De 12 gratis softwaretips van april

Door: Robbin Ooijevaar | 29 april 2014 14:30

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Freeware-makers zijn enthousiaste computergebruikers die hun programmeervaardigheden inzetten om iets te verbeteren of leuker te maken. We bespreken ook deze maand weer de beste en handigste programma's van dit moment.

Tip 01: Lanceerbalk

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7 en 8(.1)

Heb je (te) veel programma's en staat je bureaublad vol met allerlei snelkoppelingen? Dan biedt LaunchBar Commander een slimme oplossing. Het programma maakt een balk van waaruit je programma's kunt starten of mappen kunt openen. De balk kun je geheel naar eigen inzicht inrichten en gebruiken.

LaunchBar Commander is zeer uitgebreid, waardoor het even moeite kost om de balk naar wens in te stellen. Bekijk de standaardvoorbeelden die zijn voorgeprogrammeerd in LaunchBar Commander om de werking snel te doorgronden en het programma aan te passen. Zodra LaunchBar Commander is ingericht met je eigen programma's, heeft LaunchBar Commander een meerwaarde ten opzichte van een (overvol) bureaublad met snelkoppelingen.

Tip 01 LaunchBar Commander helpt om programma's sneller te starten.

Tip 02: Metro-balk

Geschikt voor: Windows Vista, 7 en 8(.1)

De sidebar deed ooit zijn intrede in Windows Vista. De sidebar maakte handelingen en informatie sneller toegankelijk via een handige zijbalk. Zo had je altijd de tijd in beeld, direct toegang tot een zoekmachine op internet en zag je bijvoorbeeld wat voor weer het buiten is. In Windows 7 was de sidebar alweer verdwenen, maar MetroSidebar geeft Windows een sidebar terug, geheel in Windows 8-stijl.

De metro-iconen zijn door het grote formaat duidelijk en je kunt de opties eenvoudig uitbreiden. Klik hiervoor op het tandwiel-icoontje en kies Add tiles. Je hebt de keuze uit meerdere onderdelen zoals het weer, een zoekmachine en foto's uit de map Mijn Afbeeldingen.

Tip 02 MetroSidebar geeft Windows een fraaie zijbalk in de stijl van Windows 8.

Tip 03: Blijft het droog?

Geschikt voor: Windows 8(.1)

Als je op het punt staat om de planten in de tuin water te geven of de was buiten wilt ophangen heb je vaak maar één vraag: "Gaat het regenen vandaag?" In tegenstelling tot de meeste weer-apps en websites heeft Going to rain zeer weinig gedetailleerde informatie.

Ook weerkaartjes ontbreken. Going to rain weet slechts één ding: of het gaat regenen of niet. De Windows 8/8.1-app toont het antwoord op deze vraag met een simpel Yes en No voor vandaag, morgen en overmorgen.

Tip 03 Going to rain heeft het antwoord op één belangrijke vraag: "Gaat het regenen?"

Tip 04: 18+-filter

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7 en 8(.1)

Er zijn allerlei programma's te koop om 18+-websites buiten de deur te houden. Dns Angel toont aan dat het ook eenvoudiger kan. Het programma verandert de DNS-instellingen van Windows naar een DNS-server die 18+-inhoud weert. Dns Angel heeft geen installatie nodig.

Start het programma via Windows Verkenner met het bestand DnsAngel.exe. Er verschijnt een lijstje met veilige DNS-servers. Klik bijvoorbeeld op Open DNS Family. Neem de proef op de som door met een browser naar een website te surfen die expliciet volwassen content bevat. Als het goed is, krijg je de melding dat dit niet is toegestaan. Je kunt altijd terugkeren naar de standaard DNS-instellingen. Start in dat geval Dns Angel opnieuw en klik op Restore DNS of Default DNS.

Dit is tevens een zwakke plek van Dns Angel: iemand met kennis van zaken kan Dns Angel omzeilen. Voor normale computergebruikers biedt Dns Angel een goede barrière om het bezoek aan kind-onvriendelijke websites tegen te gaan.

Tip 04 Dns Angel blokkeert websites met inhoud voor volwassenen.

3 Reactie(s) op: De 12 gratis softwaretips van april

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 april 2014 21:17 djdordt56
  Bedankt, er zaten weer goede programma's tussen!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 mei 2014 22:43 Anoniem
  herprotect geeft aan dat in portable update een backdoor zit.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 mei 2014 11:54 Anoniem
  Heel leuk dat er een mail wordt gestuurd dat er goede aanvullingen zijn op de huidige programma's.
  Jammer dat je vervolgens op een pagina komt die werkelijk stikt van de reclamebanners, waardeloos.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.