Gratis software: De 13 beste freeware-tips van december

Door: robbin-ooijevaar | 08 december 2016 14:41

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste programma’s van dit moment en nieuwe versies van ‘evergreens’.

Tip 01: Gmail in Windows

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

We zijn geen fan van desktopclients voor webmailsystemen. Hierdoor werk je nog steeds met twee technieken: het vertrouwde van een computerprogramma, maar meestal met alle beperkingen van dien. Als je webmaildienst nieuwe slimmigheidjes introduceert, ben jij de laatste die hier voordeel van heeft. WMail, een desktopclient voor Gmail, is anders en wel de moeite waard om te bekijken. Het ‘programma’ toont je Gmail zoals je gewend bent in je browser, maar dan met een aantal toevoegingen. Handig zijn extra notificatiemogelijkheden, maar het programma is helemaal een must als je meer dan één Gmail-adres gebruikt. WMail maakt het mogelijk om zeer snel te schakelen tussen de verschillende accounts. Een overzicht van je accounts staat in de compacte linkerkolom. Je ziet ook meteen het aantal ongelezen berichten in een account (dit kun je overigens wel uitschakelen). Klik op een account en je wisselt direct.

Tip 01 WMail is een desktopclient voor Gmail die meerdere accounts tegelijk kan laden.

Tip 02: Dubbele Verkenner

Geschikt voor: Linux, Mac OS X, Windows 7, 8(.1), 10

Windows Verkenner heeft voor de meeste mensen alles in huis wat je je maar kunt wensen om bestanden te vinden, verplaatsen en kopiëren. Maar als je merkt dat je regelmatig te veel moet rondklikken om iets gedaan te krijgen, dan is Double Commander interessant om te proberen. Het programma toont een dubbele Windows Verkenner. Je kunt dus twee locaties openen en zo eenvoudiger bestanden verplaatsen of kopiëren. Daarnaast heeft Double Commander een aantal handige opties die niet aanwezig zijn in de standaard Windows Verkenner.

Zo kun je sneltoetsen koppelen aan locaties die je vaak gebruikt en geavanceerd zoeken in bestanden. Ook de optie om de inhoud van twee mappen met elkaar te vergelijken is soms handig. Double Commander werkt zeer eenvoudig, maar het zal wel enige discipline kosten om Double Commander te openen in plaats van Windows Verkenner – gewoonweg omdat je aan die laatste gewend bent. Via de website van de makers kun je extra uitbreidingen (plug-ins) downloaden om Double Commander nog meer functionaliteit te geven.

Tip 02 Double Commander is geen vervanger van Windows Verkenner, je kunt beide oplossingen naast elkaar gebruiken.

Tip 03: Geluidscontroleur

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Merk je dat je je soms ergert aan geluiden uit je browser terwijl je lekker naar muziek luistert? Dankzij SoundVolumeView krijg je volledige controle over alles wat er uit je speakers klinkt. SoundVolumeView toont een overzicht van je ‘geluidskaarten’ en programma’s die hiervan gebruikmaken. Klik op een programma dat je wilt aanpassen en draai aan je muiswieltje terwijl je de Ctrl-toets ingedrukt houdt. Hiermee pas je het volume geleidelijk aan. Met F7 demp (‘mute’) je het betreffende programma volledig. Druk op F8 om dit weer ongedaan te maken.

Met File / Save sound profile bewaar je je voorkeursinstellingen in een geluidsprofiel. Via File / Load sound profile laad je een opgeslagen geluidsprofiel en zijn je geluidsvoorkeuren in één keer goed ingesteld. Je kunt meerdere profielen bewaren, bijvoorbeeld als je film kijkt, muziek luistert of een drukke werkdag wilt doorkomen.

Tip 03 SoundVolumeView laat jou bepalen welke programma’s je speakers mogen gebruiken en hoe hard (of zacht) dit is toegestaan.

Tip 04: Filmpje downloaden

Geschikt voor: Mac OS, Windows 7, 8(.1), 10

De begrippen ‘YouTube’ en ‘downloaden’ liggen mijlenver uit elkaar. De streamingdienst is niet echt blij met de mogelijkheid om filmpjes binnen te laten halen door websites of programma’s. In deze laatste categorie is dan ook veel ‘rommel’ te vinden. YouTube-downloadprogramma’s worden bijvoorbeeld geleverd met extra adware of gebundelde software. Dat het ook anders kan bewijst Ummy Video Downloader. Het programma is compact, snel en doet precies wat het belooft. Kopieer het webadres van een filmpje dat je wilt hebben en plak het in Ummy Video Downloader. Het programma zoekt automatisch de beste kwaliteit en haalt de video binnen. Je kunt aangeven waar je de filmpjes wilt bewaren. Ummy Video Downloader onthoudt deze locatie automatisch. Dit kun je achteraf wijzigen via de instellingen achter het tandwiel-icoontje. Leuk extraatje is de mp3-optie. Hiermee bewaart Ummy Video Downloader alleen de muziek uit de video.

Het spreekt voor zich dat het niet is toegestaan om auteursrechtelijk beschermde werken binnen te halen met Ummy Video Downloader.

Tip 04 Ummy Video Downloader bewaart YouTube-filmpjes in hoge kwaliteit (of als mp3) op je computer.

Tip 05: Terugknop terug!

Geschikt voor: Google Chrome

Sinds enige tijd kun je niet meer op de Backspace-knop drukken in Chrome om terug te keren naar de vorige pagina. Google heeft hiervoor gekozen omdat slechts 0,04% van de gebruikers deze functie benutte. Een rekensommetje – waarbij we uitgaan van een miljard actieve Chrome-gebruikers (2015) – leert dat vierhonderdduizend mensen zich waarschijnlijk groen en geel ergeren. Hoor je net als wij ook bij deze groep? Installeer dan Backspace to go Back. Deze Chrome-extensie doet maar één ding: de functie van de Backspace-knop teruggeven. Maar wat ons betreft is dat genoeg!

Tip 05 Backspace to go Back geeft de Backspace-knop terug aan Chrome-gebruikers.

Tip 06: Encryptie

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je niet wilt dat anderen op jouw computer bij bepaalde bestanden kunnen, heb je encryptie nodig. Challenger kan dit voor je regelen. Nadat je je hebt aangemeld met het standaard wachtwoord, kun je een nieuw wachtwoord instellen via Manage passphrases. Als extra beveiliging dien je het wachtwoord toe te kennen aan een letter, bijvoorbeeld de c. Klik op Activate passphrase, klik op c en geef je wachtwoord op. Challenger wordt opnieuw actief. Sleep het bestand dat je wilt versleutelen naar het Challenger-venster en klik op Encrypt. Het bestand wordt onleesbaar gemaakt. Door Challenger opnieuw te openen en je aan te melden met het wachtwoord, kun je het beveiligde bestand weer naar het Challenger-venster slepen. Klik nu op Decrypt om het bestand te herstellen.

Let op: hoewel Challenger gebruiksvriendelijk is, moet je toch voorzichtig zijn met dit programma. Versleutelde bestanden zijn voor altijd verloren als je het wachtwoord niet meer weet. Wees extra op je hoede met de optie Folder or Drive. Hiermee versleutel je een complete map of schijfletter.

Tip 06 Gebruik Challenger als je bestanden wilt beveiligen met encryptie en een wachtwoord.

2 Reactie(s) op: Gratis software: De 13 beste freeware-tips van december

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 15 december 2016 15:00 Detko
  Helaas, niks freeware. UmmyVideoDownloader staat de download van slechts één filmpje toe, daarna is het betalen! Is deat de redactie echt ontgaan?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 januari 2017 18:50 Hanno
  Weet je zeker dat je de goede url hebt gebruikt?
  Ik gebruik ook dit programma maar ik kan er gewoon onbeperkt filmpjes mee downloaden!

  Ik zou het programma van je computer verwijderen en het nogmaals downloaden. Tip: als je op de website komt klik dan op 'Click here to download for free' en niet op de grote download knop!


  Ik wens je veel suc6!

  Groet Hanno
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.