Gratis software: De 13 beste freeware-tips van november

Door: robbin-ooijevaar | 18 november 2016 14:32

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Veel freewaremakers zijn enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij hun gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste programma’s van dit moment en nieuwe versies van ‘evergreens’.

Tip 01: Stuurprogramma’s

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Het grootste probleem met stuurprogramma’s is dat het voor een leek lastig is om altijd over de meest recente driverversie te beschikken. Je kunt natuurlijk de support-websites van alle hardware in je computer afstruinen, maar gelukkig kan het ook eenvoudiger! Snail Driver doorzoekt je hardware en kijkt of er een nieuwe driverversie beschikbaar is. Lees ook: De 15 beste freeware-tips van oktober.

Met één muisklik worden de juiste drivers binnengehaald en geïnstalleerd. Snail Driver maakt een herstelpunt aan (mits deze optie is ingeschakeld in Windows), waarna de installatie volledig geautomatiseerd wordt uitgevoerd. Snail Driver herkende op onze computer 78 stuurprogramma’s en wist er 14 succesvol te updaten, waaronder die voor de grafische kaart en de wifi-module. Hoewel Snail Driver zeer eenvoudig werkt, heeft deze tip toch een hoog moeilijkheidsniveau. Het bijwerken van drivers en stuurprogramma’s brengt namelijk risico’s met zich mee.

Zorg daarom altijd voor een goede back-up. Verder is het goed om te melden dat veel ‘automatische driverupdate-hulpjes’ een commercieel karakter hebben, extra rommel installeren die je niet nodig hebt of alleen tegen betaling in actie willen komen. Snail Driver onthoudt zich daar vooralsnog van, en dat maakt het programma een pareltje.

Tip 01 Snail Driver controleert je stuurprogramma’s (drivers) op nieuwe versies.

Tip 02: Locatie traceren

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Internet bestaat uit een aaneenschakeling van routers, servers en ‘pijplijnen’. Hier merk je tijdens het browsen niets van, want alle routes worden netjes automatisch afgelegd zodat jij een website op je scherm te zien krijgt. Als je benieuwd bent naar de technische route, geeft Open Visual Traceroute daar een fraaie weergave van. Open Visual Traceroute voert een ‘trace route’ uit waarbij je de tussenstations ziet die worden gepasseerd tussen jouw internetverbinding en de webserver van een website. Open Visual Traceroute voegt hier geografische informatie aan toe, zodat je op een wereldkaart ziet welke route er wordt afgelegd. Tik een webadres (of IP-adres) in, druk op Enter en wacht geduldig af. Het resultaat is een technische weergave met vertragingen en een wereldbol met lijnen van de afgelegde route. Dankzij Open Visual Traceroute zie je dat aan het openen van een website een complete wereldreis voorafgaat.

Tip 02 Open Visual Traceroute traceert de locatie van een webadres op een landkaart.

Tip 03: Kookwekker

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Veel mensen gebruiken hun smartphone om een parkeermeter of andere ‘afteller’ in de gaten te houden. Als je achter je computer werkt, biedt Hourglass een handig kookwekkertje. Het programma kent bijna geen instellingen, en dat maakt Hourglass fijn om achter de hand te hebben. De tijd die je wilt aftellen geef je letterlijk op, bijvoorbeeld ‘10 minutes’ of ‘65 seconds’. Zodra je op Enter drukt, begint het aftellen direct. Als de ‘wekker afloopt’ hoor je een discreet piepje dat niet hinderlijk is als je met meerdere mensen in dezelfde ruimte werkt.

Tip 03 Hourglass is een prettige ‘kookwekker’: snel en subtiel.

Tip 04: ‘Netwerkzakmes’

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Expert zijn bekend met allerlei opdrachtprompt-commando’s om netwerkinstellingen te tonen, aan te passen of te herstellen. Voor de gemiddelde computergebruiker is dit lastiger. Win Network Tools biedt een ‘knoppenpaneel’ voor geavanceerde instellingen. Zo kun je bijvoorbeeld snel je IP-adres opvragen of vernieuwen. Ook geavanceerde opties zoals het leegmaken van de dns-cache (bijvoorbeeld als je een website of apparaat niet meer kunt bereiken) is met één muisklik geregeld. De verzameling gereedschap die Win Network Tools biedt zal niet voor iedereen handig zijn. Als je weleens last hebt van vage netwerk- of internetstoringen is het echter fijn om te weten dat je aan Win Network Tools een goed Zwitser zakmes hebt.

Tip 04 Win Network Tools maakt netwerkgereedschap van Windows beter toegankelijk.

Tip 05: Slimmer instellen

Geschikt voor: Windows 10

Als het om privacy gaat, worden de standaardinstellingen van Windows 10 niet door iedereen gewaardeerd, en dan drukken we ons mild uit. Voor wie tijdens het upgradeproces klakkeloos akkoord is gegaan met allerlei vage instellingen, is Win10 Wizard een aanrader. Het programma geeft snel toegang tot alle dubieuze instellingen van Windows 10. Win10 Wizard gebruikt handige categorieën, zoals privacy, beveiliging en locatievoorzieningen.

Hierachter vind je opties die je met een vinkje in- of uitschakelt. Lees de instellingen aandachtig door en maak je keuzes. Zo kun je bijvoorbeeld snel voorkomen dat er allerlei gegevens naar Microsoft worden gestuurd en kun je de toegang tot je locatie blokkeren. Let op: sommige instellingen hebben gevolgen voor het gebruik van je computer. Je kunt met Win10 Wizard bijvoorbeeld de cloudopslag van Microsoft OneDrive uitschakelen zodat je bestanden en instellingen niet meer worden gesynchroniseerd. Prima als je hier vrijwillig voor kiest, maar als je die synchronisatie juist handig vindt moet je dit onderdeel uiteraard met rust laten.

Tip 05 Win10 Wizard begeleidt je door ‘tricky instellingen’ van Windows 10.

Tip 06: WordPress light

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

WordPress is wereldwijd het meest populaire cms (content managementsysteem). Met enige technische kennis installeer je WordPress op een internetserver met php- en MySQL-ondersteuning. Voor wie van deze termen schrikt en toch met WordPress wil experimenteren, is er InstantWP. Met slechts één download installeer je WordPress en alle serverbenodigdheden op je eigen computer. Dit maakt je website niet bereikbaar vanaf internet, maar geeft je wel de vrijheid om rond te snuffelen en te spelen met Wordpress, thema’s (vormgeving), plug-ins en alle andere uitbreidingen. InstantWP is daarnaast ook handig voor websitebouwers die snel een lokale ontwikkelomgeving op willen zetten.

Overigens kun je er wel voor zorgen dat je met InstantWP gemaakte website online bereikbaar is, maar dat raden we sterk af!

Tip 06 InstantWP installeert WordPress binnen een handomdraai op je computer.

1 Reactie(s) op: Gratis software: De 13 beste freeware-tips van november

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 26 november 2016 08:54 br2d2
    windowsservicepanel.exe –> QUARANTINED contains thread Heur.AdvML.B
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.