet onder andere het exacte typenummer en de naam van de fabrikant.

Ook is de aansluitmethode eenvoudig af te lezen, bijvoorbeeld SATA3 bij Device info / Interface. Voor harde schijven is de rotatiesnelheid belangrijk. Deze staat bij Device information / Rotation rate. De meeste laptops hebben een harde schijf met 5400 rpm, bij desktop-pc's is dit een snellere 7200 rpm. Omdat SSD's geen bewegende delen hebben, is rpm hier niet van toepassing. SSD-gebruikers kunnen het programma overigens beter niet gebruiken.

De makers waarschuwen voor een probleempje met Samsung F4 Eco Green-SSD's: "Let op, wees voorzichtig met de instellingen in het geavanceerde menu. Foutief gebruik kan leiden tot problemen." De informatieve tabbladen van HDD Guardian zijn zonder gevolgen te raadplegen.

Tip 02 HDD Guardian vertelt je precies wat voor harde schijf je hebt, hoe deze is aangesloten en leest ook de SMART-informatie uit.

Tip 03: Sluwe vos!

Geschikt voor: Firefox

Hoewel Google Chrome steeds populairder wordt, zien veel mensen Firefox nog steeds als de beste alternatieve webbrowser. Als u bij deze laatste groep hoort, is Fasterfox een aanrader. Het programma past allerlei optimalisaties aan zodat de webbrowser (nog) sneller werkt. Het verschil is direct na de installatie van de uitbreiding merkbaar. Liefhebbers kunnen zelf sleutelen in de opties en opzoek gaan naar specifieke verbeteringen.

Je vindt de opties van Fasterfox in Firefox via Extra / Add-ons / Extensies. Druk op de Alt-toets als het menu Extra niet zichtbaar is. Standaard is het profiel Turbo geladen actief. Je kunt kiezen uit diverse profielen of handmatig instellingen maken door Gebruiksinstellingen te activeren. Hiermee worden alle geavanceerde opties zichtbaar.

Tip 03 Fasterfox biedt slimme optimalisaties voor Firefox-gebruikers: gewoon sneller!

Tip 04: Usb-startmenu

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8(.1)

Het is lastig om alle mogelijkheden van LiberKey kort samen te vatten. Het programma is een soort 'startomgeving' voor alle bekende hulprogramma's. Centraal staat het installatiegemak: alles komt in je LiberKey-omgeving en start je ook vanuit hier. De programma's die je in LiberKey kunt zetten lopen zeer uiteen, van het bekende systeemhulpje CCleaner tot de handige fotobewerker PhotoFiltre en alles wat hier tussen ligt. Tijdens de installatie van LiberKey kies je een basis- of uitgebreide suite. Hiermee wordt een set hulpprogramma's in één keer binnengehaald.

Je kunt via de website je collectie eenvoudig uitbreiden. LiberKey werkt vanaf een usb-stick, de map van een clouddienst (bijvoorbeeld Dropbox of OneDrive) of direct vanaf je harde schijf. Is LiberKey handig voor je? Surf naar de website en kijk of je meer dan één programma gebruikt (of wilt gaan gebruiken). In dat geval kun je LiberKey hiervoor inzetten. LiberKey zorgt er voor dat je je programma's snel kunt starten, de updates en (indien gewenst) overal met je meeneemt op een usb-stick.

Tip 04 LiberKey verzamelt je lievelingsfreeware in één schil, die je ook nog eens eenvoudig mee kunt nemen op een usb-stick.

4 Reactie(s) op: De 11 beste gratis programma's van mei

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 mei 2014 18:40 Anoniem
  Vandaag SterJo Startup Patrol geinstalleerd. Op de website van SterJo stonden nog 2 andere programma's tw SterJo Wireless Passwords en SterJo NetStalker. Een van deze programma's heeft er voor gezorgd dat mijn systeem besmet is geraakt door het SearchProtect virus.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 juni 2014 09:39 Anoniem
  Wilde SterJo Startup Patrol installeren. Kreeg meteen melding van NOD32: Threat: Win32/InstallMonetizer.AF potentially unwanted application. Bedankt en leuke tip ComputerTotaal! En gezien de RSS feeds willen jullie ons ook nog laten over stappen op Apple. Ik ga mijn abonnement heroverwegen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2014 10:01 jeroen-de-jager
  Dank voor het melden, ten tijde van publicatie was er (nog) niets mis mee. Nu geeft VirusTotal 5 hits, dat is wat veel. Daarom hebben we SterJo Startup Patrol uit het artikel verwijderd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 juni 2014 18:28 Anoniem
  Maar liefst 11 trackers gevonden op deze pagina van Computer!totaal.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.