De 12 beste gratis programma's van september

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 11 september 2014 08:00

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Freewaremakers zijn enthousiaste computergebruikers die hun programmeervaardigheden inzetten om iets te verbeteren of leuker te maken. We bespreken de beste en handigste programma's van dit moment.

Tip 01: Versleutel het zelf

Geschikt voor: Mac, Linux, Windows Vista, 7, 8(.1)

SteadyCrypt biedt een eenvoudige oplossing om bestanden te versleutelen en te voorzien van een wachtwoord. Het principe is eenvoudig. Start SteadyCrypt en stel een wachtwoord in. Sleep de bestanden die je wilt beveiligen naar het SteadyCrypt-venster en de encryptie is geregeld. SteadyCrypt vereist dat je Java installeert op je computer. De meeste pc's en laptops hebben dit al. Je kunt Java gratis downloaden.

Het programma heeft geen installatieprocedure. Dit maakt SteadyCrypt zeer geschikt om te gebruiken op een usb-stick als je bepaalde bestanden, zoals gevoelige documenten, wilt beveiligen. Pak het zip-bestand uit en start het programma via de Windows Verkenner met SteadyCrypt.exe.

Encryptie is niet voor beginners, maar is veilig te gebruiken op je eigen bestanden. Oefen eerst met een kopie van een bestand totdat je doorhebt hoe SteadyCrypt werkt. Bekijk het YouTube-filmpje op de website van de makers om het programma snel te leren kennen.

Tip 01 SteadyCrypt versleutelt je bestanden met stevige encryptie.

Tip 02: Slimmere Verkenner

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Iedereen die zijn browser fanatiek gebruikt kent de kracht van tabbladen. Met tabbladen kun je meerdere websites tegelijk openen op een overzichtelijke manier. Dankzij Clover krijgt je Windows Verkenner ook de beschikking over tabbladen. Zo kun je meerdere schijflocaties of mappen eenvoudig openen in één Verkenner-venster. Clover is van Chinese makelij maar degelijk naar het Nederlands vertaald. Na de installatie is een herstart van je computer wenselijk, ook al wordt hier niet om gevraagd.

Clover plaatst een extra balk bovenin je Verkenner. Hierin verschijnen de tabbladen. Als je de Verkenner eerst aanroept via het startmenu Computer en daarna via een pictogram Documenten in je taakbalk verschijnen deze locaties als twee tabbladen in één Verkenner-venster.

Dankzij een aantal toetscombinaties werk je nog sneller. Met Ctrl+T open je een nieuw tabblad en Ctrl+W sluit het huidige tabblad. Met Ctrl+Tab schakel je tussen geopende tabbladen. De toetscombinatie Ctrl+D voegt een locatie toe als 'favoriet'. Deze verschijnt vanaf nu als knop bovenin je Verkenner zodat je nog sneller toegang hebt tot veelgebruikte locaties.

Tip 02 Clover brengt tabbladen aan in je Windows Verkenner.

Tip 03: P2P voor bestanden

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1) en OS X

De meeste diensten waarmee je grote bestanden kunt versturen werken met een tijdelijke server. De bestanden die je verstuurt worden opgeslagen op deze tussenserver waarna de ontvanger de bestanden kan downloaden. Het voordeel van dit principe is dat jouw computer niet aan hoeft te staan om de bestanden binnen te halen. Een nadeel is dat jouw persoonlijke data op een tussenserver staan van een onbekende partij.

WireOver werkt volgens het P2P-principe. Hierbij worden bestanden direct uitgewisseld tussen diegene die de bestanden verstuurt en de persoon die ze ontvangt. Hiervoor is het nodig om het programma te installeren. WireOver gebruikt je mailadres om bestanden te versturen of ontvangen.

Sleep de bestanden die je wilt versturen naar het WireOver-venster. Geef het mailadres op van de persoon aan wie je de bestanden wilt versturen. Deze persoon dient WireOver ook actief te hebben om de bestanden te ontvangen.

De pro-versie kost tien dollar per maand en biedt 'end to end' encryptie. Deze extra beveiliging kan interessant zijn voor sommige zakelijke gebruikers. Voor persoonlijk gebruik voldoet de gratis versie.

Tip 03 WireOver verstuurt grote bestanden tussen twee computers, zonder gebruik te maken van een 'tussenserver'.

Tip 04: Opstartwaakhond

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Vreemde systeemveranderingen kunnen duiden op de aanwezigheid van malware, maar meestal geef je per ongeluk zelf toestemming voor de wijzigingen. Bekend zijn extra werkbalken in je browser of programma's die plotseling opstarten.

WinPatrol geeft je volledige controle over je opstartproces en onderdelen die in Internet Explorer integreren. Je kunt de automatische opstartopties uitschakelen met Disable of verwijderen met Remove. Dit laatste is overigens niet aan te raden. Gelukkig kun je het uitschakelen weer ongedaan maken.

De voornaamste kracht van WinPatrol is de waakhond die het gedrag van programma's in de gaten houdt. Installeer je iets dat zichzelf toevoegt aan je browser of het opstartproces van Windows, dan maakt WinPatrol hier melding van. Dit zorgt ervoor dat je dergelijke acties specifiek en bewust moet goedkeuren. Pas je dat kritisch toe, dan houd je een systeem dat optimaal functioneert zonder vertragende parasieten.

Tip 04 WinPatrol patrouilleert langs je systeeminstellingen en waarschuwt bij veranderingen.

0 Reactie(s) op: De 12 beste gratis programma's van september

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.