De 12 beste tips en trucs voor Windows 10

Door: Ignace de Groot | 17 december 2015 14:12

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Heel wat gebruikers van Windows 7 en 8.1 zijn intussen overgestapt naar Windows 10. Microsoft heeft het hen dan ook zo makkelijk mogelijk willen maken: via een Windows-update en helemaal gratis. Met de tips, trucs en tools uit dit artikel haal je nog meer uit dit gloednieuwe besturingssysteem.

Tip 01: Wi-Fi-inzicht

Net als bij Windows Phone 8.1 tref je ook in Windows 10 de functie Wi-Fi-inzicht aan. Die zorgt ervoor dat je automatisch wordt aangemeld bij wifi-netwerken waarop ook een of meer van je contacten (van Facebook, Skype en Outlook.com) is aangemeld. Het wachtwoord van die netwerken krijg je niet te zien omdat dit versleuteld wordt bewaard op de servers van Microsoft.

Deze functie is handig, gezien je hierdoor zomaar het draadloze netwerk van een van je contacten op kan, en omgekeerd. Heb je hier (om privacy-redenen) toch niet zo'n goed gevoel bij, dan schakel je die functie beter uit. Open het startmenu van Windows en kies Instellingen. Klik op Netwerk en internet en selecteer Wi-Fi-instellingen beheren. Schakel hier de opties Verbinding maken met contactpersonen die door mij worden gedeeld en Verbinden met voorgestelde hotspots uit. Desnoods kan het ook wel anders: netwerken waarvan de SSID eindigt op _optout worden namelijk automatisch genegeerd door Wi-Fi-inzicht.

Tip 01 Liever geen contactpersonen op jouw draadloze netwerk?

Tip 02: Updates

Windows 10 heeft nog wel een paar andere functies in huis waar vast niet iedereen zich lekker bij voelt. Wist je bijvoorbeeld dat Windows je internetconnectie - en dus een stukje bandbreedte - gebruikt om ook Windows 10 van onbekenden up-to-date te houden? Een peer-to-peer-mechanisme dus! Liever uitschakelen die handel? Open dan het startmenu en kies Instellingen > Bijwerken en beveiliging. Selecteer de rubriek Windows Update en klik op Geavanceerde opties. Vervolgens selecteer je Kiezen op welke manier updates worden geleverd. Zet de schakelaar op Uit, of laat die staan op Aan maar stip dan de optie pc's in het lokale netwerk aan (in plaats van pc's in het lokale netwerk en pc's op internet). Op deze manier profiteren computers in je eigen netwerk wel van de p2p-updates.

Tip 03: ShutUp10 (1)

In tip 1 en 2 kon je al lezen over functies die op een of andere manier data doorsturen, wat sommige gebruikers niet prettig vinden. Er zijn er nog wel een behoorlijk aantal. Om ze niet allemaal zelf door te moeten spitten, zetten we de gratis tool O&O ShutUp10 in. Je hoeft het programma niet te installeren, pak het zip-bestand uit en start de tool op. Er verschijnt een venster met meer dan veertig Windows-instellingen, overzichtelijk opgedeeld in zeven rubrieken als Security, Privacy en Cortana (Personal Assistant). Heel wat tips zijn behoorlijk obscuur, maar gelukkig krijg je meer informatie als je je muisaanwijzer erboven houdt. Bij elke tip hoort ook een icoontje dat aangeeft hoe 'raadzaam' het volgens de makers is om de functie uit te schakelen: een vinkje is volgens hen een aanrader, een driehoekje is al iets minder verstandig.

Tip 03 O&O ShutUp10 omschrijft zichzelf als

Tip 04: ShutUp10 (2)

Je kunt natuurlijk zelf bepalen welke opties je liever wilt uitschakelen, maar als het sneller moet, kun je ook even in het menu Actions duiken. Hier voer je met de optie Apply all recommended settings in één keer alle aanbevolen functies uit en met Apply all recommended and limited recommended settings ook de wat minder aangeraden functies. Een verstandige zet van O&O ShutUp10 is dat je bij elke wijziging de gelegenheid krijgt een systeemherstelpunt ('system restore point') te maken, zodat je op je beslissing kunt terugkeren door dat herstelpunt terug te zetten. Dat laatste doe je door het venster Uitvoeren in Windows op te starten (Windows-toets+R) en het commando rstrui.exe uit te voeren. In het dialoogvenster druk je dan op Volgende, selecteer je het door O&O ShutUp10 gemaakt herstelpunt en bevestig je met Volgende en Voltooien. We raden je dus absoluut aan in te gaan op het aanbod van O&O ShutUp10.

Tip 04 Ga zeker in op de vraag of O&O ShutUp10 een systeemherstelpunt moet creëren.