De 12 beste tips en trucs voor Windows 10

Door: ignace-de-groot | 17 december 2015 14:01

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Heel wat gebruikers van Windows 7 en 8.1 zijn intussen overgestapt naar Windows 10. Microsoft heeft het hen dan ook zo makkelijk mogelijk willen maken: via een Windows-update en helemaal gratis. Met de tips, trucs en tools uit dit artikel haal je nog meer uit dit gloednieuwe besturingssysteem.

Tip 01: Wi-Fi-inzicht

Net als bij Windows Phone 8.1 tref je ook in Windows 10 de functie Wi-Fi-inzicht aan. Die zorgt ervoor dat je automatisch wordt aangemeld bij wifi-netwerken waarop ook een of meer van je contacten (van Facebook, Skype en Outlook.com) is aangemeld. Het wachtwoord van die netwerken krijg je niet te zien omdat dit versleuteld wordt bewaard op de servers van Microsoft.

Deze functie is handig, gezien je hierdoor zomaar het draadloze netwerk van een van je contacten op kan, en omgekeerd. Heb je hier (om privacy-redenen) toch niet zo'n goed gevoel bij, dan schakel je die functie beter uit. Open het startmenu van Windows en kies Instellingen. Klik op Netwerk en internet en selecteer Wi-Fi-instellingen beheren. Schakel hier de opties Verbinding maken met contactpersonen die door mij worden gedeeld en Verbinden met voorgestelde hotspots uit. Desnoods kan het ook wel anders: netwerken waarvan de SSID eindigt op _optout worden namelijk automatisch genegeerd door Wi-Fi-inzicht.

Tip 01 Liever geen contactpersonen op jouw draadloze netwerk?

Tip 02: Updates

Windows 10 heeft nog wel een paar andere functies in huis waar vast niet iedereen zich lekker bij voelt. Wist je bijvoorbeeld dat Windows je internetconnectie - en dus een stukje bandbreedte - gebruikt om ook Windows 10 van onbekenden up-to-date te houden? Een peer-to-peer-mechanisme dus! Liever uitschakelen die handel? Open dan het startmenu en kies Instellingen > Bijwerken en beveiliging. Selecteer de rubriek Windows Update en klik op Geavanceerde opties. Vervolgens selecteer je Kiezen op welke manier updates worden geleverd. Zet de schakelaar op Uit, of laat die staan op Aan maar stip dan de optie pc's in het lokale netwerk aan (in plaats van pc's in het lokale netwerk en pc's op internet). Op deze manier profiteren computers in je eigen netwerk wel van de p2p-updates.

Tip 03: ShutUp10 (1)

In tip 1 en 2 kon je al lezen over functies die op een of andere manier data doorsturen, wat sommige gebruikers niet prettig vinden. Er zijn er nog wel een behoorlijk aantal. Om ze niet allemaal zelf door te moeten spitten, zetten we de gratis tool O&O ShutUp10 in. Je hoeft het programma niet te installeren, pak het zip-bestand uit en start de tool op. Er verschijnt een venster met meer dan veertig Windows-instellingen, overzichtelijk opgedeeld in zeven rubrieken als Security, Privacy en Cortana (Personal Assistant). Heel wat tips zijn behoorlijk obscuur, maar gelukkig krijg je meer informatie als je je muisaanwijzer erboven houdt. Bij elke tip hoort ook een icoontje dat aangeeft hoe 'raadzaam' het volgens de makers is om de functie uit te schakelen: een vinkje is volgens hen een aanrader, een driehoekje is al iets minder verstandig.

Tip 03 O&O ShutUp10 omschrijft zichzelf als

Tip 04: ShutUp10 (2)

Je kunt natuurlijk zelf bepalen welke opties je liever wilt uitschakelen, maar als het sneller moet, kun je ook even in het menu Actions duiken. Hier voer je met de optie Apply all recommended settings in één keer alle aanbevolen functies uit en met Apply all recommended and limited recommended settings ook de wat minder aangeraden functies. Een verstandige zet van O&O ShutUp10 is dat je bij elke wijziging de gelegenheid krijgt een systeemherstelpunt ('system restore point') te maken, zodat je op je beslissing kunt terugkeren door dat herstelpunt terug te zetten. Dat laatste doe je door het venster Uitvoeren in Windows op te starten (Windows-toets+R) en het commando rstrui.exe uit te voeren. In het dialoogvenster druk je dan op Volgende, selecteer je het door O&O ShutUp10 gemaakt herstelpunt en bevestig je met Volgende en Voltooien. We raden je dus absoluut aan in te gaan op het aanbod van O&O ShutUp10.

Tip 04 Ga zeker in op de vraag of O&O ShutUp10 een systeemherstelpunt moet creëren.

8 Reactie(s) op: De 12 beste tips en trucs voor Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 december 2015 23:26 darknessblade
  eentip voor location locked apps:

  maak een extra account aan met alle talen/locations voor die apps.
  stel deze talen ook op je eigen account in, en je hebt het werkend onder elk account.

  een zeer handige glitch
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 december 2015 00:02 Anoniem
  Gewoon de Store vermijden als paardenpoep. Er staat toch niks zinnigs in.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 december 2015 22:46 Kasander
  Kan me niet herinneren dat ik ooit zoveel heb moeten wijzigen om een os eigen te maken. En ik werk met Windows sinds 3.11.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 december 2015 17:04 Anoniem
  ja het wordt er niet eenvoudiger en zo ook overzichtelijker op. Wanneer komt er de tijd dat je een OS installeert en dat je niets meer hoeft te sleutelen en heb je iets nodig dan download je het gewoon GRATIS want dit blijft toch allemaal niet duren hoor. Ik denk dat den hele boel dan ook de schop op moet en er maar één OS moet komen die in de Cloud hangt en je hebt dan gewoon ene simpel apparaatje nodig om daarmee in die cloudOS in te loggen en je hebt dan alles ter beschikking. alleen je persoonlijke files worden op je HD opgeslagen en voor de rest klaar is kees. Dat is pas service!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 december 2015 22:20 Anoniem
  Ik had met Windows 7 een programma bij mijn duikcomputer waar ik mijn volledige logboek en duiktrajekten kon zien. Bij windows 10 kan ik deze niet meer zien, laat staan mijn gemaakte duiken in het systeem overbrengen. Ik krijg er de schijterij van. Als ik de programma disc laat draaien op mijn pc, zegt hij dat hij deze niet herkent.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2016 09:04 Anoniem
  windows 10 gedownload en nu kan ik de bijlage van mijn email niet meer openen!!! Wat nu??
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 januari 2016 11:57 Anoniem
  Heb een upgradevan W8 naar W10 gedaan en nu werkt mijn antivirus avg en avg internet security niet meer, laat staan hem eraf krijgen.

  Door al die updates n zogezegde verbeteringen zie je op Den duur het bos door de bomen niet meer.

  Het begint op de duur averechts te werken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 februari 2016 14:12 Anoniem
  voor iedereen die nu op deze site kijkt om windows tien te downloaden ECHT NIET DOEN maar laptop is helemaal naar de verdorie erdoor ik kan dingen niet meer doen en hij is nu echt al zoon 5 keer naar de maker geweest helaas kan ik het er niet afhalen als iemand anders wel een manier weet laat het me weten:)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.