Gratis software: De 12 beste freeware-tips van maart

Door: robbin-ooijevaar | 10 maart 2017 14:13

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste programma’s van dit moment en nieuwe versies van ‘evergreens’.

Krijg je niet genoeg van onze freeware-tips? Op computertotaal.nl/freeware verzamelen we ze allemaal voor je, handig in één overzicht.

Tip 01: Nepnieuws

Geschikt voor: Chrome, Firefox, Safari en Edge

Heb je moeite om zelf na te denken? Weten jouw vrienden en familie dat je ‘napraat’ wat je op tv ziet of op internet hebt gelezen? Dan is het misschien tijd om B.S. Detector te installeren in je browser. Als Sylvana Simons dat had gedaan, had het pijnlijke filmpje ‘Sylvana Simons bewegende beelden’ waarschijnlijk niet bestaan op YouTube. B.S. Detector is een browseruitbreiding die probeert nepnieuws te detecteren. We hebben uiteraard een paar tests gedaan. De resultaten waren wisselend. Zo werd de website www.speld.nl keurig herkend en aangemerkt als ‘een niet al te betrouwbare bron’. Facebook-berichten van De Speld werden echter niet herkend. Toch is B.S. Detector de moeite waard om uit te proberen. Met een beetje geluk weet je snel of je een echt bericht leest of dat je je tijd verspilt aan een grapje van iemand anders.

Tip 01 B.S. Detector herkent nepnieuws op websites en sociale media.

Tip 02: Videofragment

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10 en Linux

Voor wie sporadisch een videofragment wil knippen uit een filmpje kan terecht op www.online-video-cutter.com. De site maakt het eenvoudig om een fragment te selecteren en op te slaan. Je moet het filmbestand wel eerst uploaden en dat kan lang duren als het bestand groot is. Als je vaker fragmentjes uit een film wilt halen is een desktop-programma handiger. LosslessCut is hier uitermate geschikt voor. Het programma heeft geen installatieprocedure. Download het zip-bestand, pak het uit en start het programma met LosslessCut.exe. Sleep je filmpje naar het LosslessCut-venster. Bepaal je fragment en bewaar het zonder kwaliteitsverschil op je computer.

LosslessCut is zeer beperkt, je kunt er helemaal niets mee behalve een fragment uit een videobestand halen. Dit is tevens de kracht van het programma: geen gedoe met instellingen en direct aan de slag.

Tip 02 LosslessCut is een eenvoudig programma om een fragment te knippen uit een videobestand.

Tip 03: Old Calculator

Geschikt voor: Windows 10

Veel Windows-onderdelen zijn vernieuwd sinds Windows 10. Voor wie de oude rekenmachine uit Windows 7/8 mist is er goed nieuws in de vorm van Old Calculator for Windows 10. Het programma geeft je de klassieke rekenmachine terug, niets meer en niets minder. Installeer Old Calculator for Windows 10 en je vindt de rekenmachine direct terug in je startmenu.

Tip 03 Met Old Calculator for Windows 10 krijg je de oude rekenmachine terug Windows 10.

Tip 04: Netwerkschijf

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Het is eenvoudig om in de Windows Verkenner een schijfletter te koppelen aan een gedeelde opslagruimte, bijvoorbeeld van een NAS. Start de Windows Verkenner, open het apparaat via Netwerk en klik met de rechtermuisknop op een gedeelde map. Met Netwerkverbinding maken koppel je een schijfletter. Windows zal de koppeling, als je daarvoor kiest, automatisch herstellen bij elke herstart van je systeem. Ben je een laptopgebruiker? Dan zijn de koppelingen (meestal) alleen in je eigen netwerk geldig en zal Windows op een ander netwerk blijven proberen om verbinding te maken. Misschien heb je hier wel andere ‘mappings’ nodig? Met Network Drive Control krijg je meer controle over gekoppelde schijven. Je kunt bijvoorbeeld een draadloos netwerk instellen waarbij de koppelingen moeten werken. Alleen in dit netwerk worden de schijfletters voor je aangemaakt.

Tip 04 Network Drive Control geeft uitgebreide opties om netwerkbronnen te koppelen aan een schijfletter.

Tip 05: Windows Update

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

We krijgen regelmatig vragen over Windows Update. Dit essentiële onderdeel zorgt ervoor dat je systeem zichzelf automatisch bijwerkt. Bij problemen kun je 101-websites afstruinen om Windows Update weer aan de praat te krijgen, maar het kan ook eenvoudiger met Windows Update Reset Tool. Eigenlijk is dit geen echt programma, maar een geavanceerd script. Open de Windows Verkenner en klik met de rechtermuisknop op het bestand ResetWUEng.cmd om het als administrator te starten. Je krijgt een klassiek ‘dos-scherm’ met meerdere keuzes. Maak met optie 1 een systeemherstelpunt, wel zo veilig! Met optie 2 herstel je Windows Update volledig. Met een beetje geluk is je probleem hiermee opgelost. Als dit niet het geval is kun je geavanceerdere reparaties starten, zoals het controleren van systeembestanden of beschadigde bestanden opsporen.

De geavanceerde opties zijn niet voor beginners. Gebruik deze alleen als je weet welke oplossingen Windows Update Reset Tool voor je toepast. Dit geldt overigens niet alleen voor Windows Update Reset Tool, maar voor alle hulpprogramma’s die ingrijpen in systeembestanden van Windows.

Tip 05 Komen je updates niet meer binnen? Windows Update Reset Tool herstelt je probleem (meestal) snel.

Tip 06: Windows Tweaker

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Voor wie graag aan Windows-instellingen sleutelt is Windows Tweaker een aanrader. Het programma herbergt een schat aan instellingen en opties. Veel instellingen zijn alleen voor experts interessant, maar ook beginners kunnen er ergernissen mee oplossen. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch aanmelden bij Windows. Met Windows Tweaker heb je dit snel ingesteld bij Login / Automatic login. Ook kun je het gedrag van de rechtermuisknop aanpassen en hier bijvoorbeeld opties verwijderen of juist nieuwe toevoegen. Deze instellingen vind je bij Right click.

De uitgebreide mogelijkheden van Windows Tweaker hebben een nadeel: het programma is niet overzichtelijk. Dit kan afschrikken als je er voor het eerst mee aan de slag gaat. Gebruik de Engelstalige zoekfunctie om snel te vinden wat je wilt aanpassen.

Windows Tweaker is net als vergelijkbare programma’s niet geschikt voor de absolute beginner. Zorg voor een goede back-up of op zijn minst een systeemherstelpunt voordat je aan de slag gaat met Windows Tweaker.

Tip 06 Windows Tweaker herbergt een schat aan (verborgen) Windows-instellingen.

Tip 07: Meten is weten

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je in je meterkast kijkt loopt er een metertje mee voor het verbruik van je energie. Op je computer is het lastiger om inzicht te krijgen in je bandbreedteverbruik en dat is precies wat UpDown Meter te bieden heeft. De eerste keer dat je UpDown Meter start moet je opgeven welke netwerkadapter je wilt meten. Het programma toont een meter met een kleine grafiek. Hierin zie je het actuele verbruik. Onder de grafiek zie je statistische informatie, zoals gemiddelde snelheden en ‘verbruik’.

Tip 07 UpDown Meter geeft inzicht in je netwerksnelheid.

0 Reactie(s) op: Gratis software: De 12 beste freeware-tips van maart

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.