De 13 gratis softwaretips van december

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 11 december 2014 08:05

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Zoals iedere maand bespreken we ook in december weer de beste gratis software. Freewaremakers zijn enthousiaste computergebruikers die hun programmeervaardigheden inzetten om iets te verbeteren of leuker te maken. We kwamen in totaal 13 handige tooltjes tegen die je niet mag missen.

Tip 01: Keurig opgeruimd

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Normaal computergebruik leidt onherroepelijk tot een verkwisting van schijfruimte. Er blijven resten achter van installatiebestanden, tijdelijke bestanden van je browser en meer overbodige ballast. Wise Disk Cleaner Free weet hier wel raad mee! Het programma haalt de bezem door overbodige bestanden en verwijdert sporen in Windows, bijvoorbeeld onlangs geopende bestanden. Ook worden sporen van je browser gewist. Favorieten, plug-ins en persoonlijke bestanden blijven uiteraard intact.

Klik op het tabblad Algemene cleaner en bekijk de categorieën die je kunt laten 'reinigen'. Elke categorie kun je openklikken om te zien wat Wise Disk Cleaner Free voor je opruimt. Voer de schoonmaakactie uit met de groene knop Start scan. In het menu Systeem afslanken kun in één keer een grote slag slaan door restanten van Windows-updates te verwijderen. Normaal gesproken maakt je besturingssysteem namelijk een back-up voordat het nieuwe Windows-updates installeert. Deze back-ups heb je alleen nodig als je die updates ooit ongedaan zou willen maken. Gebruik je deze functie nooit en werkt je computer goed? Dan maak je met hiermee veel schijfruimte vrij.

Tip 01 Wise Disk Cleaner Free verwijdert tijdelijke bestanden en de sporen die je oploopt tijdens het internetten.

Tip 02: Foto's ontdubbelen

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Bij twee of meer identieke bestanden, spreekt men van 'dubbele bestanden'. Dit kan iets anders zijn dan dubbele foto's. Als je bijvoorbeeld regelmatig meerdere foto's na elkaar maakt, krijg je foto's die erg op elkaar lijken. Het programma Similar Image Finder richt zich op dit type bestanden: foto's die nagenoeg hetzelfde zijn. Kies je mappen bij Folders to search die je wilt laten onderzoeken en klik op de blauwe startknop.

Links verschijnt de afbeelding die Similar Image Finder het origineel noemt en rechts het duplicaat. Blader door de overeenkomstige afbeeldingen met je pijltjestoetsen. Verplaats je muis over een van de afbeeldingen om automatisch in te zoomen en zo details nog beter met elkaar te kunnen vergelijken. Druk op de Delete-toets als je de afbeelding aan de rechterzijde wilt verwijderen. Hiermee wordt het fotobestand verplaatst naar de Windows-prullenbak.

Niet tevreden met de resultaten van Similar Image Finder? Klik op Settings en bepaal het zoekcriteria nauwkeuriger. Geef bijvoorbeeld bij Minimum similarity aan hoeveel overeenkomst de afbeeldingen moeten hebben (standaard 75%) voordat het programma ze voor 'dubbel' aanziet. De makers van Similar Image Finder bieden het programma ter download aan via www.download.com. Deze website is bekend en berucht voor het mee-installeren van ongewenste extra's. Let goed dus op tijdens het downloaden en installeren om ongewenste programma's (en wijzigingen aan je computer) te voorkomen.

Tip 02 Similar Image Finder zoekt en vindt dubbele foto's.

Tip 03: Herstelpunt

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Windows Systeemherstel kan je laatste redmiddel zijn als je computer niet meer opstart. Als je gaat experimenteren met programma's of Windows-instellingen is het altijd verstandig om een herstelpunt aan te maken. Soms gaat dit automatisch, maar niet altijd. Je kunt handmatig een herstelpunt aanmaken met Windows Systeemherstel, maar het gaat beter met het tooltje Restore Point Creator. Installeer en start het programma, en klik op Create System Checkpoint om direct een herstelpunt aan te maken. Je herstelpunt wordt getoond in de lijst.

Vanuit deze lijst kun je ook een herstelpunt terugzetten. Klik het gewenste herstelmoment aan en kies Restore to selected system restore point. Het is eveneens eenvoudig om oude herstelpunten te verwijderen. Selecteer het herstelpunt dat je wilt wissen door er op te klikken. Je kunt meerdere punten selecteren door de Ctrl-toets ingedrukt te houden terwijl je de herstelpunten aanklikt. Verwijder de herstelpunten met de knop Delete selected restore point(s).

Tip 03 Restore Point Creator is een goed beheerprogramma voor systeemherstelpunten.

Pas op voor ongewenste software!

Veel programmamakers bundelen andere (ongewenste) programma's in hun installatieprocedure. Dit houdt in dat wanneer je een programma installeert, je er zomaar één of meer andere bij krijgt! Ook worden soms instellingen van je browser aangepast en heb je plotseling een andere zoekmachine of extra werkbalk. Als we dergelijke praktijken tegenkomen bij freeware, maken we hier melding van. Het is echter altijd mogelijk dat er iets verandert tussen het tijdstip van testen en het moment dat je de besprekingen leest. Gelukkig zijn overbodige extra's en wijzigingen eenvoudig te voorkomen door altijd alert te zijn tijdens de installatieprocedure. Doorloop deze aandachtig en vink alle opties uit die je niet wilt installeren of wijzigen.

Tip 04: Bijlagen downloaden

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Zoek je in je e-mail naar een bepaalde bijlage, bijvoorbeeld een specifieke foto of pdf-factuur? Met het slimme programmaatje Mail Attachment Downloader download je alle bijlagen uit een webmailaccount naar je harde schijf zodat je daar rustig kunt bladeren. Het programma ondersteunt alle bekende webmaildiensten, waaronder Gmail, Hotmail en Yahoo Mail. Selecteer achter Save location de map waar je de bijlagen wilt bewaren. Het is aan te raden om hiervoor een aparte map aan te maken.

Geef je mailadres en wachtwoord op en klik op de knop Connect and download om alle bijlagen binnen te halen. Let op: de kans is groot dat je zeer veel bijlagen binnenkrijgt. Om dat te voorkomen, kun je het beste een paar filters instellen voordat je Mail Attachment Downloader aan het werk zet. Geef bijvoorbeeld bij Basic filters aan dat je alleen bestanden van 1 MB of groter wilt hebben. Of geef met een vinkje aan dat je alleen bestanden van een bepaald type binnen wilt halen, bijvoorbeeld alleen fotobestanden.

Naast een gratis versie is er ook een betaalde Pro-versie van Mail Attachment Downloader. Hiermee kun je onder andere meerdere mailaccounts instellen. Ook bevat die versie uitgebreide filteropties waarmee je nog exacter bepaalt wat je wel of niet wilt downloaden.

Tip 04 Mail Attachment Downloader haalt alle bijlagen binnen uit Gmail, Hotmail en andere webmaildiensten.

5 Reactie(s) op: De 13 gratis softwaretips van december

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 december 2014 13:44 dirkvdw
  Bij installeren van Similar Image Finder (exe files) vindt AVG AntiVirus Free een Trojaans paard: Dropper.Generic9.YWT. Dus geen programma om te installeren (via Download. com)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 december 2014 16:02 Anoniem


  Geplaatst door H.j.V. 2 uur geleden

  Bij installeren van Similar Image Finder (exe files) vindt AVG AntiVirus Free een Trojaans paard: Dropper.Generic9.YWT. Dus geen programma om te installeren (via Download. com)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 december 2014 19:09 Anoniem
  F-Secure Internet Security blokkeert de toegang tot de website van "Similar Image Finder"! Inderdaad oppassen dus…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 december 2014 05:01 ardsur
  magere oogst dit jaar. inclusief een aanbeveling met Malware ???
  veel aanbevelingen zijn vervangingen van reeds bestaande functionaliteit and dus overbodig, het werkt meestal gelijk of lichtelijk beter maar verstopt op den duur wel je computer en brengt het risico van extra bloat ware . voor mij een no-no dus.
  Ik heb wat verdere handige toevoegingen
  - Gemistdownloader, download bestanden van npo , rtl
  - Hola, extensie voor Firefox en Chrome om een regionaal vereisted vpn in te schakelen.
  - PrtScr , een handig klein srceenshot programmaatje
  - Tor Browser voor het anoniem surfen op internet, of de vergelijkbare Piratebrowser
  - Antenna, biedt duizenden digitale radio stations voor streaming muziek
  - DnsJumper, een eenvoudige manier om je DNS te wijzigen.
  - Recuva, voor het herstellen van deleted bestanden
  - CCleaner,voor het opschonen van je computer
  -MooO Video Minimizer, voor het verkleinen van video bestanden zodat ze op een DVD passen, minimaal verlies aan beeldkwaliteit afh van het verkleinen.
  -BBFlashBack recorder, voor het vastleggen van muisbewegingen op je scherm, voor b.v. instructie video's
  _Imgburn, voor het branden van iso bestanden.
  -Tails, veilig, secure, O.S. op een USB stick, of DVD schijf, wordt niet geinstalleerd, laat geen sporen achter op een computer na gebruik.

  prettige Kerstdagen.
  -
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 december 2014 22:11 Anoniem
  Het zeer handige Similar Image Finder.msi staat hier, zonder alarmerende op tilt slaande virusscanners: http://www.freewarefiles.com/Similar-Image-Finder_program_84028.html
  Ik heb er al een flink aantal foto's mee opgeruimd, ook in mijn Onedrive en dropbox mappen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.