De 14 beste gratis programma's van oktober

Door: Robbin Ooijevaar | 16 oktober 2014 10:12

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

We bespreken ook deze maand weer de beste en handigste gratis programma's van dit moment. De gratis software is afkomstig van enthousiaste computergebruikers die hun programmeervaardigheden inzetten om iets te verbeteren of leuker te maken. Hier de 14 beste tips van oktober!

Tip 01: Meten is weten

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

BootRacer is geen spelletje zoals naam misschien doet vermoeden. Het woordje 'boot' staat in dit geval voor het opstartproces van je computer. Tijdens dit proces laadt je besturingssysteem en worden diverse programma's automatisch gestart. BootRacer biedt een soort stopwatch en maakt het opstartproces inzichtelijk: welke programma's starten er automatisch en hoe lang duurt dat? Bootracer maakt onderscheid tussen het standaard opstartproces (de tijd die je nodig hebt om aan te melden) en het activeren van automatisch startende programma's. De knop History toont de geschiedenis van je opstartproces. Zo zie je of je computer echt langzamer opstart de laatste tijd of dat het slechts een gevoel is.

De knop Versnellen stuurt je overigens naar een website voor een optimalisatieprogramma. Dit programma heb je niet nodig! Je kunt het opstartproces het beste optimaliseren met WinPatrol (zie tip 4). Omdat BootRacer je opstartproces automatisch in de gaten houdt, zie je na je aanpassingen met WinPatrol of je er op vooruit bent gegaan.

Tip 01 BootRacer meet de tijd die nodig is om je computer op te starten en welke programma's dit mogelijk vertragen.

Tip 02: Popcorn Time

Geschikt voor: Mac, Linux, Windows Vista, 7, 8(.1)

Sinds 10 april 2014 is het downloadverbod in Nederland van kracht. Dit maakt het bespreken van een programma als Popcorn Time lastig, we willen immers niemand aansporen om de wet te overtreden. netPopcorn Time is een afspeelprogramma voor films en het afspelen van de video's gaat streaming. Hierbij download je een stukje van de film waarna het afspelen vrijwel direct begint. Popcorn Time heeft (als het gebruik legaal zou zijn), alles in huis wat je van een degelijk videodistributiesysteem mag verwachten. Het aanbod is actueel voor zowel films als series, snel doorzoekbaar en je kunt ondertiteling activeren. Het programma maakt hierbij gebruik van het torrent-protocol. Terwijl je films kijkt, deel je mogelijk ook in de distributie van de film. Maar let dus op: vrijwel alle inhoud die je met Popcorn Time kunt bekijken, is afkomstig uit illegale bron. Het downloaden en delen van auteursrechtelijk beschermde werken is in Nederland (en vele andere landen) niet toegestaan.

Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds betere legale manieren om films en serie te kijken. Bekend zijn Netflix, Google Play Films, Pathé Thuis en uiteraard de collectie in iTunes. Al moet je nog steeds geduld hebben om je favoriete serie te volgen, omdat niet diensten soms moeite hebben de rechten te verwerven om bepaalde series uit te mogen zenden.

Tip 02 Popcorn Time staat op internet bekend als de Netflix voor illegale films.

Tip 03: Bestanden vinden

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1)

Sommige functies zouden standaard in Windows aanwezig moeten zijn. Neem nu het no-nonsense zoeken en vinden van bestanden. De ingebouwde zoekmachine van Windows 8.1 is goed, maar het kan altijd beter en sneller. Hddb File Search vindt bestanden nog voordat je met je ogen kunt knipperen. Je hoeft slechts een stukje van de bestandsnaam in te typen. De zoekresultaten verschijnen tijdens het typen. Als je bijvoorbeeld het document genaamd 'werkstuk project Zonderveld.docx' zoekt, volstaat de zoekopdracht pro zond waarschijnlijk al. Naast documenten kan Hddb File Search ook alle andere bestanden vinden.

Belangrijk om te weten: Hddb File Search werkt alleen op NTFS-schijven. Hddb File Search maakt bij het starten een database aan. Deze is onderhoudsvrij, je hebt er geen omkijken naar. Optioneel kun je de database wel verversen met de toets F7. De werking van Hddb File Search lijkt op Everything. Als je een tevreden Everything-gebruiker bent, is overstappen naar Hddb File Search niet nodig.

Tip 03 Hddb File Search is een snelle zoekmachine voor bestanden op je harde schijf.

Tip 04: Klembordbeheer

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Elke keer als je iets kopieert in Windows (bijvoorbeeld met de toetscombinatie Ctrl+C) wordt er tijdelijk iets bewaard op het Windows-klembord. Je kunt de informatie (of bestanden in Windows Verkenner) vervolgens eenvoudig plakken, onder andere met de toetscombinatie Ctrl+V. Je klembord wordt steeds overschreven zodra je iets nieuws op je klembord zet en geleegd als je je computer uitschakelt.

CopyQ is een handig programmaatje dat werkt als een soort klembordgeheugen. Kies er tijdens de installatie voor dat CopyQ automatisch opstart, anders heeft CopyQ weinig nut. CopyQ toont een icoontje met het symbool van een schaar in je systeemvak. Dubbelklik hierop om de geschiedenis van je klembord te bekijken. Dubbelklik op een item om het op je klembord klaar te zetten zodat je het opnieuw kunt plakken.

Tip 04 CopyQ onthoudt wat je klembord standaard vergeet.

1 Reactie(s) op: De 14 beste gratis programma's van oktober

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 februari 2015 18:32 Anoniem
  Volgens Avast bevat Hddb File Search een virus en wordt dus geblokkeerd
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.