Tip 07: Zoeken en starten
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10
Wox is een zogenaamde ‘launcher’. Een ‘launcher’ maakt het eenvoudig om snel programma’s te starten. Vooral experts zijn hiervan gecharmeerd omdat je meestal het toetsenbord gebruikt. Wox toont een balk waar je van alles in kunt typen, bijvoorbeeld de naam van een Windows-instelling, programmanaam, documentnaam of meer. Wox toont tijdens het typen de zoekresultaten waarna je iets kunt openen of starten met de pijltjestoetsen gevolgd door enter.
Om Wox te leren gebruiken moet je jezelf de discipline opleggen om je startmenu een paar dagen niet meer aan te raken. Probeer ook het gebruik van Windows Verkenner te voorkomen. In plaats daarvan gebruik je steeds Wox. De kans is groot dat je niet meer anders wilt! De gewenste bestanden, documenten, mappen, programma’s en Windows-instellingen heb je veel sneller voor je neus dan wanneer je naar de muis grijpt.
Wox heeft een stapje voor op gelijksoortige programma’s vanwege de integratie met Everything. Everything is een ongeëvenaard snelle zoekmachine om documenten (en andere bestanden) te vinden op bestandsnaam.
De standaard sneltoets om Wox te activeren is Alt+Spatie. Kijk bij de Wox-instellingen als je een andere activatietoets handiger vindt. Bekijk ook de andere instellingen om Wox geheel naar je wensen af te stellen.
Tip 08: Windows Update
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10
Voor iedereen die meer controle wil over Windows Updates, biedt Windows Update Minitool handig gereedschap. Het programma toont aanwezige updates en kan nieuwe updates voor je binnenhalen en installeren. Als je updates alleen wilt binnenhalen maar nog niet installeren, activeer je Offline mode. De bestanden worden bewaard in de map C:\Windows\SoftwareDistribution\Download en kun je handmatig installeren. Deze functie is ook handig voor systeembeheerders van een klein kantoor.
Beweeg je muis over de knoppen om de functies te ontdekken. Zo kun je met Hide updates verbergen. Dit kan handig zijn als je weet dat bepaalde updates problemen veroorzaken of je printer nog steeds wordt bijgewerkt via Windows Update, terwijl je het apparaat al jaren niet meer hebt. Verborgen updates verschijnen automatisch achter de knop Hidden.
De makers hadden ten tijde van schrijven nog geen goede website. Hierdoor was het lastig om Windows Update Minitool snel te installeren. Je haalt het programma het eenvoudigst en veiligst binnen via deze link.
Tip 09: Scherm overnemen
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10
Iedereen die weleens geholpen is met een computerprobleem via internet (of deze hulp zelf heeft geboden) is bekend met TeamViewer. Het programma is gratis voor persoonlijk gebruik, maar je krijgt bij afsluiten een reclamevenster te zien. Supremo heeft dit probleem niet. Supremo doet nagenoeg hetzelfde als TeamViewer en heeft ook visueel veel overeenkomsten.
Start Supremo op twee computers. Na het opgeven van een ID (cijfercode) en wachtwoord kun je het scherm, toetsenbord en muis overnemen van iemand anders. Installeren is niet nodig, maar wel mogelijk. Dit is handig als je Supremo op een eigen systeem wilt gebruiken om op afstand over te nemen. In dit geval dien je een goed wachtwoord in te stellen om toegang op afstand te krijgen.
Tip 10: Autoplay? Nee!
Geschikt voor: Google Chrome
Video groeit nog steeds in populariteit en dat merk je tijdens het internetten. Bewegende banners, reclames en filmpjes op sociale media beginnen direct met afspelen.
Google Chrome is gestopt met ondersteuning van Flash, dus van deze bewegende elementen heb je geen last meer. Veel websites gebruiken html5 voor video’s en banners. Als je het automatisch starten van video’s en bewegende banners wilt stoppen, installeer je de extensie Disable HTML 5 Autoplay in Google Chrome. Na de installatie kun je de multimedia-elementen gewoon blijven bekijken, maar pas als je erop klikt. Voor Firefox-gebruikers doet de extensie FlashStopper nagenoeg hetzelfde. Deze uitbreiding blokkeert zowel Flash als html5.
Tip 11: Fotoviewer
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10
Een van de voordelen van ‘wijlen Picasa’ was de uitstekende fotoviewer. Als je deze vergelijkt met de standaard-app van Windows 10 waarmee je foto’s opent, is het maar behelpen. Maverick Photo Viewer kan een goed alternatief zijn! Tijdens de installatie geef je aan welke fotobestanden je met Maverick Photo Viewer wilt openen. Het programma ondersteunt 36 verschillende formaten. In Windows 10 is een extra stap nodig om Maverick Photo Viewer als je standaard-fotoviewer in te stellen. Gebruik Windows-toets+I / Systeem / Standaard-apps en kies bij Fotoviewer voor Maverick Photo Viewer. Je kunt deze aanpassing altijd weer ongedaan maken.
Foto’s worden fullscreen getoond. Druk op enter voor een vensterweergave en op spatie om de volgende afbeelding te bekijken. Een overzicht van de sneltoetsen vind je in de instellingen van het programma.
Naast het snel bekijken van je foto’s kan Maverick Photo Viewer ook exporteren naar een ander formaat, bijvoorbeeld png of jpg, en afbeeldingen verkleinen.
Tip 12: Weg met bloatware
Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10
Als je een nieuwe computer koopt, is hier vaak al allerlei software op geïnstalleerd. Dit soort ongewenste extra software wordt ook wel ‘crapware’ of ‘bloatware’ genoemd. Avast Software Cleanup is een handig hulpmiddel om dit te verwijderen. Het programma voert een analyse uit op je computer en toont potentieel ongewenste software. Als de lijst leeg is, kun je met Show extended user interface een volledige lijst met geïnstalleerde software krijgen. Klik op Move to trash of Completely remove om een programma te verwijderen. Avast Software Cleanup maakt standaard een Windows systeemherstelpunt voor je aan, een veilig gevoel.
Hoewel Avast Software Cleanup een goed hulpmiddel is om met een frisse start met je nieuwe computer te beginnen, is het programma helaas niet compleet. We missen de mogelijkheid om standaard-apps van Windows 10 te verwijderen en hopen dat deze mogelijkheid in toekomstige versies zal worden toegevoegd.
Let op: verwijder alleen programma’s die je echt niet gaat gebruiken en laat software die je niet kent met rust.
Weg met die rommel!
Sommige installatieprocedures bundelen extra opties en aanpassingen. Je probeert een programma uit en voor je het weet is de homepage van je browser aangepast en ben je een aantal ongewenste programma’s rijker. Deze handelswijze heet in de volksmond ‘achterbaks’, maar de nette benaming is ‘potentially unwanted program’ (pup). Steeds meer beveiligingsprogramma’s letten hierop als je iets probeert te installeren. Je kunt de extra’s ook zelf voorkomen. Download een programma bijvoorbeeld alleen via de website van de makers. Kies altijd voor ‘geavanceerde installatie’ of ‘aangepaste installatie. Zo kun je goed nakijken welke opties er actief zijn. Verwijder de vinkjes bij aanpassingen/programma’s die je als ongewenst beschouwt of keur de aanpassing op een andere manier af.
2 Reactie(s) op: Gratis software: De 13 beste freeware-tips van december