De 15 beste add-ons voor elke browser

Door: richard-veenstra | 02 december 2016 14:27

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Volgende

Je haalt het meeste uit je webbrowser als je extensies gebruikt. Zo kun je advertenties blokkeren, snel via een VPN bepaalde inhoud bekijken of websites en afbeeldingen opslaan. In dit artikel vind je de 15 beste extensies van dit moment.

Extensies

Lees ook: Maak je browser nog beter met extensies en add-ons.

Chrome

Ga naar het menu en klik op Meer hulpprogramma’s / Extensies om extensies aan en uit te zetten. Onderaan klik je op Meer extensies toevoegen om extensies te installeren. Bij een extensie klik je op Toev. aan Chrome en vervolgens op Extensie toevoegen.

Firefox

In Firefox klik je op Extra / Add-ons / Extensies. Wil je extensies installeren, klik dan op Add-ons verkrijgen. Naast extensies kent Firefox ook plug-ins. Dit zijn extra opties waarmee je bijvoorbeeld Flash-, Java- of Quicktime-items in Firefox kunt bekijken. Na het installeren van een extensie moet je Firefox opnieuw opstarten.

Internet Explorer

Een extensie in Internet Explorer heet een invoegtoepassing. Je geïnstalleerde invoegtoepassingen bekijk je door op het tandwiel te klikken en voor Invoegtoepassigen beheren te kiezen. Om een extensie voor Internet Explorer toe te voegen, ga je het beste direct naar de pagina van de fabrikant en kies je daar voor een directe download. De meeste add-ons werken ook in Edge.

De extensie-winkel voor Chrome.

Tip 01: Ghostery

Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari

Deze extensie speurt naar plug-ins en trackers die op websites zijn geïnstalleerd en zal je een waarschuwing geven wanneer het trackers heeft gevonden. Vervolgens is zo’n plug-in of tracker te blokkeren. Als je Ghostery voor de eerste keer opstart, kun je een korte uitleg inzien. Na de introductie zet je een vinkje voor Klik hier om de informatiepop-up te activeren. Als je nu een website opent, zie je dat de pop-up precies aangeeft welke trackers er op de pagina zijn geïnstalleerd. Om een tracker te blokkeren, klik je op het Ghostery-pictogram en zet je de schuif achter een tracker uit. De volgende keer dat je deze website opent, zal de tracker niet worden geladen.

Tip 01 Op de website van CNN worden al tientallen trackers gevonden.
Met AdBlock Plus kun je alle advertenties op een pagina laten blokkeren

Tip 02: Adblock Plus

Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari, Edge

Advertenties op websites kunnen vrij irritant zijn en daarom is een ad-blocker een goede keus. AdBlock Plus is één van de beste en kan alle advertenties op een pagina blokkeren. Zelfs reclames die voor een YouTube-video worden afgespeeld, kunnen worden weggetoverd. Je hoeft niks te configureren: alle vormen van reclame worden standaard geblokkeerd. Wil je inzicht in wat er precies gebeurt, klik dan op het pictogram rechts naast de adresbalk. Er zijn overigens meer goede ad-blockers op de markt.

Tip 03: Avast Online Security

Chrome

Een virusscanner is natuurlijk geen overbodige luxe. Maar wist je dat je in je browser ook meteen een virusscanner kunt installeren die je waarschuwt voor malafide websites, trackers of scripts? Klik op het Avast-pictogram rechts naast de adresbalk om meer te weten te komen over problemen op een website. Handig is bovendien dat de extensie bij een Google-opdracht een groen, geel of rood icoontje achter het zoekresultaat zet. Zo weet je voordat je op een koppeling klikt of een website mogelijk een gevaar vormt.

Tip 03 De website met een torrent voor New Kids Turbo krijgt geen groen. Deze laat je dus het beste links liggen.

Tip 04: OneTab

Chrome, Firefox

Als je last hebt van een trage computer en je vermoedt dat de browser hiervan de oorzaak is, installeer dan deze extensie. Het reduceert het geheugen dat je browser nodig heeft en combineert alle tabbladen tot één tabblad. Om toegang tot een tabblad te krijgen, klik je op een titel in de lijst. Het enige wat je hoeft te doen, is op de knop naast de adresbalk te klikken. Klik je op Herstel tabbladen, dan worden de tabbladen teruggezet.

LastPass slaat je wachtwoorden veilig op en je hoeft alleen een master-wachtwoord te onthouden

Tip 05: LastPass

Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari, Edge

Vergeet briefjes met wachtwoorden, maak een account aan bij LastPass. Deze dienst slaat je wachtwoorden veilig op en je hoeft alleen een master-wachtwoord te onthouden. Als je de extensie vervolgens in je browser installeert, kan LastPass je meteen toegang geven tot sites waarop je normaal gesproken moet inloggen. Na installatie wordt een tabblad geopend waar je een account moet aanmaken. Als je eenmaal bent ingelogd en je op een website een nieuw wachtwoord moet invullen, verschijnt er in het invulveld een LastPass-pictogram. Klik erop en kies voor Generate a new password. Kies er vervolgens voor om het wachtwoord op te slaan. In het volgende venster vul je de gegevens in en klik je op Website opslaan. LastPass weet nu dat dit wachtwoord bij de desbetreffende website hoort. Je hoeft het wachtwoord zelf niet te bewaren en hebt toch een sterk wachtwoord.

Tip 05 LastPass kan een wachtwoord voor je suggereren en opslaan.

Tip 06: HTTPS Everywhere

Chrome, Firefox

Zorg ervoor dat je altijd via een https-verbinding surft als je gevoelige informatie verstuurt, bijvoorbeeld op het moment dat je een wachtwoord invult. Je herkent dit aan de kleur van je adresbalk of een pictogram met een slotje voor het webadres. Om ervoor te zorgen dat je dit nooit vergeet, installeer je de extensie HTTPS Everywhere. Deze extensie dwingt je browser om een veilige verbinding tot stand te brengen. Is dit niet mogelijk, dan krijg je een melding. Als je op het pictogram naast de adresbalk klikt en een vinkje zet voor Blokkeer alle HTTP verzoeken, dan is het in de toekomst onmogelijk om onveilig te surfen. Zodra je een vinkje voor HTTPS Everywhere uitschakelen zet, zie je dat in het pictogram het woord OFF komt te staan.

Tip 07: Unlimited Free VPN – Hola

Chrome, Firefox, Internet Explorer

Zodra je de extensie hebt geïnstalleerd, klik je op het pictogram rechts naast de adresbalk. Klik op een dienst, zoals bijvoorbeeld Netflix, en kies een land, bijvoorbeeld de VS. Log nu in op je Netflix-account en je zult zien dat je toegang hebt tot Amerikaanse inhoud. Wil je de volgende keer een voetbal- of Formule 1-wedstrijd zien die alleen voor Duitse bezoekers wordt gestreamd, verander dan gewoon het land in Duitsland en ga naar de website van ARD, ZDF of RTL. Om de verbinding te verbreken, klik je op de uitknop in het Hola-scherm. Let op dat sommige diensten het gebruik van een VPN niet toestaan en in extreme gevallen je account kunnen blokkeren.

Tip 07 Amerikaanse Netflix-inhoud kijken vanuit Nederland met Hola!VPN.

0 Reactie(s) op: De 15 beste add-ons voor elke browser

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.