De 15 beste add-ons voor elke browser

Door: richard-veenstra | 02 december 2016 14:27

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Volgende

Tip 08: Humble New Tab Page

Chrome

Deze extensie verandert het uiterlijk van een nieuw tabblad. Na installatie vraagt Chrome of deze extensie de inhoud van je tabbladen mag bepalen. Geef aan dat dit mag en klik op het gereedschapspictogram rechtsboven om het uiterlijk van een nieuw tabblad in te stellen. Onder Appearance kun je alle kleuren, lettertypes en lettergroottes bepalen en als je op Settings klikt, bepaal je welke inhoud er weergegeven mag worden zodra je een nieuw tabblad opent. Als je achter Weather je woonplaats ingeeft en een vinkje achter Weather hebt staan, wordt de volgende keer ook het weerbericht in een nieuw tabblad getoond.

Klik op een document en de online versie van Word, Excel of PowerPoint wordt geladen

Tip 09: Office Online

Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge

Bijna iedereen gebruikt Microsoft Office en deze extensie helpt je om bestanden die je op je OneDrive hebt opgeslagen, in te zien en te bewerken. Als eerste log je in met je OneDrive-accountgegevens. Je ziet een lijst met bestanden die op je online schijf staan. Klik op een document en de online versie van Word, Excel of PowerPoint wordt geladen. Standaard wordt een bestand in de modus Alleen-lezen geopend. Wil je het kunnen bewerken, dan klik je bovenin op Document bewerken. Bestanden worden automatisch opgeslagen. Vanuit de extensie kun je ook nieuwe documenten creëren. Niet alleen Word Online, Excel Online en PowerPoint Online zijn hier te selecteren, je kunt ook OneNote Online en Sway aanklikken. OneNote is een notitie-app, Sway is een relatief nieuw presentatieprogramma van Microsoft. Office Online werkt ook in Edge, maar extensies in Edge worden nog niet officieel ondersteund.

Tip 09 Open en bewerk bestanden die op je OneDrive staan.

Tip 10: Grammarly

Chrome, Firefox, Safari

Grammarly is een assistent die je helpt bij het foutloos schrijven van allerlei dingen op het internet. Helaas is de extensie alleen in het Engels beschikbaar. Zodra je de extensie hebt geactiveerd en je bijvoorbeeld een e-mail vanuit je browser schrijft, verraadt een groen Grammarly-pictogram dat het bezig is je tekst te scannen op spelfouten. Een rode lijn onder een woord betekent dat het niet correct is; klik erop en je krijgt meteen suggesties te zien. Kies vervolgens één van de correcties om je tekst te verbeteren. Het is aan te raden om een gratis account aan te maken. Dat doe je door op het pictogram rechts bovenin te klikken en voor Sign Up te kiezen. Nu kun je je voorkeuren aangeven, bijvoorbeeld of de suggesties in het Amerikaans of Brits Engels moeten worden weergegeven.

Geef aan wat je normale werktijden zijn en wanneer je hoe lang pauze wilt houden

Tip 11: Take a Break

Chrome

De hele dag achter je pc zitten is geen goed idee en daarom is het noodzakelijk dat je af en toe een korte pauze neemt. Je kunt natuurlijk een wekker zetten, maar door deze extensie te installeren, krijg je automatisch een waarschuwing als het tijd is voor die welverdiende break. Klik op het pictogram en vervolgens op het configuratieknopje. Geef aan wat je normale werktijden zijn en wanneer je hoe lang pauze wilt houden. Door op het pictogram te klikken, zie je wanneer je volgende pauze is. Als het zover is, krijg je een melding.

Tip 11 Neem om de zoveel tijd pauze. Take a Break kan je erbij helpen.

Tip 12: FullContact for Gmail

Chrome

Als je deze extensie installeert, kun je in Gmail meer informatie vinden over de persoon waarmee je communiceert. Na installatie ga je naar je inbox en zie je een extra kolom van FullContact. Klik op Sign in with Google, log in met je Google-accountgegevens en kies voor Toestaan om FullContact toegang te geven tot je Gmail-contacten. Als je ingelogd bent, klik je op Got it en open je een e-mail. Aan de rechterkant wordt nu automatisch alle informatie over de afzender weergegeven. Hoeveel informatie je hier ziet, hangt af van hoeveel informatie de afzender over zichzelf prijsgeeft op het internet.

Met deze extensie kun je bijna alles wat je online tegenkomt, opslaan in je Evernote-account

Tip 13: Evernote Web Clipper

Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari, Edge

Evernote is een enorm handige dienst waar je allerlei notities kunt opslaan. Deze zijn vervolgens te synchroniseren met verschillende systemen. Met deze extensie kun je bijna alles wat je online tegenkomt opslaan in je Evernote-account. Dit kunnen webpagina’s zijn, maar ook geselecteerde teksten, e-mails en plaatjes. Op een website klik je op het pictogram naast de adresbalk. Vervolgens kies je hoe Evernote de website, selectie of afbeelding moet opslaan. Je kunt een webpagina onder andere als bladwijzer of als tekstartikel opslaan. Als je een PDF in je browser hebt geopend, kun je deze ook meteen in je Evernote-account opslaan.

Tip 13 Sla een website op verschillende manieren op.

Tip 14: Buffer

Chrome, Firefox, Safari

Met Buffer deel je inhoud met sociale media zoals Facebook, Twitter en Google+. Nadat je de extensie hebt geïnstalleerd, moet je je bij Buffer aanmelden in het pop-up-scherm. Als je iets leuks tegenkomt, klik je op de Buffer-knop. Een ander pop-up-scherm wordt geopend; hier kun je een artikel aan je wachtlijst toevoegen door op Add to queue te klikken. Je kunt meerdere artikelen aan je wachtlijst toevoegen en Buffer post deze artikelen op gezette tijden op je sociale media. Als je wilt, beïnvloed je deze tijden zelf door op Power Scheduler te klikken. Je kunt een koppeling naar een artikel ook voorzien van een andere foto dan bij het artikel staat. Deze extensie is enorm handig voor mensen die veel en vaak van sociale media gebruikmaken.

LeechBlock is alleen voor Firefox beschikbaar, voor Chrome kun je StayFocusd installeren

Tip 15: LeechBlock

Firefox

Heb je ook wel eens problemen om gefocust te blijven? Installeer dan een extensie als LeechBlock. Ga naar het extensie-overzicht in Firefox en klik op Opties achter LeechBlock. Je kunt zes verschillende ‘Block Sets’ aangeven. Klik op het tabblad Block Set 1 en geef URL’s van websites aan die je wilt blokkeren. Op elke nieuwe regel geef je een nieuw domein aan. Onder When to Block specificeer je op welke dagen en tijden je de toegang tot deze set aan websites wilt blokkeren. Als je nu naar een van deze website gaat, zie je dat deze geblokkeerd is. LeechBlock is alleen voor Firefox beschikbaar, voor Chrome kun je de extensie StayFocusd installeren.

Tip 15 Geen Facebook bezoeken als je productief wilt zijn!

Browsergebruik

Verreweg het meeste internetgebruik gebeurt met Google Chrome, bijna 60 procent. Op grote afstand volgen Internet Explorer en Firefox. Safari, de standaardbrowser op de Mac, heeft een marginaal aandeel. Microsoft Edge, de browser in Windows 10, zal waarschijnlijk langzaamaan marktaandeel van de eerste drie wegsnoepen. In deze grafiek zijn geen data van mobiele apparaten meegenomen.

0 Reactie(s) op: De 15 beste add-ons voor elke browser

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.