De 15 beste apps om in de cloud te draaien

Door: robbin-ooijevaar | 05 oktober 2015 08:33

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

De cloudopslag van bijvoorbeeld Dropbox of OneDrive is niet alleen handig voor documenten en foto's, je kunt er ook programma's in bewaren. Het gaat hier over zogenoemde portable versies van bekende freeware. We hebben 15 handige portable programma's op een rijtje gezet.

Tip 01: Installeren of niet?

Alle programma's in dit artikel zijn portable te gebruiken. Dit houdt in dat er geen aparte installatie nodig is. Het programma downloaden en uitpakken is voldoende. Alle bestanden vind je terug in één map (eventueel met extra submappen). Je kunt de programma's starten via Windows Verkenner door op het uitvoerbestand te dubbelklikken. Het uitvoerbestand herken je aan de extensie .exe, bijvoorbeeld PhotoFiltre7.exe. Lees ook: Zo beveilig je eenvoudig je cloud-opslag.

Omdat er geen installatie is, kun je alles wat met het programma te maken heeft met je meenemen, omdat alles in één map wordt bewaard. Dit heeft als voordeel dat je het programma kunt gebruiken vanaf een usb-stick of cloudopslag van bijvoorbeeld Dropbox, OneDrive en Google Drive (en in theorie in elke willekeurige cloudopslagdienst). Dankzij de cloudopslag zijn je portable programma's op al je computers beschikbaar.

Tip 01 Een portable programma heeft geen installatieprocedure: uitpakken en je kunt direct aan de slag!

Tip 02: Opslaan

We gaan ervan uit dat je al een clouddienst gebruikt zoals Dropbox, Google Drive of OneDrive en dat de clouddienst geïnstalleerd is op je computer. Dit houdt in dat je de map van de clouddienst ziet in Windows Verkenner. Als je meerdere clouddiensten hebt, mag je kiezen welke je voor je portable programma's wilt gebruiken. OneDrive ligt voor de hand, omdat dit standaard aanwezig is in nieuwe Windows-versies.

Open de clouddienstmap in Windows Verkenner en maak de submap Portable apps direct starten aan.

Dit wordt de basismap. Voor elk portable programma maak je hierin een nieuwe submap aan. Zorg ervoor dat je de submappen een goede omschrijving geeft, zodat je snel herkent waarvoor een programma dient. Voor het fotobewerkingsprogramma PhotoFiltre (zie tip 4) kun je de map PhotoFiltre aanmaken, maar de naam Foto's bewerken met PhotoFiltre is ook mogelijk.

Tip 02 Maak de map 'Portable apps direct starten' aan in de cloudopslagmap op je computer.

Tip 03: Zip-archief

De meeste portable programma's zijn verpakt in een zip-archief. Na het downloaden klik je er met de rechtermuisknop op en kies je Alles uitpakken. Geef op waar je de bestanden wilt bewaren: de eigen submap in de map Portable apps direct starten.

Bij sommige portable programma's lijkt het alsof je te maken hebt met een installatieprocedure, maar in de praktijk worden alleen de programmabestanden uitgepakt.

Tip 03 Pak het portable programma uit naar een eigen submap in 'Portable apps direct starten'.

Snelkoppeling

Als je een programma installeert maakt de installatieprocedure automatisch snelkoppelingen aan, bijvoorbeeld op je bureaublad. Bij portable programma's ontbreken die. Je start de programma's via Windows Verkenner. Een snelkoppeling kan toch handig zijn en is eenvoudig zelf te maken.

Open de programmamap in Windows Verkenner en klik met de rechtermuisknop op het uitvoerbestand van het programma, bijvoorbeeld programmanaam.exe. Kies Vastmaken aan start (Windows 8.1) om het programma als tegel toe te voegen aan het startscherm. Met Kopiëren naar / Bureaublad snelkoppeling maken wordt de snelkoppeling op je bureaublad geplaatst en kun je het programma vanaf daar starten.

Plaats een snelkoppeling op je bureaublad van je favoriete portable programma's.

Tip 04: Fotobewerken

Voor de meeste fotografen is Photoshop een noodzakelijk verlengstuk van de camera, maar hier hangt een stevig prijskaartje aan. Voor privégebruik zijn er goede gratis alternatieven en daar is PhotoFiltre er een van. Je kunt met PhotoFiltre foto's bewerken met eenvoudige effecten of geavanceerde bewerkingen uitvoeren via lagen (layers). Net als voor Photoshop vereist PhotoFiltre enige tijd en inspanning om er optimaal mee te werken. De basisfuncties zijn snel te doorgronden.

Uitvoerbestand: PhotoFiltre7.exe

Tip 04 PhotoFiltre is een volwaardig fotobewerkingsprogramma.

1 Reactie(s) op: De 15 beste apps om in de cloud te draaien

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 oktober 2015 11:13 Tesianew
  AirMore is een ander beste apps om in de cloud te draaien.
  http://airmore.com/nl/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.