Gratis software: De 13 beste freeware-tips van november

Door: robbin-ooijevaar | 18 november 2016 14:32

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 07: Vernietigen

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Soms is het handig om bepaalde bestanden niet alleen te verwijderen maar ook te vernietigen, zoals foto’s, filmpjes of documenten. Met de standaard in Windows aanwezige prullenbak lukt dat niet, maar OW Shredder krijgt het wel voor elkaar.

OW Shredder heeft geen installatieprocedure. Download het zip-bestand, pak het uit en start het programma via het bestand OW Shredder.exe in Windows Verkenner. Nadat het programma is gestart, sleep je de bestanden of mappen die je wilt vernietigen naar het ‘file/folder’-gedeelte van het OW Shredder-venster. Met Abort kun je nu nog afbreken. OW Shredder wacht totdat je op de knop Erase all drukt en voert dan een ‘wipe’ uit waarmee je bestanden worden vernietigd.

Hoewel OW Shredder zeer eenvoudig in gebruik is, geven we deze tip toch het hoogste moeilijkheidsniveau. Het proces is namelijk onomkeerbaar, wees dus voorzichtig en voorkom ongewenst dataverlies. Naast het vernietigen van bestanden en mappen kan OW Shredder ook een volledige schijf ‘wipen’ of alleen de lege ruimte saneren. Wees echter extra voorzichtig met deze twee opties.

Tip 07 OW Shredder vernietigt je bestanden, zodat ze niet meer kunnen worden hersteld.

Tip 08: Snelle hulp

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je iemand op afstand wilt helpen met computerproblemen, biedt TeamViewer nog steeds de beste oplossing. Degene die geholpen wil worden, hoeft slechts één bestandje te downloaden en te starten: TeamViewer QuickSupport. Dit onderdeel vindt de ‘hulpbehoevende’ op de website van TeamViewer, via Download / Deelnemen aan afstandsbedieningssessie. Na het opstarten van TeamViewer QuickSupport wordt een code (id) en wachtwoord getoond. Om hulp te bieden, heb je wel de volledige versie van TeamViewer nodig. Na het intypen van de code en het wachtwoord van je partner kun je zijn of haar scherm, toetsenbord en muis overnemen via internet. Deze oplossing werkt snel en veilig. Na het verbreken van de verbinding is opnieuw verbinden niet mogelijk, en dat is een prettige gedachte. Het gebruik van de TeamViewer-oplossing is gratis voor niet-commercieel gebruik.

Tip 08 Hulp bieden op afstand? De hulpbehoevende heeft alleen een bestandje van TeamViewer QuickSupport nodig.

Tip 09: Sneller starten

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Zodra je je computer inschakelt, worden er veel programma’s actief. Denk hierbij aan je virusscanner, Dropbox en allerlei ‘update-hulpjes’ voor bijvoorbeeld je videokaart of Adobe-software. Met Autorun Organizer kun je het opstartproces controleren en aanpassen. Een handige functie is de automatische controle bij VirusTotal.com. Deze website gebruikt meer dan vijftig (!) beveiligingsprogramma’s om je bestanden te controleren. De ‘score’ van VirusTotal.com vind je direct terug in het overzicht van Autorun Organizer. Dankzij deze functie zie je snel of er geen ‘rommel’ aanwezig is die bij het opstarten automatisch actief wordt. Verder kan Autorun Organizer automatisch startende programma’s uitschakelen, inschakelen, verwijderen (dit wordt niet aanbevolen!) of uitstellen. Die laatste optie is handig als een programma wel essentieel is, maar je toch liever hebt dat je systeem eerst opstart zodat je aan de slag kunt. De ‘uitgestelde start’-programma’s worden dan bijvoorbeeld pas na twintig seconden geactiveerd.

Let op: Autorun Organizer is handig, maar je moet niet zomaar lukraak onderdelen uit het opstartproces verwijderen. Laat instellingen met rust die je niet kent of niet ongedaan kunt maken. Met dit in het achterhoofd kun je Autorun Organizer veilig gebruiken. Wees overigens wel alert tijdens de installatie van Autorun Organizer, om de installatie van ongewenste extra programma’s te voorkomen.

Tip 09 Autorun Organizer controleert je opstartproces en maakt het eenvoudig om processen uit te sluiten.

Tip 10: Controlepaneel

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Met de toetscombinatie Ctrl+Shift+Esc roep je Windows Taakbeheer op. Hierin kun je allerlei achtergrondprogramma’s en ‘services’ starten, stoppen, herstarten of uitschakelen. Zelfs voor experts zijn de instellingen Spartaans en niet meer van deze tijd. My Windows Services Panel vereenvoudigt het beheren van de ‘services’. Het programma toont een overzicht met een aan/uit-schakelaar om onderdelen te (de)activeren. Het overzicht is in het begin nog leeg. Klik op het tandwieltje en kies welke onderdelen je in het overzicht wilt bedienen. Bij de keuze zie je ook de status ‘running’ of ‘stopped’. In de kolom Startup vind je de status Manual (handmatig starten) of Auto (automatisch starten). Maak je keuze, bevestig met Done en je keert terug naar het overzicht. Nu kun je met één muisklik je gekozen services in- of uitschakelen.

Tip 10 My Windows Services Panel maakt het eenvoudiger om achtergrondprogramma’s (services) te (de)activeren.

Tip 11: Multibootstick

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Er zijn veel programma’s waarmee een besturingssysteem (iso) op een usb-stick kan worden gezet om zo je eigen opstartbare usb-stick te maken. YUMI gaat een stapje verder. Het maakt het mogelijk om meerdere iso’s op dezelfde usb-stick te plaatsen. Bij het opstarten van je computer met de usb-stick zie je een menu waaruit je kiest wat je wilt starten. Dankzij YUMI kun je bijvoorbeeld je ultieme beveiligingsstick samenstellen of het installatiemedium van meerdere Windows-versies op één stick zetten. YUMI toont een lijst van distributies waaruit je kunt kiezen. Keuze gemaakt, maar geen iso voorhanden? YUMI leidt je naar de website waar je de betreffende iso kunt downloaden.

Tip 11 Met YUMI maak je eenvoudig een opstartbare usb-stick met multiboot-opties.

Tip 12: Foto’s verbeteren

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Het verbeteren van foto’s is voor de meeste mensen een hele klus. Professioneel gereedschap zoals Photoshop is kostbaar en heeft een lange ‘leercurve’. LightZone biedt goed gereedschap om standaard-fotobestanden en raw-afbeeldingen te bewerken. Dit kan handmatig via een enorme reeks instellingen. Het gaat echter sneller als je een voorkeursstijl kiest en deze vervolgens aanpast. Het is mogelijk om meerdere stijlen over elkaar heen te leggen. Zo kun je bijvoorbeeld een afbeelding verscherpen en hem vervolgens zwart/wit maken. Elke stap is ook weer eenvoudig ongedaan te maken. Bewerkte afbeeldingen exporteer je als jpg-bestand, het origineel blijft bewaard. LightZone heeft een ingebouwde batchverwerking om snel een aantal effecten toe te passen op een collectie afbeeldingen.

Tip 12 LightZone biedt uitgebreide mogelijkheden om raw- en jpg-fotobestanden te bewerken.

Tip 13: Anoniem

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Netwerkbeheerders, reclamebedrijven en websites doen er alles aan om je in de gaten te houden. Dit doen ze op basis van je locatie, de websites die je bezoekt, je zoekgedrag, je aankopen en nog veel meer. Door deze technieken word je onder andere achtervolgd met steeds dezelfde reclames. Wil je om wat voor reden dan ook even anoniem(er) internetten? Probeer dan Tor Browser voor Windows. Deze oplossing zet een anonieme verbinding op met behulp van het Tor-netwerk. Dit wordt aangevuld met een aangepaste browser. Er is geen technische kennis vereist om het programma te gebruiken: starten, verbinden en alles werkt. Scripts die websites gebruiken om informatie over jou en je computer te verzamelen worden automatisch geblokkeerd. Ook surf je met een ander IP-adres over het web. Neem de proef op de som en surf met je normale browser naar www.ipleak.net. Herhaal dit vervolgens met Tor Browser.

Omdat sommige scripts nodig zijn voor de correcte weergave van websites, is Tor Browser geen vervanger voor je huidige browser. Houd Tor Browser achter de hand voor de momenten dat je even wilt surfen zonder ‘pottenkijkers’.

Tip 13 Met Tor Browser surf je ook zonder enige technische kennis anoniem op internet.

‘Sneaky installatie’

Sommige installatieprocedures bundelen extra opties en aanpassingen. Je probeert een programma uit en voor je het weet is de homepage van je browser aangepast en ben je een aantal ongewenste programma’s rijker. Deze handelswijze zouden we in de volksmond ‘achterbaks’ noemen. De algemene benaming van deze extra software/aanpassingen is ‘potentially unwanted program’ (PUP). Steeds meer beveiligingsprogramma’s letten hierop als je iets probeert te installeren. Je kunt de extra’s ook zelf voorkomen. Download een programma bijvoorbeeld alleen via de website van de makers. Kies altijd voor ‘geavanceerde installatie’ of ‘aangepaste installatie’. Zo kun je goed nakijken welke opties er actief zijn. Verwijder de vinkjes bij aanpassingen/programma’s die je als ongewenst beschouwt.

Wees altijd alert tijdens de installatie van programma’s, en houd ongewenste extra software of aanpassingen tegen.

1 Reactie(s) op: Gratis software: De 13 beste freeware-tips van november

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 26 november 2016 08:54 br2d2
    windowsservicepanel.exe –> QUARANTINED contains thread Heur.AdvML.B
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.