Gratis software: De 12 beste freeware-tips van maart

Door: robbin-ooijevaar | 10 maart 2017 14:13

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 08: Game cleaner

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

CCleaner van piriform.com is de ongekroonde koning op schoonmaakgebied. Het programma verwijdert overbodige tijdelijke bestanden/resten uit Windows en van programma’s. Steam Cleaner is iets dergelijks, maar dan speciaal voor games. Steam Cleaner richt zich namelijk op tijdelijke bestanden van games en gameplatforms. Uiteraard worden je ‘safe games’ en installaties niet aangetast. Steam Cleaner speurt overbodige tijdelijke bestanden op en verwijdert deze voor je. Het programma ondersteunt onder andere Steam, uPlay en Origin. Ben je geen gamer? Dan kun je deze download overslaan.

Tip 08 Steam Cleaner is een soort CCleaner, maar dan voor games.

Tip 09: Reservekopie

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Het maakt niet uit welke oplossing je gebruikt, als je er maar over na hebt gedacht en een plan hebt. We hebben het over een goede back-up. Met Comodo Backup kun je dit snel regelen. Het programma kan je volledige systeem veiligstellen of alleen je belangrijkste mappen. De back-up kun je opslaan op bijvoorbeeld een externe schijf, netwerkschijf of online opslag bij Comodo Cloud. Voor dit laatste heb je een abonnement nodig, de overige oplossingen zijn kosteloos te gebruiken. Met Backup stel je je reservekopie in. Kies voor Mappen en bestanden als je bijvoorbeeld de inhoud van de map Documenten wilt veiligstellen. Klik steeds op Volgende om de back-up in te stellen. Het terugzetten van een back-up doe je via Herstel.

Wees alert tijdens de installatie van Comodo Backup om overbodige extra’s te voorkomen.

Tip 09 Comodo Backup maakt snel een reservekopie van je volledige systeem of alleen van geselecteerde mappen.

Tip 10: Doorwerken!

Geschikt voor: Google Chrome-browser

Soms is het moeilijk om gedisciplineerd te werken en laat je jezelf voortdurend afleiden door bepaalde websites en sociale media. Een andere valkuil voor sommige mensen is het ‘doorwerken om het doorwerken’. Zonder pauze te nemen wordt er uren aaneengesloten gebuffeld achter de tekstverwerker of spreadsheet. Strict Workflow is een uitbreiding voor Google Chrome en biedt een oplossing voor beide problemen. Strict Workflow werkt volgens de pomodorotechniek. Hierbij werk je steeds in blokken van 25 minuten, afgewisseld door korte pauzes. Als je timer eenmaal loopt, kun je bepaalde websites niet bezoeken. Websites als YouTube, Facebook en Twitter worden tijdelijk geblokkeerd. De volledige lijst vind je in de instellingen van Strict Workflow en kun je eenvoudig aanpassen.

Strict Workflow biedt uiteraard geen garantie voor een gestructureerde werkdag, maar kan je wel helpen om met discipline te werken zodat je meer gedaan krijgt in minder tijd. Negeer vooral de pauzes niet, het lijkt je concentratie juist te vergroten.

Tip 10 Strict Workflow helpt je om te concentreren door een handige ‘werktimer’ en automatische websiteblokkades.

Tip 11: Slimme slaapstand

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Zodra je computer enige tijd niet wordt gebruikt zal Windows Energiebeheer de slaapstand activeren, zelfs als je systeem in de achtergrond nog bezig is. Met Lomsel Shutdown kun je acties koppelen aan een bepaalde toestand van je systeem. Lomsel Shutdown kan bijvoorbeeld je processor in de gaten houden. Als deze gedurende enige tijd niet belast wordt boven de 50%, kun je Lomsel Shutdown je systeem laten afsluiten. Ook zijn andere instellingen mogelijk, zoals slaapstand, afmelden, Windows vergrendelen, et cetera. Wanneer is dit handig? Nou, bijvoorbeeld bij het maken van back-ups of het uitvoeren van grondige scans door je beveiligingsprogramma. Deze klussen duren vaak lang, dus voer je de werkzaamheden ‘s nachts uit. Start de controle en kijk via Windows Taakbeheer (Ctrl+Shift+Esc) hoe de processorbelasting is. Ga hier iets onder zitten en stel dit percentage in bij CPU is idle. Koppel hier een actie aan, bijvoorbeeld Hibernate. Zodra de scan is afgerond en je systeembelasting dus afneemt, activeert Lomsel Shutdown automatisch de slaapstand. Dit is slechts een van de vele mogelijkheden. Voor de techneuten onder ons zijn er allerlei scenario’s denkbaar. Ook kun je de acties door Lomsel Shutdown laten koppelen aan een sneltoets.

Tip 11 Lomsel Shutdown geeft meer controle over het afsluiten van je computer.

Tip 12: Niet slapen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je wilt dat je niet wilt dat je computer ‘in slaap valt’ omdat je iets aan het downloaden bent of een video rendert, kun je natuurlijk je energieprofiel aanpassen. Er is een eenvoudigere oplossing. Sleep Preventer voorkomt tijdelijk dat je energiebeheer ingrijpt en je systeem uitschakelt of de stand-by stand activeert. We hebben eerder een dergelijke oplossing besproken in Tips & Trucs, maar Sleep Preventer heeft een handig extraatje. Je bepaalt namelijk zelf hoe lang je energiebeheer wilt omzeilen, bijvoorbeeld 30 minuten tot twee uur. Kies voor Infiniti om je energiebeheer te deactiveren zolang Sleep Preventer actief is.

Sleep Preventer is een klein programmaatje waarvan de homepage van de makers niet meer te vinden is. Je Sleep Preventer downloaden via Softpedia.

Tip 12 Sleep Preventer voorkomt dat de slaapstand van je computer actief wordt.

Tip 13: Fotobeheer

Geschikt voor: macOS, Linux, Windows 7, 8(.1), 10

Het programma digiKam is een fotobeheerder voor je computer en werkt onder alle gangbare besturingssystemen. Er zijn meer van dit soort oplossingen, het is maar net welke je het prettigst vindt werken. Als je een Adobe-liefhebber bent gebruik je waarschijnlijk Bridge en/of Lightroom. Misschien heb je nog wel een oude versie van Picasa draaien? DigiKam biedt een goed alternatief om snel door je fotocollectie te bladeren. Dubbelklik op een afbeelding voor een vergroting. Geef afbeeldingen sterretjes om je favoriete kiekjes later snel terug te vinden. Ook kun je met digiKam albums aanmaken en basale fotobewerkingen uitvoeren zoals roteren, exporteren naar een ander formaat en zijn er vele andere mogelijkheden. Met een opsomming van de opties doen we digiKam te kort, experimenteer met het programma om te zien wat je er nog meer mee kunt. Bekijk ook vooral de knop Map. Hiermee toon je je afbeeldingen op een landkaart en dat is leuk als je foto’s hebt gemaakt met een smartphone. Deze fotobestanden zijn vaak al voorzien van gps-coördinaten waardoor je je afbeeldingen snel op locatie kunt selecteren en bekijken.

Tip 13 digiKam is een alternatief voor ‘wijlen Picasa’ en andere fotocatalogussoftware.

Zeldzaam

Bij sommige programma’s krijg je direct enge waarschuwingen van je beveiligingsprogramma. Dit komt ook voor bij downloads uit deze rubriek. Laat je niet afschrikken, maar lees goed wat er aan de hand is en of je dit logisch vindt. Sommige programma’s maken bijvoorbeeld verbinding met internet. Deze actie kan al een reactie uitlokken bij je beveiliger. Ook voor software die relatief nieuw is of wordt aangeduid als ‘zeldzaam’ kan je beveiliger een waarschuwing geven. Alles in de haak? Laat het programma dan uitvoeren. Vertrouw je het niet helemaal? Laat je download onderzoeken, dat doen wij ook! Deze website controleert jouw programma met meer dan vijftig beveiligingsprogramma’s. Zo zie je snel of je te maken hebt met een risico of een overijverig beveiligingsprogramma.

Laat je niet afschrikken door waarschuwingen van je beveiligingssoftware.

Weg met die rommel!

Sommige installatieprocedures bundelen extra opties en aanpassingen. Je probeert een programma uit en voor je het weet is de homepage van je browser aangepast en/of ben je een aantal ongewenste programma’s rijker. Deze handelswijze heet in de volksmond ‘achterbaks’, maar de nette benaming is ‘potentially unwanted program’ (pup). Steeds meer beveiligingsprogramma’s letten hierop als je iets probeert te installeren. Je kunt de extra’s ook zelf voorkomen. Download een programma bijvoorbeeld alleen via de website van de makers. Kies altijd voor ‘geavanceerde installatie’ of ‘aangepaste installatie’. Zo kun je goed bekijken welke opties er actief zijn. Verwijder de vinkjes bij aanpassingen/programma’s die je als ongewenst beschouwt of keur de aanpassing op een andere manier af.

Wees altijd alert tijdens de installatie van programma’s om ongewenste extra software en/of aanpassingen te voorkomen.

0 Reactie(s) op: Gratis software: De 12 beste freeware-tips van maart

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.